26. června 2021 • 23:36

Itálie - Rakousko 2:1. Trápení favorita, Chiesa s Pessinou rozhodli v prodl.

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhým čtvrtfinalistou letošního mistrovství Evropy ve fotbale se stala Itálie. Squadra azzura udolala Rakousko 2:1 po prodloužení, v základní hrací době skončilo utkání 0:0. Góly obstarali Federico Chiesa a Matteo Pessina, za Rakušany pouze snižoval Saša Kalajdžič. Svěřenci Roberta Manciniho inkasovali na turnaji poprvé. Soupeřem Itálie ve čtvrtfinále bude vítěz duelu Beglie - Portugalsko.



Góly

Domácí: 95. Chiesa, 105. Pessina

Hosté: 114. Kalajdžić

Sestavy

Domácí: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci (C), Acerbi, Spinazzola – Barella (67. Pessina), Jorginho, Verratti (67. Locatelli) – D. Berardi (84. Chiesa), Immobile (84. Belotti), L. Insigne (108. Cristante).

Hosté: Bachmann – Lainer (114. Trimmel), Dragović, Hinteregger, Alaba (C) – X. Schlager (106. Gregoritsch), Grillitsch (106. Schaub) – Laimer (114. Ilsanker), Sabitzer, Baumgartner (90. Schöpf) – Arnautović (97. Kalajdžić).

Náhradníci

Domácí: Sirigu, Meret, Locatelli, Belotti, Pessina, Emerson, Chiesa, Cristante, Bernardeschi, Raspadori, Bastoni, Tolói

Hosté: Schlager, Pervan, Ulmer, Posch, Ilsanker, Gregoritsch, Baumgartlinger, Lienhart, Trimmel, Schaub, Schöpf, Kalajdžić

Karty

Domácí: Di Lorenzo, Barella

Hosté: Arnautović, Hinteregger, Dragović

Rozhodčí

Taylor (ENG) – Beswick (ENG), Nunn (ENG)

Stadion

Wembley Stadium (Londýn)

Návštěva

18 910 diváků

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho se ve čtvrtfinále v Mnichově 2. července utkají buď s lídrem světového žebříčku FIFA Belgií, nebo obhájcem trofeje Portugalskem. Jejich zápas je na programu v neděli.

Italové zvítězili ve 12. zápase po sobě. Od září 2018 neprohráli už 31 utkání, čímž překonali národní rekord ze 30. let minulého století. Rakušanům nepodlehli ve 14. utkání po sobě od přípravného duelu v roce 1960.

Italský brankář Gianluigi Donnarumma inkasoval po 1169 minutách, čímž vytvořil reprezentační rekord v neprůstřelnosti. Jeho krajan Dino Zoff v letech 1972 až 1974 nedostal gól 1142 minut.

Favorizovaná Itálie si v prvním poločase vytvořila několik šancí, ale žádná z nich se neujala. Barellovu střelu z první gólman Bachmann vykopl, Immobileho rána z dálky skončila na spojnici břevna a tyče a Spinazzolův přízemní pokus rakouský brankář vytáhl na roh.

Rakušané, kteří se při třetím startu na Euru představili ve vyřazovací fázi poprvé, po změně stran přidali na aktivitě. Nejprve kapitán Alaba z přímého kopu z hranice šestnáctky přestřelil. Poté se po jeho přihrávce prosadil zblízka hlavou pomocí odrazu od břevna Arnautovic. Obrovskou radost Rakouska však překazil zásah videorozhodčího, který odhalil ofsajd.

Utkání nečekaně dospělo do prodloužení, v něm ale favorit senzaci nepřipustil a po necelých pěti minutách se prosadil. Spinazzola našel na pravé straně volného Chiesu, jenž se zbavil Laimera a střelou z úhlu na vzdálenější tyč otevřel skóre.

V závěru prvního prodloužení sice Bachmann vytěsnil Insigneho přímý kop na roh, vzápětí ho ale z malého vápna prostřelil Pessina.

Výběr trenéra Franca Fody se nevzdal a střídající Schaub okamžitě v úvodu druhého prodloužení vyslal zpoza vápna prudkou ránu, jenže Donnarumma byl u tyče včas. O chvíli později zblízka zamířil nad Sabitzer.

Rakušané se přece jen dočkali. Kalajdzic se hlavou položil do Schaubova centru z rohového kopu a ukončil Donnarummovu rekordní sérii bez obdrženého gólu. Itálie inkasovala po 11 zápasech, další příležitost však Rakousku nedovolila.

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Češi můžou přejít přes Nizozemsko. Belgie s Portugalci nabídnou góly
Video se připravuje ...

iSport podcast: Nizozemci jako oblíbený český soupeř? Rozhodovat bude hra na křídle
Video se připravuje ...

EURO 2021: Osmifinále proti Nizozemsku. Vítěz skupiny C, nebezpečná trojice střelců i nejstarší brankář.
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud