Pavel Hartman
8. září 2023 • 18:43

Češi zapomněli na Brücknera: pomalí a bez automatismů. Proč nehraje Vlček?

Vstoupit do diskuse
16
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA | Proč si Češi zkomplikovali cestu na EURO remízou s Albánií? Nerespektovali, že dnešní fotbal je o rychlosti a naučené bleskové spolupráci více hráčů. Karel Brückner to přitom věděl už před více než dvaceti lety.



Na úvod malá, ale důležitá připomínka. Česká reprezentace hrála na EURO 2004 v Portugalsku nejmodernější fotbal na turnaji. Ve skupině otočila zápas s Nizozemskem, poté přejela s náhradníky Německo, pak dojela až do semifinále, kde padla s Řeckem. Experti doma i v zahraničí se však shodli, že Čech, Nedvěd a spol. si zasluhovali být mistry Evropy.

Všechny okouzlila jejich šmrncovní útočná hra.

Jejími pilíři byly skvělý týmový presink a nacvičené kombinace, které hráči na trénincích neustále pilovali. Věděli tedy už v předstihu, co následuje, a proto mohli rozebírat i Top soupeře, třeba Francii, již zdolali na jejím trávníku 2:0. Jenže Brücknerův odkaz se nerozvíjel a nerozvíjí, a tak dnes už český národní tým nesbírá komplimenty, ale musí se obávat i utkání s Albánií, momentálně 65. týmem světového žebříčku (česká reprezentace se nachází na 37. příčce, za Brücknera vystoupala na 2. místo).

Před výkopem duelu v Edenu bylo jasné, že Albánci budou vycházet z defenzivy, kterou nový trenér Sylvinho vylepšil. V tom smyslu, že se více hráčů vrací pod balon. Když hráli Albánci v Praze přátelák v červnu 2021, bránili často za míčem jen v šesti, v sedmi hráčích, teď většinou v devíti. Současně však dodejme, že ve čtvrtečním večeru nespoléhali jen

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
16

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud