Pavel Hartman
Premium
23. září 2022 • 05:00

Portugalci s Ronaldem: pro soupeře spíš výhoda. V čem týmu škodí?

Autor: Pavel Hartman, inf
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klíčová otázka před sobotní bitvou: Je Portugalsko silnější s CR7, nebo bez něj? Odpověď naznačuje aktuální postavení Cristiana Ronalda v Manchesteru United. V reprezentaci má modla z Madeiry zatím místo v základní sestavě pevné, což by mohla být pro Šilhavého tým výhoda. V čem především?



Narušitel týmové souhry

Nikdo nemůže zpochybnit genialitu Cristiana Ronalda vyšperkovanou kupou rekordů, pěti Zlatými míči France Footballu, titulem mistra Evropy. To vše mu zajišťuje nesmrtelnost. Ale za dvacet let, co se pohybuje na vrcholné scéně, se profesionální fotbal změnil. Vlastně je to dnes zcela jiný sport.

Dnes už Ronaldo, ale ani Messi, Mbappé nebo Neymar, nemohou být na hřišti za solitéry. Teď zápasy rozhoduje týmová souhra. To je aktuálně největší zbraň na současné super kvalitní zónové obrany, jež umožňují permanentní zdvojování či ztrojování.

CR7 se však tomuto trendu příliš nepřizpůsobil. Týmovost si vykládá po svém. Mimo hřiště to dal najevo třeba odjezdem po vystřídání o poločase přípravného zápasu Manchesteru United s Vallecanem. Na trávníku to demonstruje tím, že se společným principům podřizuje jen naoko.

Stěžejní pravidlo moderního fotbalu – všichni útočí, všichni brání – nebere moc v potaz. Jeho pomoc při týmovém presinku se děje většinou v chůzi.

Defenziva bez CR7. Ronaldo sleduje v chůzi rozvíjející se český útok. Do presinku a celkově do obranné fáze se zapojuje sporadickyFoto Deník Sport

Sprintových náběhů za obranu je u něj také pomálu. Hra ho začíná zajímat, až v situacích, kdy cítí, že by z toho mohlo

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud