Jakub Plaskura
14. října 2023 • 17:35

Ukrajinský festival hrdosti na Letné: střelec Sudakov, Ševčenko trnul v lóži

Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krakov, Vratislav, Trnava a teď Praha. Tohle jsou zastávky ukrajinské fotbalové reprezentace, která mezinárodní utkání nemůže hrát ve své domovině. V kvalifikaci na ME se střetla s výběrem Makedonie ve sparťanské Epet Aréně za podpory rodin po obětech válečného konfliktu na Ukrajině. V hledišti nechyběl ani šéf českého fotbalu Petr Fousek, jenž tak přihlížel v deštivém počasí ukrajinské výhře 2:0.



Když bylo jasno o losu celé kvalifikace, zástupci Ukrajiny a Severní Makedonie si mohli nešťastně povzdechnout. Přistát do pětičlenné skupiny, kde je kromě maltského outsidera Anglie a Itálie? Postupové indicie byly dány ještě před výkopem prvních zápasů.

„No, takové štěstí jako Češi jsme na los neměli. Velmi těžká skupina, ale nezbývá než věřit v úspěch kluků. Teď už bychom měli vše vyhrát. Třeba na dalším srazu už budu i já, přál bych si pomoct,“ prohlásil před pražským duelem s Makedonií obránce Maksym Talovjerov, jenž hostuje ze Slavie v rakouském Linci.

Situace se měla tak, že Anglie jasně vede tabulku, ale Itálie, Ukrajina a Severní Makedonie mají po 7 bodech. Problém pro oba sobotní duelanty? Že má squadra azzura jeden zápas k dobru, takže se na Letné čekal ofenzivní mač, protože oba celky potřebovaly vyhrát.

Ukrajinci pojali utkání jako festival národní hrdosti. Jasnou převahu měli dle předpovědí v hledišti. Vždyť oficiálně k březnu letošního roku na území ČR pobývalo přes půl milionu Ukrajinců. Sami hráči pak vyrazili na hrací plochu ověnčeni ukrajinskými vlajkami. Na své si přišli i pamětníci. U lavičky Ukrajiny totiž nervózně pochodoval trenér Serhij Rebrov a v hledišti nechyběl Andrij Ševčenko, jenž zápas svých následovníků prožíval velmi emotivně.

Od úvodu pražský azyl „domácím“ svědčil, měli více ze hry zejména díky agilnímu Michajlu Mudrykovi. Makedonci se nemohli dostat do tempa, zároveň se ale dlouho čekalo na větší šanci.

První gól padl po půlhodině hry, kdy po chybné rozehrávce hostů dostal šanci vypálit zpoza vápna záložník Šachtaru Doněck Georgij Sudakov a s přispěním teče jednoho z obránců do protipohybu brankáře Dimitrievského Ukrajina vedla 1:0 a nadšený střelec posílal polibky do ochozů svým krajanům.

Drtivá většina fans na stadionu zářila spokojeností. Nechyběly tradiční popěvky, ale Makedonci se pomalu dostávali do hry, po hodině hrubého času se zmátožili i modrožlutí, a byť se jednalo o důležité utkání pro obě strany, nebylo úplně svázané taktikou.

V závěru se ještě o vzruch kromě několika cinkání tyčí za makedonským brankářem postaral také fanoušek s ukrajinskou vlajkou, který vtrhnul na hrací plochu s vidinou zisku selfie či podpisu kapitána Tarase Stepaněnka. Včas byl však zadržen pořadatelskou službou.

Hořkost zápasu Makedonci poznali doslova v posledních sekundách, kdy byl příliš vystoupen Dimitrievski. Pohotově ho z velké dálky od pomezní čáry načapal střídající Oleksandr Karavajev a druhý kýžený gól byl na světě.

Ukrajina tak zvládla důležitý zápas naděje, naopak Makedonci po prohře 0:2  mohou na Euro prakticky zapomenout. Souboj o postup se dle všeho smrskne na Ukrajinu a Itálii.

Góly

Domácí: 30. Sudakov, 90+5. Karavajev

Hosté:

Sestavy

Domácí: Trubin – Konoplja, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Stěpaněnko (C), Zinčenko (76. Sydorčuk) – Zubkov (68. Malinovskyj), Sudakov (87. Svatok), Mudryk (87. Karavajev) – Dovbyk (76. Jaremčuk).

Hosté: Dimitrievski – Manev (46. Čurlinov), Serafimov, Musliu – Aškovski (46. Dimoski), Elezi (74. Doriev), Atanasov (62. Ademi), Bardhi (C), Alioski – Elmas, Miovski (84. Trajkovski).

Náhradníci

Domácí: Buščan, Riznyk, Mychajličenko, Svatok, Sydorčuk, Malinovskyj, Jaremčuk, Bujalskij, Nazaryna, Pichaljonok, Vanat, Karavajev

Hosté: Aleksovski, Šiškovski, Iljazovski, Ademi, Trajkovski, Čurlinov, Dimoski, Doriev, Mitrovski, Alimi, Ristovski

Karty

Domácí: Malinovskyj, Zinčenko

Hosté: Serafimov, Ademi

Rozhodčí

Vinčić – Klančnik, Kovačič (všichni SVN)

Stadion

epet ARENA, Praha

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 6 2 0 22:4 20
2. Itálie 8 4 2 2 16:9 14
3. Ukrajina 8 4 2 2 11:8 14
4. Makedonie 8 2 2 4 10:20 8
5. Malta 8 0 0 8 2:20 0

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud