Radek Špryňar
24. března 2023 • 11:10

Reprezentace jde do boje o EURO. Fouskův vzkaz: Hrajte o první místo!

Autor: Radek Špryňar, inf
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výšlap za postupem na mistrovství Evropy v Německu dnes začíná. „Chceme hrát o první místo ve skupině, vše musí podloženo dobrými výkony,“ stanovil jasné zadání Petr Fousek, šéf fotbalu v tuzemsku. Jde o jasný vzkaz trenéru Jaroslavu Šilhavému, že kalendářní rok 2022 plný neúspěchů se nesmí opakovat. Na úvod kvalifikace dnes večer Česko ve vyprodaném Edenu hostí Polsko, osmifinalistu nedávné světové přehlídky v Kataru.



Je dobré přiblížit uvažování fotbalových vlád zemí, které se v pátek v Praze srazí na úvod kvalifikace o EURO 2024. Přesně před dvanácti měsíci Česko neuspělo v baráži o mistrovství světa. Byť ve švédské Solně předvedlo solidní taktický výkon a Jaroslav Šilhavý realizoval zajímavý strategický plán se třemi stopery, porážka 0:1 v prodloužení znamenala konec snu o postupu na mistrovství světa. Šlo o neúspěch.

Přesto trenér dostal novou vylepšenou smlouvu a vedení svazu v čele s předsedou Petrem Fouskem mu splnilo i další přání, a to neměnit ani na jedné pozici realizační tým. Přitom právě mírná obměna, či doplnění štábu, se v centrále na Strahově velmi diskutovaly. Čas od času z prostředí někdo zdvihl obočí nad rozhodnutím výkonného výboru mající reprezentaci v gesci.

Co následovalo? Jízda po horské dráze v Lize národů. Nadprůměrné domácí vystoupení se Švýcarskem (2:1) a Španělskem (2:2), pak čtyři porážky v řadě korunované otřesným výkonem proti Portugalsku (0:4) a pádem z elitní skupiny Ligy národů. Šilhavého mužstvo dostalo céres od fanoušků a médií, trenér jakbysmet.

Podzimní analýza druhého neúspěchu v řadě vypracovaná vedením reprezentace však zůstala v režimu přísného utajení. Výstup se ven nedostal. „Proběhla určitá kritika, mediální i odborná, po některých zápasech Ligy národů. O některých věcech jsme diskutovali interně,“ poznamenal Fousek.

Na důvěru vůči hlavnímu trenérovi to nemělo vliv. O to víc nyní svazový předseda požaduje zcela flagrantní změnu v začínající kvalifikaci o mistrovství Evropy. „Chceme hrát o první místo ve skupině, vše musí podloženo dobrými výkony,“ klade na stůl požadavky. „Respektujeme sílu Polska, ale na druhou stranu v baráži o mistrovství světa postoupilo kontumačně přes Rusko a pak doma porazilo Švédsko. Takže ten rozdíl – oproti nám – není dramatický.“

V Polsku zvolili vůči vlastnímu trenérovi zcela odlišný přístup. Navzdory postupu do osmifinále mistrovství světa (!) se u sousedů strhl mediální lynč na celý tým a především osobu kouče Czeslawa Michniewicze. Neatraktivní způsob hry na bojištích v Kataru měl důsledky: trenér u týmu skončil.

Poláci si usmysleli, že nové jméno bude top. Uvažovali o Stevenu Gerrardovi, o domácí superstar Marku Papszunovi z Rakówa. Ale pak zalovili v pokladně a k reprezentaci instalovali uznávaného Fernanda Santose, posledních osm let sedícího na střídačce Portugalska, kterou v roce 2016 dovedl k triumfu na mistrovství Evropy.

Je evidentní, že Šilhavý je před startem kvalifikace pod tlakem. Smlouvu má do závěrečného zápasu ve skupině. Pokud na šampionát, který se bude konat v červnu a červenci příštího roku v Německu, postoupí, kontrakt se automaticky prodlouží do konce turnaje.

První krok v roce 2023 učinil Šilhavý nesmírně sympaticky. Sebevědomě a bez dřívější opatrnosti. Reprezentaci omladil. Vzal do týmu šest nováčků. Vysloužil si pochvalu, žádné jméno kádru nebylo zpochybňováno.

„Omlazení mužstvu prospělo. I když nám samozřejmě chybějí někteří zranění v čele s (útočníkem) Patrikem Schickem. Já to omlazení vítám. Koneckonců hlavním přínosem reprezentační jednadvacítky kromě výsledků a prestiže je produkovat hráče pro áčko,“ vyjádřil se Fousek.

Je otázkou, zda státní trenér půjde mládežnickou cestou i tvorbě dnešní sestavy. Spíš se očekává, že nikoli, což nutně nemusí znamenat chybu. Třeba se na někoho i dostane, ale pravděpodobnější variantou je nasazení obou Jurásků, Čvančary a spol. až v průběhu utkání.

V Edenu dnes bude vyprodáno.

Šilhavého Česko má za úkol hned na úvod kvalifikace ukázat svaly a výrazný posun oproti loňské podprůměrnosti.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud