Jan Malý
4. července 2016 • 11:30

Dobrý soused v obraně Boateng září. Volejbalový úlet Němci přežili

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

I velkým hvězdám se občas zatemní mysl. Německý stoper Jérome Boateng nepochopitelným volejbalovým blokem daroval ve čtvrtfinále EURO Itálii penaltu, ovšem tento zkrat nakonec neměl pro něj a jeho spoluhráče fatální následky. Němci postoupili do semifinále po penaltovém rozstřelu, a Boateng tak může pokračovat ve svém turbulentním příběhu, spojeném s evropským šampionátem. I přes tuto chybu je na hřišti jasný šéf.



Němci vedli nad Itálií 1:0 a byli na cestě do semifinále mistrovství Evropy. Jenže z postupové stezky je v 77. minutě svedl jeden z jejich pilířů. Obránce Jérome Boateng šel do souboje s protihráčem s rukama nahoře, jako by si na okamžik popletl sporty a blokoval jako ve volejbale. Pískala se penalta, kterou proměnil Leonardo Bonucci, a vyrovnal tak na 1:1.

„Penalta proti nám byla samozřejmě hloupá, ruce jsem nedal dostatečně rychle dolů. Ruka takhle vysoko nemá co dělat. Je mi to líto,“ kál se Boateng už ve chvíli, kdy věděl, že se německé mužstvo dokázalo i s touto komplikací vypořádat. Po penaltovém dramatu prošlo do semifinále. „Penalty jsou loterie. My máme Manuela (Neuera), což je pro nás samozřejmě velká výhoda, ale ani brankář soupeře (Buffon) nebyl špatný,“ komentoval německý stoper rozstřel, v němž svou penaltu proměnil.

Nešťastný moment z duelu proti Itálii je však zatím jedinou čmouhou na výkonech, které na šampionátu podává. Hraje výtečně, řídí obranu a přejít přes něj nebo s ním vyhrát souboj je prakticky nemožné. Uplatňuje svou rychlost a přehled. Potvrzuje se, jak je pro Německo důležitý a proč v zemi panovaly tak velké obavy z jeho případné absence, když si v lednu poranil třísla.

Vše o fotbalovém EURO 2016 čtěte ZDE »

Dobrý soused v obraně

Jenže místo všeobecné spokojenosti z toho, že se dal dohromady, se krátce před šampionátem rozjela kolem Boatenga politická aféra. Odpálil ji místopředseda pravicové Alternativy pro Německo (AfD) Alexander Gauland, který měl v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung říct: „Lidé si ho cení jako fotbalisty, ale nechtěli by mít Boatenga za souseda.“ To se všeobecně bralo jako rasistický útok, protože Boatengův otec je Ghaňan. Gauland se pak ohradil, že tato slova neřekl.

Jerome Boateng otevřel skóre proti Slovensku
Jerome Boateng otevřel skóre proti Slovensku

Během turnaje připomněl tento citlivý případ trenér Joachim Löw, ovšem už v odlehčeném duchu. „Je dobré mít Jéroma za souseda v obraně,“ vtipkoval Löw po úvodní výhře nad Ukrajinou (2:0), kdy Boateng zákrokem ve stylu kung-fu vykopával míč z brankové čáry. To byl první z jeho výrazných momentů na mistrovství, hned v dalším zápase proti Polsku působil opravdu jako neprostupná hradba, v osmifinále proti Slovensku se pak dočkal svého vůbec prvního reprezentačního gólu.

Má však znovu zdravotní problémy, zlobí ho lýtko. „Opět se ozvalo, ale na semifinále to bude v pořádku, bez obav,“ ujistil v sobotu večer Boateng. Jeho už tak významnou vůdcovskou roli v obraně totiž ještě umocní absence Matse Hummelse kvůli karetnímu trestu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud