25. června 2016 • 15:50

Rozhovor se šéfem Nové DIGI TV: Budou Češi na EURO fandit Slovákům?

Autor: DIGI
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vlado Rusnák, ředitel satelitní televize Nová DIGI TV, o sportu leccos ví. Zejména kolik stojí peněz i energie přinést kvalitní fotbal, jako je anglická Premier League, nebo jiné sporty na obrazovky českých televizí. Rusnák je slovenský manažér pracující v Česku, ale s rodinou dál žije ve své vlasti na druhém břehu řeky Moravy. A tak je zajímavý i jeho pohled na to, že slovenskému nároďáku se na fotbalovém ME daří víc než tomu českému.



Rusnáka, který řídí českou televizi Nová DIGI TV zaměřenou na exkluzivní fotbal, jsme se tedy mimo jiné zeptali, zda budou Češi fandit na fotbalovém EURO Slovákům, aby dotáhli svou cestu co nejdále.

Zbývá vám jako řediteli satelitní televize, která se specializuje na sport, čas, abyste sám sportovní vysílání sledoval?
Byl bych špatný manažer sportovně orientované televize, kdybych nevěděl, jaký program divákům nabízíme. A navíc mě sport baví. Takže ano, v rámci možností zvládám sledovat alespoň zlomky vysílání fotbalu i jiných sportů. Hlavně anglické Premier League a španělské La Ligy, protože na tyto nejlepší evropské (kvalitou světové) fotbalové soutěže má Nová DIGI TV exkluzivní práva.

Sledovat kvalitní fotbal, to dnes něco stojí. ME je sice vysíláno na ČT Sport v uvozovkách zdarma, ale trendem je nabízet různé fotbalové soutěže exkluzivně na placených televizích. Co říkáte argumentu, že fotbal, lidová zábava, se stává zbožím pro bohaté, kteří si můžou dovolit placenou televizi?
Placená televize není nic, co by si normální domácnost nemohla dovolit. Nová DIGI TV aktuálně nabízí balík 80 programů, ke kterému patří i exkluzivní sporty včetně Premier League a La Ligy, za necelých pět set korun měsíčně. Do budoucna bude v ČR stejně jako v jiných evropských zemí standardem, že kdo investuje do kvalitní televize, investuje i do kvalitního, tedy placeného obsahu k ní. Není nereálné, že polovina i větší podíl českých domácností s televizorem bude mít i placený program.

Sportovní léto 2016 na Nové DIGI TVFoto Sport

Řekl jste, kolik exkluzivní fotbal stojí diváky. Kolik stojí jeho vysílání vás?
Práva na Premier League či La Ligu jsou drahá záležitost. Nebudu zveřejňovat přesné sumy, ale do exkluzivního sportovního obsahu jsme už investovali stovky miliónů korun. Veřejnoprávní televize si takovou investici do úzce zaměřeného sportovního obsahu nemůže či spíše nesmí dovolit. Takže dostat do ČR kvalitní evropské fotbalové ligy je věcí soukromých televizí, jako je Nová DIGI TV.

Jaký exkluzivní sportovní obsah tedy nabízíte vy?
Zaměřujeme se hodně na fotbal. Máme exkluzivní práva na několik sezón pro španělskou La Ligu a anglickou Premier League a také na anglickou druhou nejvyšší fotbalovou soutěž Sky Bet Championship. Kromě toho je u nás k dispozici veškerý neexkluzivní sportovní obsah, který je v ČR vysílán, např. na ČT Sport, Eurosport a podobně. Neopomíjíme ani fanoušky méně známých sportů: Nedávno jsme například koupili exkluzivní práva na přenosy motocyklového mistrovství světa na ploché dráze jednotlivců. A brzy oznámíme další exkluzivní projekty pro naše diváky týkající se velice žádaných atraktivních sportů.

Chcete vidět super fotbal? Jděte na Novou DIGI TV >>

Pojďme k nejsledovanější sportovní událost v těchto dnech, tedy fotbalovému ME. Jako Slovák pracující v Česku, jak hodnotíte situaci, kdy Češi ze skupiny nepostoupili a slovenský národní tým ano? Je to velké překvapení?
Na fotbalové ME se nedostanou špatné a slabé týmy. Češi měli šanci a je velká škoda výsledku utkání s Tureckem, které mohlo dopadnout úplně jinak. Fotbal má obrovskou tradici v Česku i na Slovensku, v české nejvyšší soutěži hraje pět slovenských hráčů, kteří jsou zároveň členy slovenské reprezentace, například brankář Kozáčik a útočník Ďuriš v Plzni nebo záložník Greguš v Jablonci. V našem týmu máme také dvě velké fotbalové hvězdy, Marka Hamšíka a Martina Škrtela, kteří se dokázali prosadit v evropských velkoklubech. Podobně jako v hokeji, i u fotbalu byla pravděpodobnost, že se Slováci časem prosadí mezi top týmy, minimálně v Evropě.

Myslíte si, že Češi budou teď na EURO fandit Slovákům?
Někteří určitě i díky známosti některých slovenských reprezentantů z jejich vystupování v české lize. Fotbalové Euro 2016 se ale vyplatí sledovat bez ohledu na to, kdo postoupí, protože to je prostě u většiny zápasů super fotbal a hrají tu ti nejlepší evropští hráči z nejlepších klubů. Myslím, že úroveň zápasů bude ještě gradovat. Za sebe musím však podotknout, že českému sportu fandím, ať už hokejové, nebo fotbalové reprezentaci.

Kam si myslíte, že slovenský tým může na ME dojít?
Rozhodně si nemyslím, že jsme bez šance ještě něco uhrát. Ale nedělám si iluze. V konečném důsledku rozhodne kvalita hráčů. A jejím etalonem je právě to, kolik slovenských hráčů hraje v nejlepších klubových soutěžích a evropských superklubech. Bohužel v posledních letech mnoho Slováků, ale ani Čechů v Premier League nepotkáme. Právě hráči z nejlepších fotbalových soutěží, anglické Premier League a španělské La Ligy, dominují letošnímu EURO.

Skončí ME a nastane letní fotbalové pusto. Co s tím má fanoušek dělat?
Já bych to trochu poopravil. V létě se žádné sportovní pusto nekoná, dokonce ani u fotbalu. Koncem června začíná Wimbledon, v srpnu se rozjede letní olympiáda v Riu, a to včetně olympijské fotbalové soutěže, tenisové US Open, nový ročník anglické Premier League startuje už 13. srpna, španělská La Liga pak 21. srpna a druhá anglická liga Sky Bet Championship už 6. srpna. V červenci a srpnu se pojede pět závodů mistrovství světa F1, tři závody mistrovství světa na ploché dráze nebo třeba Velká cena ČR MotoGP. Je toho hodně, co můžou kanály Nové DIGI TV nabídnout. Fanoušci to reflektují a objednávají si Novou DIGI TV už nyní.

Jste satelitní televize, ale ne každý si chce kvůli sledování televize instalovat parabolu. Nabídnete do budoucna nějakou variantu pro ty, kteří kvůli Premir League nechtějí mít talíř na zdi?
Ano, nabídneme vedle satelitního vysílání již brzy i internetovou televizi s pokročilými funkcemi. Program Nové DIGI TV tak bude dostupný divákům, kteří preferují jeho sledování přes internet prostřednictvím set-top boxu, na mobilních zařízeních, chytrých telefonech, tabletech nebo s využitím příslušné aplikace přímo na televizi.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud