Pavel Kalouš
20. listopadu 2012 • 11:54

Adámek na disciplinárku přijel i s Býmou. Mluvili za ně právníci

Autor: Pavel Kalouš, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Rozhodčí Tomáš Adámek otočil a na dnešní jednání disciplinární komise, která odpoledne pokračovala ve vyšetřování korupční aféry, nakonec dorazil. Mnoho nového toho však neprozradil. Do Prahy se vypravil i se svým kolegou Pavlem Býmou, který se zachoval stejně. Do sídla fotbalové asociace naopak nedorazil Martin Svoboda známý pod přezdívkou Chřestýš.



Oba rozhodčí, kteří tvrdí, že někdejší druholigový funkcionář Martin Svoboda letos v březnu před zápasem Jablonec – Plzeň nabídl Adámkovi za vítězství Západočechů 200 tisíc, minulý týden ukončili členství ve FAČR, takže vypovídat nemuseli a nehrozil by jim za to ani žádný trest.

Co se dělo za zavřenými dveřmi? Právní zástupce Adámka odkázal na obsah dopisu, který jeho klient zaslal na fotbalovou asociaci a sudí, který o snaze ovlivnit zápas promluvil jako první, pak vůbec nevypovídal.

Cokoliv sdělit odmítl poté také za přítomnosti svého advokáta Býma. Na Strahově se však zdrželi jen krátce a poté zase odjeli pryč. S novináři se oba rozhodčí bavit odmítli.

"Snažíme se posunout dopředu. Slyšeli jsme další svědky a viděli, jestli působí věrohodně nebo ne. Všichni víme, že tato věc je těžká. Někdo něco vytáhl z klobouku po iks měsících a teď to zdokladovat a dát dohromady je obtížné," shrnul předseda disciplinární komise Jiří Golda své dojmy z průběhu šetření.

Původně se čekalo, že sudí vůbec nedorazí, vůbec nebudou reagovat. Na poslední chvíli změnili názor a do Prahy vyrazili. Spekuluje se, že znovu na příkaz lidí, kteří Adámka před dvěma týdny přinutili, aby si na údajnou korupci po půlroce vzpomněl.

Předseda disciplinární komise FAČR Jiří Golda hovoří o průběhu zasedání, které se zabývalo kauzou související s údajným ovlivněním zápasu Jablonec - Plzeň
Video se připravuje ...

Golda už dříve uvedl, že v případě absence Adámka a Býmy by jejich svědectví mohl začít považovat za nedůvěryhodné, oběma by navíc zřejmě hrozilo, že je FAČR zažaluje i u civilního soudu kvůli poškozování jména fotbalu. I toho se mohli oba leknout.

Komise však narazila na rozpor ve výpovědích asistentů rozhodčích Drahoslava Handlíře a Emanuela Marka. Ti se rozcházejí v názoru, jestli se před inkriminovaným zápasem sešli s Martinem Svobodou, který měl po utkání předat 200 tisíc korun hlavnímu arbitrovi Tomáši Adámkovi za ovlivnění duelu ve prospěch Plzně.

Zatímco Handlíř prý potvrdil, že se všichni čtyři rozhodčí před zápasem se Svobodou sešli, Marek to popřel. Handlíř s Markem ale nezávisle na sobě také odmítli, že by mělo dojít k nabídce úplatku. "Na nás je, abychom se to pokusili rozplést," uvedl Golda.

Na Strahově se nikdo se zúčastněným s Martinem Svobodou, alias "Chřestýšem", který se měl pokusit rozhodčí uplatit. "Nestíhám, disciplinárce jsem zaslal své vyjádření," zdůvodnil to Svoboda Sportu.

Rozhodčí Pavel Býma přišel v úterý před disciplinárku, kde měl vypovídat kvůli svému svědectví o korupci v Gambrinus lize
Rozhodčí Pavel Býma přišel v úterý před disciplinárku, kde měl vypovídat kvůli svému svědectví o korupci v Gambrinus lize

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud