13. dubna 2010 • 14:00

Kauza Bohemians: Spíše mlha než jasno

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Složitě zamotané klubko. To připomíná spor tří fotbalových subjektů s názvem Bohemians v erbu vyostřený nesehraným derby ve vršovickém Ďolíčku. Deník Sport hledal odpovědi na osm klíčových otázek, které rámují tento smutný příběh.




Jak celá kauza tří Bohemians vznikla?

Druholigový klub FC Bohemians Praha neplatil pohledávky svým věřitelům a v únoru 2005 na něj byl vyhlášen konkurz. Klub přišel o licenci, název a logo koupil třetiligový FC Střížkov Praha (Kapr), který nyní coby FK Bohemians Praha hraje první ligu.

V té kopou i Bohemians 1905, klub s nejsilnější podporou fanoušků, který v roce 2005 získal od správce konkurzní podstaty práva k soutěžím. Třetím do klokaní party je FC Bohemians Praha (Vejsada), který hraje třetí pražskou třídu a má stejné registrační číslo jako Bohemians 1905. Mezi těmito dvěma kluby je největší spor.



Proč vše eskalovalo právě teď a touhle radikální formou?

Karel Kapr má pro to jednoduché vysvětlení: „Už nám došla trpělivost s nečinností svazu.“ A hledal ze svého pohledu nejúdernější způsob, jak rozčeřit stojatou vodu. Nakonec do ní hodil bombu, kterou česká první liga nepamatuje.

Jeho tým nenastoupil k ostře sledovanému derby, když na stadionu už bylo sedm a půl tisíce diváků a další tisíce seděly doma u přímého televizního přenosu. Větší šok už opravdu vyvolat nemohl. Ve druhé lize, kam jeho klub míří, by už takovou pozornost nevzbudil.

 


Za jak dlouho lze čekat definitivní verdikt?

Nejdříve po 3. červnu 2010. To bude na mimořádné valné hromadě zvolena nová odvolací a revizní komise ČMFS, která má z hlediska „fotbalového práva“ závěrečné slovo. Starou ORK vnitřně rozložil právě názorový nesoulad a možná podjatost v kauze Bohemians.

Vede ji Ondřej Lněnička, v minulosti Kaprův právník. Mezi členy patří i Jiří Ficner, spolumajitel olomouckého klubu, jejíhož brankáře Petra Drobisze nedávno právě Kapr obvinil z korupčního jednání...

 


Vynesl výkonný výbor v kauze Bohemians opravdu už rozsudek?

Není to zřejmé. Ivan Hašek sice hlásí: „Už jsme rozhodli, že všechny Bohemky považujeme za členy ČMFS.“ V usnesení z inkriminovaného jednání výkonného výboru se však píše, že VV vzal na vědomí právní analýzu advokátní kanceláře, v níž je doporučení pohlížet na FC Bohemians Praha i Bohemians 1905 jako na řádné členy. A místopředseda svazu Miroslav Kříž v sobotu v Ďolíčku pravil: „Kauzu Bohemians budeme muset řešit rychleji.“

Jaké tresty se dají očekávat za nesehraný zápas?

O kontumaci 3:0 ve prospěch Bohemians 1905 de facto není pochyb. Po Bohemians Praha může být vymáhána i náhrada způsobené škody. Létat mohou také pokuty, pro klub (až 10 milionů korun) i jednotlivce, kteří se podepsali v zápise o utkání pod nenastoupení hostí, tedy pro vedoucího mužstva Karla Kapra a kapitána Marka Kincla.

Na řadu může přijít i zastavení činnosti za znevážení jména fotbalu na 12 měsíců až 15 let. Ale co kdyby se později, třeba u civilního soudu, ukázalo, že Kapr měl pravdu?

 


Co se dá čekat od UEFA?
Bohemians Praha se rozhodla podat žádost na UEFA, aby spor rozsoudila. Jenže podle všeho příliš neuspějí. „Svrchovanost národního svazu je jednoznačná,“ říká Petr Fousek, odborník na mezinárodní fotbalové právo.

V překladu to znamená: je to váš problém, vy si najděte řešení. Tak by UEFA nyní odpověděla, případ by vrátila na domácí svaz. Alespoň v této fázi je to pravděpodobné. Střížkovští by podle Sportu museli problém vystavět jako svůj spor s ČMFS, pak by měli naději.

 


Souvisí nedávný korupční skandál s touto událostí?

Dvěma osobám může škodit nedávná korupční aféra (Kapr obvinil Olomouc z nabídnutí úplatku) i poslední vývoj v kauze Bohemians. První je Jiří Kubíček, olomoucký ředitel a zároveň autor zprávy o situaci „tří Bohemek“, která Střížkovským moc nepřeje.

Druhou pak svazový šéf Ivan Hašek, pro něhož každá aféra znamená kaňku na fotbale, což ubližuje jeho image spasitele a zhoršuje jeho pozici při jednání se sponzory. To je voda na mlýn bývalého vedení, k němuž má Kapr blízko.

 


Kdo je vlastně v právu?

Otázka za sto milionů, vlastně mnohem víc. Odpověď v tuto chvíli není známa. Všechny strany se ohánějí svými právními rozbory, které však jdou proti sobě.

Dokonce už padly i soudní verdikty, i ty se ovšem střídavě přiklánějí k různým stranám. Je velmi pravděpodobné, že případ neskončí ortelem fotbalové odvolací a revizní komise, ale potáhne se dál k civilním soudům. A patrně se nezastaví o české hraniční kameny.

Fanoušci Bohemians 1905 dávali své rozhořčení důkladně najevo
Fanoušci Bohemians 1905 dávali své rozhořčení důkladně najevo

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud