11. června 2015 • 12:10

Udeřili tím i v Česku. Island hrozí po autech, co letí jak raketa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když si Aron Gunnarsson vezme u postranní čáry míč, tak pokud má připravený ručník, otře si jej. Pak se rozběhne a švihne. Balon letí rychle, přímo, skoro vodorovně do soupeřova vápna. Tam umí způsobit velké škody. Česká reprezentace to poznala v listopadovém kvalifikačním utkání s Islandem. Poučí se před pátečním duelem?



Standardní situace patří k přednostem výběru trenéra Larse Lagerbäcka. Pravidelně z nich v boji o EURO 2016 skóruje. Není jediným týmem, ovšem Islanďané mají svou specialitu, v autových vhazováních. A český národní tým si na ně bude muset dávat velký pozor.

Běžela 9. minuta listopadové kvalifikace v Plzni, když míč od postranní čáry vhazoval Aron Gunnarsson, zhruba na úrovni velkého vápna. K balonu se nedostal Petr Čech , míč propadl k Birkiru Bjarnasonovi, který jej z lajny přiťukl Ragnaru Sigurdssonovi. Islanďané se radovali.

Hráči si během přípravy na duel v Reykjavíku rozebírali i tento moment, aby se to neopakovalo. „Dostanou informace, aby věděli, v čem jsme udělali chybu,“ uvedl trenér Pavel Vrba .

VIDEO: podívejte se na vedoucí gól Islandu proti Česku

Říká se, že aut - pokud je házen ze vzdálenosti do dvaceti metrů od rohového praporku a v týmu je zdatný vrhač - bývá složitější na bránění než rohový kop. „Co se týká přesnosti provedení, je určitě nebezpečnější,“ přitakává Vrba.

Podobný názor zastává i Tomáš Rosický . Ten má z Arsenalu s auty nepěkné zkušenosti. Ještě když v týmu Stoke City, známém svým fyzickým stylem, hrával Rory Delap, způsobovala jeho dalekonosná autová vhazování v obraně „Gunners“ paniku. A favorit z nich inkasoval góly.

V Arsenalu kvůli autům upravovali taktiku

Arséne Wenger dokonce speciálně upravoval taktiku. Pokud byla situace, kdy se hráč ocitl pod tlakem, raději měl zahrát míč na roh než do autu. „Delap to tam házel neuvěřitelně, to bylo jako raketa. Navíc oni tenkrát měli tým s vysokými hráči, takže když se tam naskládali, strašně těžko se to bránilo. Můžeš se na to chystat, jak chceš, je to složité,“ zavzpomínal Rosický.

Na Delapa nezapomněl ani Petr Čech. „Každý aut od půlky hřiště byla standardní situace, protože on to hodil z půlky do vápna.“ Gólman Chelsea nezná nikoho, kdo by uměl vrhat míč na podobnou vzdálenost.

Nicméně i Gunnarsson patří v této kategorii mezi špičku, s čímž souhlasí i Verner Lička, šéf Unie českých fotbalových trenérů. „Míč je házen prudce, letí přímo a téměř vodorovně, nemá klasický let nahoru a pak se snášet dolů. Tím pádem je to složitější pro vyhodnocení dráhy míče, ať už pro stopery nebo gólmana.“

Samotný šestadvacetiletý záložník Cardiff u City přiznává, že se snaží využívat techniku, které se vyučil v házené, na Islandu velmi oblíbeném sportu. „Není to o síle, ale o technice, kterou jsem získal hraním házené. Věnoval jsem se jí několik let, než jsem přešel k fotbalu.“

Čech věří, že si tým tentokrát dá na islandské rakety pozor. „Je důležité to bránit stejně jako standardní situace směřující do vápna. Aby každý zůstal s hráčem a měl možnost i odražený míč odehrát pryč.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud