24. června 2021 • 12:05

Záruba se zastal fotbalových kolegů z ČT: Užitečných připomínek pomálu...

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
31
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tradiční folklór tuzemských fotbalových fanoušků. Krom výkonů a výsledků národního mužstva řeší v nemenší míře i „formu“ televizních komentátorů na veřejnoprávním kanále. Letos je to tu zase. Diskuze pod EURO články na internetových serverech a sociální sítě jsou plné glos. „Nadávat na komentátory je teď v módě,“ posteskl si v reakci na Twitteru Robert Záruba, šéfkomentátor stanice ČT sport.



Nemusíte „viset“ na různých fotbalových či sportovních webech celý den či noc, abyste si všimli, že tuzemští kritici spílají ponejvíc komentátorovi Vlastimilu Vláškovi či expertovi Pavlu Karochovi. Není to věc pouze letošního evropského šampionátu, diskutéři proti této dvojici brojí delší čas. Nicméně platí, že jde o specifickou národní disciplínu. „Při velkých turnajích to tak bylo vždycky, ať komentoval kdokoli. Užitečných připomínek pomálu…“ napsal Robert Záruba .

Ten zároveň poskytl zajímavou informaci. Televizní sledovanost letošního fotbalového svátku je pod hodnotami zájmu o nedávný hokejový šampionát v Rize. „Česko s Anglií zatím nejsledovanější zápas ME, průměr 963 tisíc, dosah 1 736 000. Srovnání s hokejovým nároďákem na MS taktně vynechám. Velký zájem se drží neutrálních zápasů. Nejvíc: Francie-Německo 480 000/1 003 000,“ tweetoval Záruba.

Vzbudil tím velký interes o přiblížení cifer z turnaje v Lotyšsku, z českého pohledu velmi nepovedeného. Odpověď směrem k diskutujícím a ke sledujícím Zárubova účtu přišla záhy. „NT na MS v hokeji nejde v průměru pod milion, ať už hraje zápas „o něco“ nebo „jen“ o čest.“

Utkání zahraničních týmů na hokejovém MS naopak nedosáhnou sledovanosti „neutrálních“ duelů na EURO. Důvod je celkem zřejmý: mnohem vyšší soustředěnost hráčů top světové úrovně na pažitu. Známí kopáči, skvělá individuální úroveň.

Česko podle Záruby není ojedinělou výjimkou. Podobně to prý vychází i ve Švédsku, kde jsou hokej i fotbal velmi populárními sporty. A možná i ve Švýcarsku.

„(Švédská) SVT měla při MS v hokeji paradoxně rekordní sledovanost základních skupin, tedy 12 ze 17 dnů turnaje. Ve Švýcarsku zřejmě taky, záleží, zda bychom brali kanton po kantonu nebo celkový výsledek,“ zmínil šéfkomentátor ČT sport s tím, že pořizování vysílacích práv na MS hokeji patří „k nemnoha investicím, které ve správně fungující televizi dávají v Česku smysl.“

Vstoupit do diskuse
31

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud