Jakub Konečný
3. května 2013 • 13:03

Spartu v ligovém finiši sužují zranění. Nejvíc chybí stoper Holek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta sčítá před ligovým finišem ztráty. Nejvíc pochopitelně mrzí dvoubodové manko na vedoucí Plzeň, komplikací jsou však i vleklé absence defenzivních opor. Stopera Maria Holka trápí prasklina ve stehenním svalu, pravého beka Tomáše Zápotočného zase váček v koleni. U obou navíc reálně hrozí, že v této sezoně už do hry nezasáhnou.



Druhý tým ligové tabulky včera absolvoval klasický pozápasový trénink. Hráči, kteří měli v nohách celé první semifinále Poháru České pošty v Mladé Boleslavi (1:1), se věnovali jen regeneraci a na závěr si to rozdali v nohejbale. Ostatní čekala hra na dvě branky na malém prostoru zakončená nácvikem střelby. Mario Holek a Tomáš Zápotočný ani v jedné skupině nebyli. Namísto hřiště běhají v posledních týdnech po doktorech a rehabilitačních linkách.

„U Maria jsme už doufali, že by mohl znovu naskočit, ale jeho rekonvalescence se přibrzdila. A mimo hru je pořád i Tomáš,“ posteskl si na klubových stránkách asistent trenéra Václav Jílek.


Pro Spartu je to v náročných dostizích za titulem nepříjemná komplikace, tím spíš, že konkurenční Plzeň starosti tohoto rázu řešit prakticky nemusí. Kvůli lehkému zranění Viktorii vypadl na jeden zápas jen stoper Marián Čišovský, jinak má trenér Pavel Vrba k dispozici celý základní kádr. Tento fakt může mít v klání dvou rivalů rozhodující vliv, v závěrečné šestině sezony totiž každá absence bolí tuplem.

Sparta to pocítila už v minulém ročníku. V posledních kolech se musela třeba obejít bez tehdy nepostradatelného útočníka Leonarda Kweukeho, zatímco Liberec projel celým jarem v optimální sestavě bez vynucených změn.

„Neměli jsme žádné zraněné hráče, což byla naše obrovská výhoda. To si samozřejmě člověk zpětně uvědomí,“ říká bývalý liberecký záložník Lukáš Vácha, který nyní situaci sleduje sparťanskou optikou.

Nejcitelnější je ztráta Holka, původem defenzivního záložníka, který se na postu stopera rozehrál ke špičkovým výkonům. Nejenže zpevnil defenzivu týmu, ale měl také díky kvalitní rozehrávce a předvídavosti blahodárný vliv na jeho ofenzivu. „Holek má reprezentační formu,“ prohlásil například expert Petr Uličný. Byl to jen jeden z mnoha komplimentů, které na adresu zamlklého hubeňoura najednou chodily.

Šestadvacetiletý odchovanec brněnského fotbalu nastoupil naposledy v ligovém utkání v Olomouci – a určitě není náhoda, že od tohoto momentu mají výkony Sparty pozvolna klesající tendenci. Veterán Jiří Jarošík zatím přes veškerou snahu Holka nenahradil, po dlouhé pauze jednou zazáří, podruhé zklame. V Ostravě i v poháru v Mladé Boleslavi patřil k nejlepším na hřišti, proti Jihlavě naopak své nepřesvědčivé vystoupení podtrhl nešťastným vlastním gólem. Pro návrat do ideální formy potřebuje čas, tedy přesně to, čeho se v závěru sezony nikomu nedostává.

Se Zápotočným, který laboruje s kolenem, už trenér Vítězslav Lavička v tomto ročníku zřejmě počítat nemůže. V případě Holka však stále doufá, byť zatím poslední sonografické vyšetření hráčova stehna prokázalo, že ve svalu má stále trhlinku.

Mario by měl být fit za dva až tři týdny,“ říká dobře informovaný zdroj s tím, že jde o prognózu bez záruky. Jen pro připomenutí – Jarošík se stejným zraněním marodil bezmála pět měsíců.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud