Ilona Kolářová
5. června 2013 • 17:44

Výzvu podpořil Josef Váňa: Ve fotbale by to měli vzít nezkažení!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výzvu Sportu Dejme kmotrům červenou podpořily další známé osobnosti – osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa, bývalý fotbalista Sparty Lumír Mistr a Zbigniew Czendlik, římskokatolický kněz, který miluje fotbal a pohybuje se mezi hvězdami šoubyznysu.



K výzvě Dejme kmotrům červenou, kterou zveřejnil deník Sport a server iSport.cz v pondělí, se připojilo už přes 9000 fanoušků. A není to zdaleka číslo konečné. Hlásí se i sportovci, hudebníci a herci. Svůj podpis přidal třeba kapelník legendárního Olympiku Petr Janda.

Nezdolný žokej Josef Váňa chvíli dumal, jestli výzva může něčím pohnout, ale nakonec si řekl: Kdo mlčí a sedí na zadku, nikdy nic nezmění! „Ti, co už měli problémy, namočili se do úplatkářské aféry nebo český fotbal řídili nedůvěryhodně, by tam už dávno sedět neměli. Na jejich místa by měli přijít čestní chlapi,“ zhodnotil situaci ve vedení českého fotbalu. „A když se mezi ty staré struktury snaží dostat někdo nový, buď ho vyštípou, nebo jde radši sám. A to je velká škoda.“

Josef Váňa, který se téměř v 61 letech chystá na další Velkou pardubickou, nakonec vyslovil přání: „Měli by to vzít do rukou noví, mladí a nezkažení lidé.“ A byl vtipný jako vždy, když dodal: „Nové objekty!“

Mistr: Neumím to říct slušně

Bývalý fotbalista Sparty Lumír Mistr, v 90. letech velká hvězda a fanoušky obdivovaný kluk s božskou technikou, si nechtěl slovy o Peltovi a Berbrovi umazat ústa. Slova mu vůbec nešla přes pusu. „Co si o nich člověk může myslet? Já to radši ani nebudu říkat. Nebudu, fakt ne. A víte proč? Neumím to totiž říct slušně. A já chci zůstat slušněj člověk.“ S podpisem samozřejmě neváhal ani vteřinu.

Kněz Czendlik: Fauly patří jen na hřiště

Římskokatolický kněz polské národnosti Zbigniew Czendlik působí coby děkan lanškrounský, hraje golf a tenis, uvádí koncerty Lucie Bílé a má pořad v televizi. Do fotbalu je blázen, sám už ho ale nehraje. Z českých týmů jeho srdce bije pro Slavii Praha. „Musel bych být velký naivista, kdybych si myslel, že fotbal bude někdy naprosto sterilně čistý. Ale nemusí být zase až tak špinavej jako ten zdejší,“ opřel se do vedení českého fotbalu z nemocničního lůžka, kde si výzvu Deníku Sportu podrobně prostudoval na internetu.

Podle kněze jsou všichni fanoušci fotbalu, včetně něho, tak trochu dětinští - pořád chtějí věřit tomu, že ve fotbale se hraje fair play. „Ve skutečnosti to tak bohužel není. Fauly do něj patří, já sám jsem taky šel po nohách protihráčů. To patří na hřiště. Mimo hřiště ale fauly nepatří a musíme se proti nim postavit.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud