14. června 2016 • 19:58

Trable českých fanoušků na EURO. Vykradli jim auto, policie byla zmatená

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vykradené auto, jazyková bariéra a neochotní policisté. Taková je bilance osmi fotbalových fanoušků z jihu Čech, kteří vyrazili podpořit český národní tým do Toulouse na EURO v duelu se Španělskem. Sportovní zážitek se nakonec proměnil v otravný sled událostí.



Příznivci české reprezentace dorazili na zápas s tříhodinovým předstihem, přesto se nevyhnuli dopravním komplikacím. „Ve městě byly různé uzavírky, doprava dlouho stála, a tak jsme změnili původní plán. Místo parkování v blízkosti fanzony jsme zvolili uličku asi deset minut od stadionu,“ líčí řidič Martin Špát.

Po zaparkování dodávky se čeští příznivci odebrali ke stadionu. Organizace byla podle jejich slov téměř perfektní. „Ještě než jsme dorazili ke vstupním branám, policie nás zastavila. Vyčkala pár minut a ve vlnách pouštěla fanoušky dál. Jakmile jsme dorazili přímo ke stadionu, batohy a tašky přes rameno nám zkontrolovali celkem třikrát. Žádné fronty, během čtvrthodinky jsme byli v areálu,“ pochvaluje si další z českých fanoušků.

Také atmosféra na stadionu byla podle české výpravy výborná. „Potkali jsme Španěly, Francouze i třeba Belgičany a nálada byla perfektní. Tanečky, pokřiky, společné fotografie – fotbal spojoval diváky z různých koutů Evropy,“ říká Špát. 

Jenže pak to přišlo. Když se Češi vrátili ke svému autu, čekalo je velmi nemilé překvapení. „U dodávky nám vymlátili zadní sklo, asi si otevřeli kufr a sebrali všechna zavazadla, která jsme tam měli,“ stěžuje si český fanoušek.

„Bohužel, kamarád, kterého jsme vyzvedli přímo na letišti, přišel o všechno. Oblečení, hodinky, notebook i hygienu. Zmizely nám i batohy, kde byly jen řízky a chleba. Podle mě to byla rychlá akce, vzali, co viděli a až později vytřídili, co se jim hodilo,“ popisuje.

Policie neuměla anglicky

Tím ovšem nepříjemnosti neskončily. „Co se týče následující komunikace s policií, to byla tragédie,“ zlobí se Špát. „Anglicky neuměli, vůbec netušili, co dělat. Pořád na mě něco hulákali francouzsky, asi deset minut jsem se marně snažil. Napadlo mě nakonec zastavit nějaké auto, řidič uvnitř alespoň trochu chápal, co potřebuju. Předal jsem mu telefon a nakonec mi sdělil, že policie mi vzkazuje, že nepřijede za námi, ale ať vyrazíme my na stanici.“

Ani po příjezdu na stanici se situace nezlepšila. „Největší trable teprve začaly. Byla tam tříčlenná skupina policistů, která totálně nevěděla, co má dělat. Pak přišli další dva policisté a asi po půl hodině na nás spustili francouzštinou. Anglicky ani slovo,“ vrací se český fanoušek k problému s jazykovou bariérou.

Trable českých fanoušků na EURO. Během zápasu jim vykradli auto
Video se připravuje ...

„Pokusili jsme se využít google překladač v mobilních telefonech, ale byli jsme ztraceni. Napadlo nás zavolat na české velvyslanectví v Paříži, tam nás přesměrovali na český konzulát v Toulouse. Francouzsky mluvící muž z ČR nám poradil, co dělat, a policistům přes telefon vysvětlil, jakou dokumentaci nám mají vystavit a orazítkovat. Bez této pomoci bychom byli ztraceni. Připadalo mi, jako kdyby policie v životě neřešila krádež. Navíc byli neochotní. Nevěřil jsem vlastním očím,“ štve Špáta.

Trvalo přes tři hodiny, než se čeští fanoušci dostali z policejní stanice, kde se mihla i česká překladatelka, která řešila další vykradení aut českých příznivců. „Zmínila, že jsme ten den snad už osmý případ z Čech, asi měly místní skupiny políčeno na zahraniční turisty,“ prozrazuje Špát.

Raději přečkat kolony

Jihočeši následně vyrazili do českého domu v Toulouse, kde jim byl vystaven náhradní cestovní doklad, o který přišli. „Tady už proběhlo všechno rychle, konečně jsme si připadali jako v civilizovaném světě. Dozvěděli jsme se tu, že pasy jsou v souvislosti s migrační krizí v poslední době v kurzu,“ tvrdí.

Místo, aby si čeští fanoušci po zápase užili atmosféru ve fanzoně, byli nuceni absolvovat řadu nepříjemných situací. „Nejvíc nás mrzí neochota a laxní přístup místních úřadů. Chápeme, že ne všichni se chtějí bavit anglicky, ale když přijdete na nějaký veřejný úřad a oni do vás hučí jen francouzsky... To je prostě špatně. Máme pocit, že se vše až moc soustředilo na dění kolem stadionu. Ve městě pak chyběly policejní hlídky a některé místní skupiny toho zneužily,“ odhaduje Špát.

„Je to fakt smutný. Svátku jako je EURO využijí lidé, kteří se obohatí o pár řízků, jedny hodinky a několik triček. Úplně nám to otrávilo celý den. Dovolenou ale ne, jsou horší věci a my se už těšíme na Chorvatsko,“ dodává.

Svou nemilou zkušeností český fanoušek sdělil i proto, aby pomohl dalším příznivcům, kteří se do Francie teprve chystají. „Pokud jedete autem, určitě ho nechte na placeném parkoviště, ideálně u stadionu. Vyplatí se přečkat i velké kolony. Někde v uličce už ho určitě nenecháme,“ uzavírá Špát.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud