Pavel Janega
10. června 2016 • 14:23

Hráči o Vrbově alchymii: Umí vybrat taktiku a jedná s námi v klidu

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi nemají tolik hvězdných individualit jako Španělé, Francouzi nebo Němci. Potřebují něco jiného. Něco navíc, čím soupeřovu kvalitu na jednotlivých postech vyváží. Často se mluví o soudržnosti a týmové hře. Co to ale znamená v praxi?



Pro českou reprezentaci je velice důležitá osoba trenéra Pavla Vrby . Přesněji taktika a systém, který zvolí na jednotlivé soupeře. „V tom je silný. Připraví nejen kompletně celý mančaft, umí také jednotlivým hráčům vysvětlit přesně to, co od nich vyžaduje,“ řekl Vladimír Darida , jeden z klíčových mužů reprezentační sestavy.

Důležitá je organizace hry a správně zvolená taktika, kterou všichni hráči musí plnit na sto procent. Stačí, aby v utkání se silným protivníkem vypadl z role jeden, a celý plán je v ohrožení. Během pár minut se může zbortit. Pak je předzápasová příprava, na které Vrba se svými spolupracovníky usilovně pracoval několik dní, bez mrknutí v čudu.

„Výhodou trenéra Vrby ale je, že umí s hráči jednat v klidu. Všechno vysvětlí, není to nějaký velký rapl. Po taktické stránce jsme vždycky suprově připraveni,“ pochvaluje si krajní bek Pavel Kadeřábek .

Lička o českých šancích na EURO: V tým mám obrovskou důvěru
Video se připravuje ...

Vrbovo pojetí fotbalu je dlouhodobě založené na ofenzivě. Místo těsného vítězství 1:0 raději soupeře přestřílí. Ovšem čas od času musí svůj styl upravit, což bude i případ úvodního duelu na EURO proti Španělsku. Bude to více defenzivní než obvykle, protože spustit otevřenou hru proti favoritovi zápasu, vlastně celého turnaje, by byla sebevražda.

„Trenér vždy přesně ví, co chce hrát. Pak hodně záleží na realizaci jeho taktického plánu podle toho, jak zápas probíhá. V kvalifikaci jsme však byli připraveni na každé utkání. Věděli jsme, co očekávat. A pokaždé jsme našli způsob, jak soupeře přehrát nebo ohrozit. Na soupeře má jasný plán a umí ho přečíst, to je jedna z jeho velkých devíz,“ poznamenal brankář Petr Čech , jenž v kariéře zažil už spoustu renomovaných trenérů – namátkou Josého Mourinha , Carla Ancelottiho, Arséna Wengera...

Taktika na Španěly? Jen pár doteků na přechod do útoku

Jak by mohla vypadat taktika na Španěly? Do bránění se bude muset zapojit celá jedenáctka. Včetně hrotového útočníka. Jedině kompaktní, organizovanou defenzivou se zvýší šance na úspěch. Stejně tak důležitý je přechod do útoku po zisku míče. Pokud ho Češi zvládnou v rychlosti na pár doteků a ve správných prostorech, s čímž třeba v generálce proti Jižní Koreji měli velké problémy, teprve pak mohou pomýšlet na bodový zisk.

Není to osvědčený recept, spíš návod. Každý duel ovlivňuje mnoho dalších detailů. Úkolem Vrby je, aby se pokusil alespoň na část z nich své svěřence připravit.

Že to umí, dokázal na mezinárodním poli už coby kouč Viktorie Plzeň. Dvakrát ji dostal do Ligy mistrů a pokaždé se mu podařilo z třetího místa proklouznout do jarní části Evropské ligy.

„Pavel Vrba je na top taktické úrovni. Jeho rozbory a to, jak nás dokáže připravit, jsou velmi dobré. Plus standardní situace,“ uvedl Jiří Skalák . „Už v kvalifikaci proti silným týmům jsme byli výborně takticky připraveni,“ doplnil Ladislav Krejčí .

Věřme, že vhodnou taktiku reprezentační kouč zvolí i na EURO. Pro začátek je ale třeba si uvědomit herní nedostatky a zapracovat na nich. O to se Vrbapokoušel na včerejším tréninku za zavřenými dveřmi.

Více o EURO 2016 čtěte zde>>>

Jaká je nejsilnější stránka Pavla Vrby? Umí vybrat taktiku i jedná s námi v klidu, říkají hráči
Video se připravuje ...

Na koho se Češi těší na EURO? Já na Modriče, je to obrovský sympaťák, říká Krejčí
Video se připravuje ...

Že Španělé prohráli, není dobře - dají si o to víc pozor, vědí Češi
Video se připravuje ...

Který jazyk chcete? Jak Čech odpovídal anglicky, španělsky a francouzsky
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud