Petr Adam
24. června 2016 • 04:59

Tvrdé hodnocení Čechů v cizině: Patří do suterénu, Plašil běhal s cementem

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neupoutali velkou pozornost a na jejich vystoupení na EURO se rychle zapomene. Čeští fotbalisté se po konci skupinové fáze nedočkali od zahraničních médií lichotivého hodnocení. Vrbův výběr řadí mezi všemi týmy na EURO do suterénu, pouze Rusko a Ukrajina zanechaly horší dojem.



Žebříček týmů v základních skupinách podle listu Guardian

1. Chorvatsko, 2. Německo, 3. Itálie, 4. Španělsko, 5. Francie, 6. Polsko, 7. Belgie, 8. Wales, 9. Maďarsko, 10. Anglie, 11. Portugalsko, 12. Švýcarsko, 13. Island, 14. Slovensko, 15. Irsko, 16. Severní Irsko, 17. Albánie, 18. Turecko, 19. Švédsko, 20. Rumunsko, 21. Rakousko, 22. Česko, 23. Ukrajina, 24. Rusko

Na seznamu 24 účastníků patří Vrbův tým na 22. místo. Alespoň podle žebříčku britského listu Guardian. „Fakt, že věčný náhradník v Arsenalu Tomáš Rosický byl jejich klíčovým hráčem, říká o tomto týmu hodně,“ hodnotí mužstvo, které se loučilo po dvou prohrách a remíze 2:2 s Chorvatskem. Právě to staví v Guardianu na první místo. Způsob, jakým ztratil vedení s Čechy označuje za bizarní kolaps a vinu dává stejnou měrou kvůli výtržnostem fanouškům i hráčům.

O mnoho lépe si nevedli Češi ani v hodnocení jiného britského deníku Daily Mail. Na šestibodové stupnici získal tým známku E – druhou nejhorší možnou. Na stejné úrovni stojí Švédsko, níž Rakousko, Ukrajina a Rusko, z vyřazených si vedla lépe Albánie.

Konec na turnaji přišel zaslouženě. Při prohře 0:1 se Španělskem neměli Češi podle redaktorů štěstí, houževnatě si počínali proti Chorvatům. „Když mohli ukázat pokrok proti špatným Turecku, zkazili to. Chyběla jim kvalita v útoku, v obraně nebyli dost silní. Zaslouženě končí na první překážce,“ shrnul Daily Mail české působení na šampionátu.

Pelta našel na EURO hodně pozitivních věcí. Spoléhal na turecké výkyvy
Video se připravuje ...
 

Také komentátor na stránce americké televize ESPN byl překvapený, jak se vyvíjel zápas s Tureckem. „To vypadalo v prvních dvou zápasech příšerně, ale trenér Fatih Terim na to šel chytře. Poslal čerstvé síly na levou stranu, která byla z českého pohledu nejslabší.“ Pochvaly se od něj dostal Tomáš Rosický, ostrou kritiku naopak schytal Jaroslav Plašil. „Vypadalo to, jakoby měl po většinu času cement v kopačkách.“ A nebyl to zdaleka jediný slabý článek v sestavě. „David Limberský zase neměl dost síly na výpady, David Lafata zase nedal za národní tým gól s výjimkou přáteláku s Maltou poslední dva roky.“

Španělský deník Marca vnímá vyřazení Vrbova týmu jako konec jedné éry. „Získali jeden bod a opouští Francii s řadou otázek o budoucnosti týmu,“ komentuje český konec na turnaji. Upozorňuje, že řada starších opor už ukončila, nebo zvažuje konec reprezentační kariéry. „České šance pro MS 2018 v Rusku, EURO 2020 a další turnaje se budou odvíjet od toho, jak trenér Vrba překlene propast po odcházejících lídrech,“ soudí Marca.

Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud