Martin Vait
20. dubna 2023 • 16:30

Bafuňářská telenovela. Malé ligy našly páky, jak zatočit se Superligou

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V evropském fotbalovém zákulisí atmosféra bobtná jako v papiňáku. Zásadní změnu chtějí všichni. Na jedné straně největší kluby, které touží po Superlize a tak i kontrole nad světovým fotbalem. A hlavně nad daleko větším podílem peněz, který by zakryl jejich ztráty a u některých navíc i mizerné hospodaření.



Na druhé straně zbytek Evropy, tedy její drtivá většina, najednou zjistila, že na elitní kluby má páky. Celá eskapáda se Superligou přinesla i nečekaná pozitiva. Pročistil se vzduch, vyšlo najevo, o co komu reálně jde. Tak dlouho strašily největší evropské kluby s elitní soutěží, až se odkopaly svým směšným pokusem, který během dvou dní zcela ztroskotal a dnes je buď irelevantní nebo na čas zmrazený. Nicméně i když se zdá, že hrozba Superligy načas opadla, někteří prozřetelní činovníci nenechávají nic náhodě. Uvědomili si totiž trumfy, které mají v rukou.

Jsou to právě menší a střední asociace, které do čela UEFA znovu vynesly Slovince Aleksandera Čeferina. „Je to jeden z mála lidí ve vysokých bafuňářských funkcích, který má integritu,“ představila svého hosta v rozhovoru pro pořad The Overlap legenda Manchesteru United a fotbalový expert Gary Neville.

Slovinský funkcionář nejde pro ostré slovo daleko, ať už jde o kohokoliv. Osnovatele plánu Superligy označil za hady. Přitom Andrea Agnelli, bývalý šéf Juventusu, který zpunktoval Superligu, byl i jeho blízký rodinný přítel, je kmotrem Italovy dcery. Přesto Agnelli Čeferina do poslední chvíle ujišťoval, že se žádná revoluce nechystá. Až mu najednou přestal brát telefony…

Ve stejném interview s Nevillem slovinský funkcionář utrousil poznámku, že za celé své působení v trestním právu se nesetkal s tolika zloduchy jako právě ve fotbale. I Čeferin musí zohledňovat zájmy nejmocnějších, nakonec ho ale svou silou volí právě soubor menších a středních asociací.

Svazům a menším klubům dodává sebevědomí i fakt, že se mohou opřít o soudy a politiky. V Británii velmi obratně přispěchal s podporou boje proti Superlize tehdejší premiér Boris Johnson, v Anglii na toto téma vznikly parlamentní komise. V Evropském parlamentu se zabývá stejnou otázkou Tomasz Frankowski, polský europoslanec za Občanskou platformu a bývalý reprezentant.

A jak zmínil v exkluzivním rozhovoru pro podcast Dloubák Javier Tebas, šéf španělské La Ligy, právě Evropský parlament by měl přijmout i legislativu – ať už nařízení či směrnici, které by kopírovaly třeba španělský nebo italský model.

„Národní Španělská fotbalová asociace a španělská liga zaujímají pozici, kdy mají de facto monopol na pořádání profesionálních soutěží,“ vysvětluje Tebas. „Ve Španělsku tuto možnost máme a stát za to nebyl nijak postižen, takže proč by nemohla existovat v Evropské unii?“

Pokud by se na úrovni Evropského parlamentu podobná legislativa vypracovala, znamenala by velký úder do plánů na Superligu. A stejně tak demonstraci síly, kterou mají menší a střední státy v Evropě. Jejich hlas by tak nepochybně byl silnější.

Když už jsme u Španělska: FC Barcelona a Real Madrid, dva kluby, které ze Superligy ještě pořád necukly, teď spolu svádějí bizarní válku o to, kdo se víc zašpinil za frankistického režimu. „Bílý balet“ obvinil Katalánce z protežování, nechvalně proslulý diktátor jim totiž kromě jiného slavnostně otevíral stadion Camp Nou. To vše poté, co byla Barcelona obviněna z podplácení bývalého šéfa španělské komise rozhodčích. Ani tento nepravděpodobný románek mezi dvěma superligisty tedy nemusí mít dlouhého trvání.

A ještě jednou poněkud divoké prostředí La Ligy – velkým tématem kongresu European Leagues je i fakt, že právě Tebas oznámil, že jeho soutěž chce z organizace vystoupit. Proto, že podle něj není dostatečně razantní a akceschopná. Šéf španělské soutěže je však proslulý tím, že je, mírně řečeno, poněkud neřízená střela, a má i své plány na založení vlastní organizace. I své činy posledních měsíců si bude v Praze vyříkávat s kolegy po celé Evropě.

V každém případě aby ostatní brali vážně aktéry, co vystupují proti velkoklubům, je v celém procesu klíčová jednotnost a srozumitelnost. Jak je vidět, zásadní je to i pro český fotbal, pořadatele významné evropské valné hromady.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud