8. prosince 2023 • 12:55

Vstupenky na EURO: stovky tisíc žádostí, FAČR chce odhalit spekulanty

Autor: jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boj o vstupenky na EURO začíná. Mezi fanoušky je o zápasy českého národního týmu na letním turnaji v Německu, kde se Česko utká ve skupině s Portugalskem v Lipsku a následně v Hamburku proti týmu z baráže a Turecku, ohromný zájem. FAČR se od startu registrace na první vlnu vstupenek sešly nižší stovky tisíc žádostí. Po útoku hackerů, který zpozdil zahájení prodeje, nyní technici z asociace odhalují spekulanty, kteří poslali žádosti z více emailových adres.



„Sešly se nám nižší stovky tisíc žádostí,“ prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci po zasedání výkonného výboru generální sekretář FAČR Michal Valtr. FAČR je aktuálně selektuje. Jelikož zájem fanoušků převyšuje kvótu, proběhne loterie za účasti notáře. Jednotlivé účastnické země dostanou od UEFA pro své příznivce na každý zápas skupiny na všech stadionech shodně 10 tisíc lístků.

Asociace v neděli se zpožděním způsobeným hackerským útokem spustila registrační systém pro zájemce o vstupenky. Žádosti mohli fanoušci podávat do středečních 22:00. Ve čtvrtek a v pátek FAČR rozesílá úspěšným uchazečům unikátní kód, po jehož zadání v systému na portálu organizátora šampionátu UEFA budou moci do pátku 15. prosince do 17:00 kupovat vstupenky.

„Včera (ve středu) večer, v době ukončení registrace, jsme se pohybovali v řádech nižších stovek tisíc. Nicméně teď probíhá čistění databáze. Je tam pochopitelně spousta balastu. Následně budou probíhat další kroky,“ řekl na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru FAČR Valtr.

Anketa

Postoupí čeští fotbalisté na EURO 2024 ze skupiny?

ANO
NE
Asociace maže více žádostí ze stejného emailu, případně se snaží odhalit ty, kteří se pokoušeli přihlásit pod různými adresami. „Máme elektronickou parametriku, jež umožňuje určité kontroly, které dokážou identifikovat opakované žádosti (z více emailů). Celý proces řídí UEFA, vstupenky prodává UEFA. My pouze zprostředkováváme, abychom vstupenky, které jsou určeny pro české fanoušky, dostali co nejblíže k nim,“ uvedl Valtr.

„Jsou asociace, které to nechaly na UEFA a hlásí se jim tam celý svět. Proto jsme to dali do českého jazyka, je to primárně pro české fanoušky. Určitými nástroji se očistí databáze. Výherci loterie si pak kupují vstupenky u UEFA, ta má i své jiné nástroje, kterými si žadatele prověřuje. Když to neprojde sítem UEFA, ta to vrátí a český fanoušek má pak další možnost si lístky zakoupit,“ doplnil Valtr.

Lístky se prodávají ve čtyřech cenových kategoriích za 30 eur (731 korun), 60, 150 a 200 eur (4871 korun). V lednu se neúspěšní žadatelé budou moci zapojit už jen na portálu UEFA do druhého kola prodeje.

Čeští fanoušci měli největší zájem o první utkání skupiny 18. června v Lipsku s Portugalskem, za které hraje legendární Cristiano Ronaldo. V dalších dvou duelech v Hamburku změří reprezentanti síly s vítězem březnového play off C a Tureckem. Na kolik procent z žadatelů se v prvním kole prodeje dostane, zatím FAČR vzhledem k probíhajícímu třídění registrací nedokáže odhadnout.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud