15. března 2012 • 16:31

Pilař za penaltový pád na Spartě zaplatí pokutu 30 tisíc

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | ANEKTA | 30 tisíc korun. Na tolik ohodnotila disciplinární komise FAČR pád plzeňského fotbalisty Václava Pilaře v utkání na Spartě. Po skluzu Jiřího Jarošíka ho Pilař bez kontaktu s nohou přeskočil a spadl, sudí Libor Kovařík pak odpískal penaltu. Disciplinárka také potrestala sparťana Tomáše Zápotočného, který ve stejném duelu ošklivě fauloval Daniela Koláře - sparťanský obránce má na dva zápasy zastavenou činnost.



"Disciplinární komise rozhodla, že došlo k disciplinárnímu prohřešku simulování hráče, i když ta hranice rozlišit, zda šlo o simulování nebo ne, byla velmi tenká," uvedl po dnešním zasedání mluvčí fotbalové asociace Kolář.

Pilařovo filmování komise ohodnotila stejnou pokutou jako na podzim simulování jabloneckého Davida Lafaty. Ten v souboji se Žižkovem rovněž přihrál penaltový faul.

Dvacet tisíc musel na podzim zaplatit teplický Tomáš Vondrášek za simulování proti Slovácku, loni v květnu dostal mladoboleslavský Jan Chramosta trest na jeden zápas a pokutu 20 tisíc korun za filmování v semifinále domácího poháru proti Kroměříži.

"Každý případ je trošku jiný. Tento se blížil k případu Lafaty, proto komise postupovala tímto směrem a zasadila tento trest do kontextu trestu Lafaty," prohlásil Kolář.

Plzeň verdikt komise přijala. "Rozhodnutí plně respektujeme. Vašek zopakoval to, co bezprostředně po utkání (pozn. že musel nadskočit před Jarošíkovým skluzem), i tak to ale bylo zčásti posouzené jako simulování. Přihlíželo se i k tomu, že do toho velmi nešikovně šel Jarošík a u Vaška byl tento případ první. Jsme hlavně rádi, že nedošlo k jeho zranění a bude se moci soustředit už jen na fotbal," řekl generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Kasík: Zápotočný ani nevěděl, kde disciplinárka zasedá

U Zápotočného šlo podle disciplinární komise o surovou hru a sparťanský zadák měl dostat za zákrok na Koláře krátce před penaltou červenou kartu. "Jak podle disciplinárky, tak i podle komise rozhodčích a delegáta měl být vyloučen. V tomto případě je podle disciplinárního řádu minimální trest dva zápasy," řekl Kolář.

Zápotočný bude Spartě chybět v pátečním ligovém duelu s Ostravou a ve středu v úvodním utkání čtvrtfinále domácího poháru s Mladou Boleslaví. V posledním zápase na Žižkově Zápotočný vypadl ze základní sestavy.

Václav Pilař odchází od disciplinární komise FAČR, která mu udělila pokutu 30 korun Václav Pilař odchází od disciplinární komise FAČR, která mu udělila pokutu 30 korunFoto ČTK

Sparta se proti verdiktu na spodní hranici trestního sazebníku odvolávat nehodlá. "Trest přijímáme, přestože Tomáš není v žádném případě recidivistou. Za celou dobu od svého návratu ze zahraničí nasbíral v soutěžních utkáních jako stoper pouze pět žlutých karet a žádnou červenou. Nadneseně můžu říct, že v budově asociace vůbec nevěděl, kde disciplinárka zasedá," uvedl mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

"Tomáš v žádném případě nechtěl protihráči ublížit, zranit ho. Sám uvedl, že se jednalo spíše o jeho nešikovnost," dodal Kasík.

Komise bude simulování dál trestat. Na své další zasedání předvolala záložníka Slovácka Ladislava Volešáka, který podle jejího názoru v uplynulém kole nafilmoval penaltu v zápase proti Bohemians 1905.

Kapitán Sparty Marek Matějovský protestuje u rozhodčího Libora Kovaříka
Kapitán Sparty Marek Matějovský protestuje u rozhodčího Libora Kovaříka

Vstoupit do diskuse
11

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud