1. června 2016 • 17:43

Panenka a Dobiaš v Síni slávy Sportu! Došlo i na fígly u slavné penalty

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před 40 lety vybojovali titul mistrů Evropy. Antonín Panenka a Karol Dobiaš patřili mezi klíčové osobnosti zlatého výběru a dnes oba vstoupili do Síně slávy deníku Sport. Předtím, než fotbalové osobnosti v ní otiskly své dlaně, došlo na vzpomínky na finálový souboj s Německem, který vyvrcholil nezapomenutelnou vítěznou penaltou v Panenkově provedení.



Stejně jako v případě jejich následovník na letošním šampionátu nebyly ambice československého výběru v roce 1976 moc vysoké. „Uteklo to jako voda. Byli jsme vůbec rádi, že jsme se dostali do nejlepší čtyřky. Já jsem celou noc flámoval. Nevím, kde byl Tondo, ale dobře jsme to zapili,“ řekl Dobiáš, který vstřelil jeden z finálových gólů proti Západnímu Německu.

Panenka získal v penaltovém rozstřelu celosvětovou popularitu způsobem, jakým provedl rozhodující penaltu. Vršovický dloubák od té doby je spojován s jeho jménem a je k vidění v provedení velkých hvězd současnosti. „Když to i v třetí mexické lize označují za Panenkův kop, tak to pohladí po duši,“ těší ho.

Nedokázal dopředu ani odhadnout proslulost, kterou mu výjimečný moment z bělehradského finále zajistí. „Nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že provedu ten kop takhle a dostanu se do historie fotbalu. V té chvíli jsem viděl nejjednodušší způsob, jak vstřelit gól,“ prozradil Panenka.

Panenka a Dobiaš v Síni slávy deníku Sport! Došlo i na fígly u slavné penalty
Video se připravuje ...
 

Svým následovníkům prozradil fígl, jak být při dloubáku úspěšný. „Nesmí jít o náhlé vnuknutí, to je velký risk a je to i nezodpovědné vůči mužstvu. Musíte to několik týdnů až měsíců nacvičovat. Při dlouhém rozběhu pro mě bylo důležité dostat brankáře tam, kde jsem ho chtěl mít já. Pohybem, očima, chováním jsem se ho snažil navést k tomu, že to kopnu do strany.“

Přesto Panenka uznává, že fotbalisté mají při takové penaltě dnes v jednom ohledu nevýhodu. „Tehdy to nikdo neznal. To nebyla stoprocentní, ale tisíciprocentní šance. Dnes už je to známá věc, takže to mají střelci o hodně těžší, než jsem to měl já,“ řekl v redakci Sportu.

Mistři Evropy z Bělehradu 1976, Karol Dobiaš a Antonín Panenka, vstoupili do Síně slávy deníku Sport
Mistři Evropy z Bělehradu 1976, Karol Dobiaš a Antonín Panenka, vstoupili do Síně slávy deníku Sport

Panenka: Chybí špílmachři. Co skončil Horváth, žádného jsem neviděl
Video se připravuje ...

Členové Síně slávy deníku Sport
Věra Čáslavská, Josef Masopust, Dominik Hašek, Pavel Nedvěd, Petra Kvitová, Eva Samková, Karel Poborský, Barbora Špotáková, Jan Koller, Filip Jícha, David Svoboda, Mirka Knapková, Radek Štěpánek, Jaroslav Kulhavý, Pavel Kuka, Luboš Kubík, Jiří Novotný, Jiří Welsch Petr Nedvěd, Martin Ručinský, Jaroslav Holík, Robert Reichel, Leopold König Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec, Petr Čech, Antonín Panenka, Karol Dobiaš

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud