30. října 2012 • 22:30

Fraška! V tašce Křetínského byly jen osobní věci, říká policie

Autor: šq, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle šéfa útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáše Martince, sparťanský boss Daniel Křetinský nepředal fotbalovému předsedovi Miroslavu Peltovi žádné důkazní materiály. Co tedy skrývala jeho slavná kožená kabela? Je velmi pravděpodobné, že velké nic.



V polovině září, tři dny po prohře Sparty v Plzni, přinesl rozzlobený sparťanský majitel do rukou Miroslava Pelty materiály, které podle slov šéfa FAČR měly výbušnou povahu. Teď to vypadá, že akce, která se zdála být další korupční aférou, zcela vyšumí.

Plzeňský Limberský se zahákl o nohu letenského Hušbauera, Sparta prohrála vinou vymyšlené penalty 0:1 a Křetínský neudržel vztek. Vydal se na Strahov, černou kabelu v podpaždí. Objednal si k tomu novinářský dohled.

„Máme velmi znepokojující a konkrétní informace, které se týkají oblasti řízení zápasů. Seznámil jsem pana Peltu se zdroji a teď je na něm, aby učinil příslušné kroky,“ sdělil Křetínský.

Když opustil sídlo FAČR, jeho šéf Miroslav Pelta, očividně velmi vyděšený, pověděl: „Musím říct, že jsem zdrcen z toho, co se ke mně dostalo. Smutné na tom je, že si myslím, že ty informace jsou věrohodné. Musím si nechat projít hlavou, jak postupovat,“ řekl Pelta. A nevyloučil, že by mohly přijít na řadu i orgány činné v trestním řízení.

O obsahu kabely věděli od té doby tři lidé. Křetínský, Pelta a protikorupční šéf Martinec.

Po měsíci a půl to vypadá, že se všechno rozpustí do ticha. Martinec poprvé promluvil. „Možná řeknu něco, co velmi překvapí. Z mého pohledu byla některými médii vytvořená bublina, co vše mělo v tašce být. Pan Křetínský nepřinesl v té tašce žádné materiály, nebylo v ní nic, co se týká důkazů,“ uvedl Martinec.

Šéf Sparty podle něj předal Peltovi informace, s kterými teď protikorupční útvar pracuje. „Nebudu se zmiňovat, o jaké informace jde. Od různých sdělovacích prostředků jsem se doslýchal, jak tam byly nahrávky a kazety či dokumenty. To byly výmysly některých novinářů. V té tašce byly osobní věci,“ prohlásil Martinec.

O čem se tedy spekulovalo? O propojení sudích se sázkařskými gangy, o nekalém ovlivňování rozhodčích ze strany klubových funkcionářů. A také o tom, že Křetínský si důkazy obstaral prostřednictvím soukromé detektivní kanceláře. Příliš se však nepochybovalo, že nějaké důkazy na světě jsou.

Martinec ovšem nyní připustil, že protikorupční útvar v souvislosti s kauzou nyní na něčem pracuje, ale v tuto chvíli není přesvědčený, že padne obvinění.

„Určité informace proběhly. Otázka sázkařských machinací byla šetřena v minulosti. Informace, které jsme obdrželi, se netýkají jen sázkařských věcí. V tento okamžik byly provedeny některé výslechy, v současné době zatím nebylo nikomu konkrétnímu sděleno obvinění,“ dodal Martinec.

Přeloženo: s velkou pravděpodobností se nic nestane.

Tedy aspoň v rovině trestně-právní. Není vyloučeno, že tresty vyřkne disciplinární komise FAČR. „Když někdo rozpoutá takovou aféru a nemá na to žádné důkazy, nepochybně tím fotbal poškozuje. Proto není možné, aby to vyšumělo,“ prohlásil už dříve šéf disciplinárky Jiří Golda.

Může se tedy stát, že se celá kauza obrátí proti jejímu iniciátorovi. Proti Danieli Křetínskému.

Šéf Sparty Daniel Křetínský míří na schůzku s Miroslavem Peltou, v ruce drží brašnu s důležitými materiály.
Šéf Sparty Daniel Křetínský míří na schůzku s Miroslavem Peltou, v ruce drží brašnu s důležitými materiály.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud