13. února 2024 • 22:53

Liga mistrů: Kodaň dala gól City, ale padla. Výhru Realu vystřelil Díaz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Manchesteru City zahájili osmifinále Ligy mistrů vítězstvím 3:1 na hřišti Kodaně. Obhájci titulu vyhráli i sedmý zápas v aktuálním ročníku milionářské soutěže. Totéž se podařilo Realu Madrid, který uspěl 1:0 v Lipsku. Odvety jsou na programu za tři týdny.



Manchester City potvrdil roli favorita a připsal si 11. soutěžní vítězství v řadě. Do vedení ho poslal v desáté minutě křižnou střelou záložník De Bruyne. Belgický špílmachr dal za posledních pět sezon LM desátý gól ve vyřazovací fázi. Lepší bilanci má pouze jeho spoluhráč Haaland (13), bývalý kanonýr Realu Madrid Benzema (17) a Lewandowski z Barcelony (11).

„Citizens“ měli v první půli velký tlak, přesto ve 34. minutě po špatné rozehrávce brankáře Edersona srovnal obstřelem zpoza vápna Mattsson, jenž skóroval hned při debutu za Kodaň i v této soutěži. Těsně před pauzou opět po kombinaci z pravé strany ale vrátil hostům vedení Silva po De Bruyneho asistenci.

I ve druhé půli Manchester dominoval a v nastavení přidal pojistku. De Bruyne, který po zranění nastoupil k prvnímu utkání v této sezoně Ligy mistrů, narazil Fodenovi a ten zblízka překonal gólmana Grabaru. Foden stylově oslavil 50. start v soutěži. Ve věku 23 let a 261 dní dosáhl na tento milník jako nejmladší anglický fotbalista.

Svěřenci kouče Guardioly neprohráli v evropských pohárech 21. utkání v řadě. Kodaň, která ve třetím předkole vyřadila pražskou Spartu, nenavázala proti City na bezbrankovou domácí remízu ze vzájemného duelu v minulé sezoně ani na triumf 4:3 ze skupiny nad Manchesterem United.

Real se musel obejít bez zraněného nejlepšího střelce týmu Bellinghama, jehož však gólově zastoupil jeho náhradník Díaz. Čtyřiadvacetiletý španělský záložník krátce po změně stran prokličkoval mezi několika obránci a z hranice pokutového území poslal míč přesně ke vzdálenější tyči. Díaz si připsal druhý zásah v aktuálním ročníku soutěže.

Atraktivní duel nabídl spoustu šancí na obou stranách, další branka už ale nepadla. Nejblíže byl útočník Realu Vinícius Júnior, jenž po individuální akci trefil tyč. Na druhé straně vychytal gólman Lunin ve dvou vyložených šancích domácího Šeška.

„Bílý balet“ v Lipsku uspěl na druhý pokus, v minulé sezoně ve skupinové fázi tam prohrál 2:3. Dnes prodloužil sérii neporazitelnosti na šest soutěžních zápasů. Německý celek zvítězil v jediném z posledních sedmi utkání.

Góly

Domácí:

Hosté: 48. B. Díaz

Sestavy

Domácí: Gulácsi – Simakan, Klostermann, Orbán, Raum – Olmo (75. Elmas), Henrichs (75. Haidara), X. Schlager (90+1. Kampl), Simons – Openda (75. Poulsen), Šeško.

Hosté: Lunin – Carvajal, N. Fernández, Tchouaméni, F. Mendy – Valverde, Kroos, Camavinga, B. Díaz (84. Vázquez) – Rodrygo (84. Joselu), Vinícius Júnior.

Náhradníci

Domácí: Blaswich, Zingerle, Lenz, Bitshiabu, Elmas, Haidara, Poulsen, Seiwald, Baumgartner, Lukeba, Kampl, Jatta

Hosté: Arrizabalaga, González, Modrić, Joselu, Vázquez, Ceballos, García, Güler, Martín, Paz, Carrillo, Ramón

Karty

Domácí: Rose (trenér), Simakan, Poulsen, Šeško

Hosté: Vinícius Júnior

Rozhodčí

Peljto – Ibrisimbegović, Beljo (všichni Bosna a Hercegovina)

Stadion

Red Bull Arena, Lipsko

Góly

Domácí: 34. Mattsson

Hosté: 11. De Bruyne, 45+1. B. Silva, 90+2. Foden

Sestavy

Domácí: Grabara – Jelert, Vavro, McKenna, Diks – Mattsson (81. Larsson), Falk, Gonçalves (70. O. Höjlund) – Achouri (81. Sörensen), Claesson (C) (55. Cornelius), Elyounoussi.

Hosté: Ederson – Walker (C), Stones, Dias, Aké – Rodri, B. Silva (78. Nunes) – Foden, De Bruyne, Grealish (21. Doku) – Haaland.

Náhradníci

Domácí: Rúnarsson, Sörensen, Larsson, Cornelius, Óskarsson, Ankersen, Meling, Clem, Höjlund, Bardghji, Froholdt, Gadeberg Buur

Hosté: Ortega, Carson, Doku, Álvarez, Akanji, Nunes, Bobb, Susoho, Lewis

Karty

Domácí: Falk, Diks, Neestrup

Rozhodčí

Sánchez – Cabañero, Prieto

Stadion

Telia Parken, Kodaň

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud