19. dubna 2012 • 17:33

Sparta zaplatí pokutu 80 tisíc korun za rasistické projevy fanoušků

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky potrestala Spartu Praha pokutou 80 tisíc korun za rasistické projevy fanoušků na adresu reprezentačního obránce Thea Gebre Selassieho v utkání s Libercem. Spartě uškodilo, že za stejný prohřešek byla potrestána už na podzim. Tehdy dostala za chování fanoušků ke Gebre Selassiemu pokutu 40 tisíc korun. Za opakování prohřešku byla nyní pokuta zdvojnásobena.



Sparťanští fanoušci počastovali Gebre Selassieho skandováním "hu hu hu" po jeho tvrdém zákroku na brankáře Tomáše Vaclíka. Pražský klub rasistický podtext skandování odmítá.

"Stejnou reakci publika sklidil i hráč bílé pleti Breznaník, který před více než rokem zranil na halovém turnaji Ladislava Krejčího. Podle nás se tedy nemohlo jednat o rasistický projev, šlo o vyjádření nevole či nesympatie ke konkrétnímu hráči," řekl mluvčí Sparty Ondřej Kasík. "Vedení klubu ještě zváží odvolání," dodal.

Na podzim se Sparta proti trestu za rasismus odvolala, ovšem u odvolací a revizní komise neuspěla.

Spartě se rovněž nelíbí, že i když se také její hráči především Léonard Kweuke stávají terčem rasismu, jiné kluby potrestány nebyly.

"Argumentem disciplinárky je, že vychází ze zápisu delegáta a delegáti rasistické útoky na hráče Sparty nezaregistrovali. A pokud to delegát ve své zprávě z derby se Slavií zmínil, disciplinárka provinění neshledala," uvedl marketingový manažer Sparty Tomáš Křivda, který se zasedání komise zúčastnil.

Za stejné utkání se Spartou byl potrestán také Liberec pokutou 20 tisíc korun za nedostatečnou pořadatelskou službu, která dovolila fanouškům projít na stadion s pyrotechnikou.

Komise rovněž potrestala trenéra Teplic Petra Radu za vykázání na tribunu v utkání s Českými Budějovicemi. Rada musí zaplatit 15 tisíc korun a má podmíněný zákaz vstupu na lavičku ve dvou utkáních se zkušební dobou do 31. července.

Za vyloučení v duelu s Duklou si jednou nezahraje jablonecký obránce Pavel Eliáš. Po čtvrté žluté kartě vynechají nejbližší ligové kolo Petr Malý (Dukla), Richard Kalod (Žižkov), Milan Nitrianský (Slavia Praha), Tomáš Marek, Davor Kukec (oba Baník Ostrava) a Tomáš Pilík (Příbram). Dva zápasy zmešká za osm žlutých karet českobudějovický Rudolf Otepka.

Ve druhé lize mají stop na jedno utkání za vyloučení František Metelka (Sokolov) a za žluté karty Josef Dvorník (Sokolov), Matěj Hrabina (Opava), Michal Macek (Vlašim), Lubomír Kubica (Zlín). Osmou žlutou kartu dostal Stanislav Velický (Jihlava) a vynechá dva zápasy.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud