17. března 2012 • 17:47

Plzeň se zvedla, na jablonecké Střelnici pálila jen ona a zvítězila 2:0

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Sport Magazín s laděním na hokejový šampionát: Dvojrozhovor Radka a Lea Gudasových
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Plzně po porážce s Olomoucí 0:4 a středečním vyřazení v domácím poháru zabrali a v 21. kole první ligy zvítězili v Jablonci 2:0. Bitvu o pohárové příčky rozhodli pro obhájce titulu slepenými góly v závěru úvodní půle Milan Petržela, který se trefil proti bývalému klubu, a Daniel Kolář. Západočeši triumfovali na Střelnici potřetí za sebou a odskočili pátému Baumitu už na rozdíl sedmi bodů.



Plzeň znovu potvrdila, že se jí v poslední době hraje lépe venku. Na hřištích soupeřů v lize vyhrála třetí zápas po sobě a připsala si v nich devět branek.
V Jablonci nakonec nedošlo k souboji dvou nejlepších ligových kanonýrů mezi domácím Lafatou (20 branek) a hostujícím Bakošem (12 gólů). Plzeňský kanonýr se zranil a jeho místo v útoku převzal Ďuriš.

Hned v úvodu zahrozil hlavou jablonecký Piták, pak ale začali režírovat střed hřiště a udávat tempo hry Západočeši. Baumit zpočátku spolehlivě bránil a dařilo se mu zastavovat ataky Viktorie hned v zárodku, jedinou vážnější šanci si tak hosté vytvořili po čtvrthodině. Darida obloučkem vysunul Koláře, ale ten trefil jen Špita, který dobře zmenšil úhel.

Jablonečtí zkoušeli těžit z brejků, Pavlíka v brance ovšem nejvíc vylekala dalekonosná rána Jablonského, která se snesla těsně nad břevno. Když už se zdálo, že plzeňská převaha polevuje, zasadila Viktoria soupeři dva drtivé direkty těsně před pauzou.

Tvrdý souboj mezi Kolářem a PitákemFoto Pavel Mazáč (Sport)

Ve 40. minutě si Petržela vyměnil míč s Daridou a přízemní střelou k bližší tyči otevřel skóre. Radost mohl mít o to větší, že se trefil proti týmu, za který v letech 2006 až 2007 sám hrával. Zaskočené Severočechy pak už v nastaveném čase první půle dokonale uzemnil Kolář, domácí obrana jen sledovala, jak reprezentační záložník střelou o tyč zvýšil.

Po změně stran mohl mistr definitivně rozhodnout, kdyby Ďuriš v 55. minutě nemířil vedle. Až pak se Jablonec trochu probudil a začal být nebezpečnější. Lafata se protlačil až před Pavlíka, pátého gólu v posledních pěti zápasech proti Viktorii se ale nedočkal.

Jablonec se už na snížení nezmohl, naopak v závěru ho po Petrželově šanci zachránilo břevno. Baumit opět potvrdil, že mu Plzeň nesedí. V posledních jedenácti vzájemných duelech vyhrál jen jednou a po čtvrtém duelu bez tříbodového zisku po sobě se mu vzdalují pohárové pozice.



Baumit Jablonec - Viktoria Plzeň 0:2 (0:2)
Branky: 40. Petržela, 45.+1 Kolář. Rozhodčí: Adámek - Marek, Handlíř. Bez karet. Diváci: 4120.

Sestavy:

Jablonec: Špit - Eliáš, Zábojník, Beneš, Jablonský (61. Kopic) - Třešňák (70. Vošahlík), Loučka, Piták, Jarolím, Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.

Plzeň: R. Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Horváth, Darida (83. Trapp) - Petržela (88. Hájovský), Kolář, Pilař (86. Řezník) - Ďuriš. Trenér: Vrba.

Hlasy po utkání
Podle obou trenérů byla pro výhru Plzně klíčová první půle. "Rozhodl první poločas, kdy jsme byli rychlejší, přímočařejší, přesnější v kombinaci a dali jsme z toho dva góly," uvedl plzeňský kouč Pavel Vrba na tiskové konferenci. "Ve druhém poločase jsme se ale trošku strachovali o výsledek. Jablonec nás zatlačil a měl tam několik situací, kdy nás od kontaktního gólu zachránil Pavlík. S výsledkem jsem spokojený, ale druhý poločas nebyl z naší strany tak suverénní," řekl.

Jablonecký kouč František Komňacký souhlasil s tím, že úvod ovládla Plzeň. "První poločas jsme hráli pro mě naprosto nepochopitelný fotbal. Bez sebevědomí, všude jsme byli pozdě a nechápal jsem, co se na tom hřišti děje. Nedařilo se nám eliminovat přednosti plzeňských hráčů a byla jen otázka času, kdy dostaneme gól. Branka do šatny už byla z psychologického hlediska takovou ranou do vazu," uvedl Komňacký.

Oba trenéři, kteří spolu vedli v mistrovské sezoně 2003/04 Ostravu, se shodli, že dnešní výsledek napověděl o vývoji v tabulce. Pátý Jablonec ztrácí na Plzeň už sedm bodů. "Jablonec se pravděpodobně bude soustředit na boj o poháry přes domácí pohár, my přes ligu. Po tomhle zápase byly kostky trošku vrženy," prohlásil Vrba.

Komňacký připustil, že pro jeho tým je dnešní porážka velikou komplikací. "Zápas byl pro nás hodně důležitý, aby bylo o co hrát. Prohra nás všechny mrzí, z pohledu našich cílů v soutěži je už skoro fatální," řekl Komňacký. "Prohrát s Plzní není ostuda, ostuda je spíš to, jak jsme hráli v první půli. Jestli bude Jablonec i v budoucnu chtít hrát v horní polovině tabulky, nemůže si takový bojácný fotbal dovolit," dodal


David Lafata proniká hostující obranou
David Lafata proniká hostující obranou

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud