21. srpna 2021 • 10:24

Na finále EURO řádil COVID-19: tisíce infekčních a nakažených lidí!

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finále fotbalového mistrovství Evropy v londýnském Wembley mimořádně přispělo k šíření koronaviru. Podle oficiálních dat britských zdravotních úřadů bylo na stadionu pravděpodobně infekčních 2295 lidí a dalších 3404 se podle všeho na stadionu nakazilo.



Ve Wembley bylo 11. července na zápase mezi Anglií a Itálií zhruba 67 tisíc lidí, domácí tým prohrál duel o titul po penaltovém rozstřelu. „Euro byla mimořádná událost a není pravděpodobné, že na dalších akcích uvidíme podobný vliv na šíření covidu-19,“ řekla Jenifer Smithová z vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE). „Nicméně data ukazují, jak jednoduše se virus v případě blízkého kontaktu šíří, a mělo by to být varování při naší snaze vrátit se opatrně k normalitě.“

Další akce v Británii během čtyřměsíčního testovacího období vykázaly mnohem méně pozitivních testů, čísla zhruba odpovídala celonárodnímu průměru. Na příklad na Velké ceně formule 1 v Siverstone bylo během tří dnů 350 tisíc lidí a úřady v souvislosti s akcí zjistily 585 případů nákazy, z nichž navíc 343 lidí bylo infekčních už v době závodu. Tenisový Wimbledon s 300 tisíci lidmi během dvou týdnů přinesl 881 případů.

„Ukázali jsme, že dokážeme uspořádat hromadné sportovní a kulturní akce bezpečně, ale je důležité, aby lidé zůstali opatrní, když se sdružují v zaplněném prostředí. Abychom mohli tuto zimu udržet fotbalovou sezonu, divadla a koncerty bezpečně s plnou kapacitou, apeluju na fanoušky sportu, hudby a kultury, aby se nechali očkovat,“ uvedl britský ministr kultury Oliver Dowden.

EURO 2021: Top hráči ME? Donnarumma či Sterling. V čem dal Csaplár Čechům čtyřku?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud