15. srpna 2011 • 14:12

Strojírny Machinery Baník sponzorovat nebudou. Není průhledný

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group se nestane generálním sponzorem fotbalového Baníku Ostrava, protože nemá jistotu průhledného sponzorování klubu.



Na tiskové konferenci v Ostravě to dnes řekli představitelé společnosti s tím, že nedostali všechny podklady ke zpracování analýzy finanční situace klubu. Se zástupci Baníku vyjednávali o partnerství několik měsíců.

"Baník není v takové finanční kondici, abychom ho sponzorovali," uvedl právník Pavel Filipčík, který vedl ekonomicko-právní tým pro vyhodnocení finanční situace klubu.

"Chceme průhlednou strukturu a jasné toky peněz. Chtěli jsme mít doloženo, že peníze, které bychom klubu poslali, nepůjdou na úhradu starých dluhů, na konta majitelů nebo na benefity manažerů," prohlásil generální ředitel Vítkovice Machinery Group Jan Světlík.

Baníku se dlouhodobě nedaří získat silného a stabilního generálního partnera, který by plnil rozpočet. Klub je tak odkázán především na prodej hráčů. Dusí ho i nepřehledná situace se stadionem na Bazalech, který od příštího roku přestane splňovat kritéria pro účast v profesionálních soutěžích.

Společnost Vítkovice se rozhodla dnešním prohlášením reagovat na mediální zprávy o jejím možném vstupu do Baníku. "Začali se nás totiž ptát už i naši partneři a banky, jestli kupujeme Baník," vysvětlil Světlík.

O koupi klubu však majitel největší tuzemské strojírenské skupiny nikdy nejednal. Chtěl pomoci Baníku formou sponzorování. Podle Filipčíka však nemohl zjistit, jestli je klub v dobré finanční kondici. "Chtěli jsme, aby existovala taková vlastnická struktura Baníku Ostrava, která generálnímu sponzorovi umožní dohled nad finančními toky. Navrhovali jsme například převod většiny akcií na subjekt nebo obecně prospěšné sdružení, které bychom pak mohli podpořit. Na tom jsme se nedohodli," uvedl Filipčík.

Strojírenská skupina s obratem v desítkách miliard korun může podle Světlíka ještě jednou do hry o sponzoring vstoupit za předpokladu, že klub bude mít vyřešenou minulost a majoritu bude držet nový majitel, který by klub ekonomicky důsledně řídil. "Když se nemůžeme dohodnout s panem Peterou, tak zbývá varianta jednat s jiným akcionářem. Chtěli bychom, i kvůli Ostravě a fanouškům, aby klub koupil majitel, který ho zvedne a bude pro sponzory garancí průhledného využití jejich peněz. Pak se o tom můžeme znovu bavit," dodal Světlík.

Baník patří podnikateli Tomáši Peterovi, který získal většinový podíl od bývalého tenisty Daniela Vacka, a nyní v klubu ovládá 75 procent akcií. Podle výroční zprávy hospodařil Baník v sezoně 2009/2010 se ztrátou osm milionů korun, uplynulá sezona naopak skončila ziskem 13,4 milionu korun.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud