5. října 2009 • 17:14

Derby: Spálená vlajka, pivo letící na Chovance

Autor: pj, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, AKTUALIZOVÁNO - Fotbalové derby Slavie se Spartou provázela zvýšená bezpečnostní opatření. Už před začátkem zápasu musela policie zatktnout dva příznivce Sparty.



Fotbal na Facebooku

Zhruba tři stovky fanoušků Sparty asi po hodinovém pochodu Prahou dorazily k fotbalovému stadionu Slavie v Edenu. U stadionu, kde se hraje derby, oba tábory fanoušků od sebe oddělila policie.

Kouč Sparty Jozef Chovanec byl vykázán na tribunu
Kouč Sparty Jozef Chovanec byl vykázán na tribunu

Jednoho člověka policie zadržela za přestupek, druhého kvůli tomu, že prý hodil skleněnou lahví po příznivcích Slavie.

Čtěte více:
Praha má nového vládce. Spartu! »

Ještě před pochodem fanoušci Sparty na náměstí Míru spálili vlajku svého tradičního rivala.

Chovanec: Na tribuně jsem to spíš uklidňoval

Emoce bouřily v hledišti i při samotném zápase. V závěru utkání zachránil sparťanského kouče Jozefa Chovance jen jeho postřeh, aby na poslední chvíli uhnul pivu, které po něm hodil jeden ze slávistických fanoušků.

Mezi ně si nakonec musel jít Chovanec sám sednout. Za vhození lahve s vodou na hřiště byl totiž rozhodčím vykázat na tribunu.

Čtěte více:
Bony: Muž, který rozhodl derby »

"Opustil jsem technickou zónu, takže měl rozhodčí právo mě poslat na tribunu," říkal po zápase Chovanec.

Kouč Sparty Jozef Chovanec byl vykázán na tribunuFoto Barbora Reichová (Sport)

Sparťanský kouč se přímo na tribuně ještě pustil do slovní hádky s jedním ze slávistických fandů. "Já jsem se nehádal, naopak jsem to tam spíš uklidňoval. Ale pojďte prosím k fotbalu. Bavit se o tom nechci," komentoval situaci Chovanec.

„Místa za lavičkami jsou VIP prostory, nikoliv pro slávistické fanoušky. Podle mých informací to bylo verbální napadení, nejednalo se o fyzický kontakt. Každopádně i v těchto prostorech budeme muset zasáhnout. Ve VIP by člověk emoce nečekal,“ řekl k tomu tiskový mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

Připraven k zásahu byl i antikonfliktní tým

Pohyb fanoušků obou klubů monitoruje policie od rána. Pro případ mimořádné situace jsou v záloze připraveni policisté z antikonfliktního týmu, kteří mají předcházet sporům, a speciální pořádkové jednotky. Na klid a pořádek dohlíží i jízdní policie, psovodi se služebními psy a pyrotechnici.

Problémy s fanoušky měla policie před a po derby pražských "S" letos v dubnu. Tehdy zadržela 13 příznivců Sparty, většinou kvůli narušení veřejného pořádku, když se snažili vyprovokovat potyčku s fanoušky Slavie.

Na utkání se připravili i slávističtí fanoušci. Na stadion mají podle instrukcí na webových stránkách klubu dorazit v červených nebo bílých tričkách. Pokud náhodou zapomenou, mohou si triko zakoupit před vchodem.

Také na sedačkách byly rozmístěny barevné kartony. Po výzvě je fanoušci zvednli nad hlavu a vytvořili obrazec se symboly klubu.

Ostře sledované derby sledují téměř zaplněné tribuny stadionu v Edenu. Sledovat jej můžete zde v podrobné reportáži.

Zápas Slavia - Sparta jsme sledovali ONLINE »

VIDEO: Jak vypadal příchod spaťanských fanoušků ke stadionu

407693:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud