20. června 2015 • 17:43

Prázdná místa na EURO? Prý snížená kapacita i selhání jednotlivce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestože při středečním zahajovacím utkání fotbalového mistrovství Evropy jednadvacítek mezi domácím týmem a Dánskem dorazilo do hlediště v Edenu jen 15.987 diváků z celkové kapacity 17.340 míst, podle organizačního výboru bylo vyprodáno. Všechny vstupenky prý byly zaplaceny a odebrány, 1353 lidí ale nedorazilo. Pořadatelé nyní zjišťují, proč byla v hleisšti volná místa a snaží se o to, aby se to v dalším průběhu turnaje neopakovalo. O překonání rekordu v návštěvnosti šampionátu teď mluvit nechtějí.



Stadion v Edenu pojme 21 tisíc fanoušků, pro šampionát ale UEFA výrazně snížila kapacitu jen na 17.340 diváků. Podobně jsou na tom i další tři stadiony pro mistrovství v Praze na Letné, Olomouci a Uherském Hradišti. Část hlediště totiž zaberou pozice pro kamery, kabeláž a podobně, další místa UEFA neprodává kvůli tomu, že je z nich snížená viditelnost na hřiště. I tak ale bylo ve středu v Edenu přes 1300 volných míst.

"Rozdíl byl způsoben tím, že někteří fanoušci, ať už skupiny nebo jednotlivci, se nedostavili. Stadion vyprodán byl, vyprodáno ale ještě neznamená, že se ty lidi dostaví," řekl na dnešním setkání s novináři šéf organizačního výboru turnaje Petr Fousek.

Část lístků má pro své potřeby UEFA pro partnery, část dostávají týmy a zbylé jdou do běžného prodeje. Obecně se mezi fanoušky podle Fouska dostane přes 80 procent vstupenek. "Pracujeme na tom, abychom měli mapu toho, v kterých sektorech nebyla kapacita využita. Jedná se o lístky pro partnery i ty z běžného prodeje," doplnil Fousek.

Připustil, že ve čtvrtečním duelu skupiny B v Olomouci mezi Itálií a Švédskem došlo k pochybení ze strany organizačního výboru. "Některé vstupenky nebyly zaneseny do prodejního systému, celková výše kvóty je 2500 vstupenek. Za to se chceme omluvit," řekl Fousek. Dodal, že organizační výbor přijal opetření, včetně personálních změn, aby se situace neopakovala.

Čeští fanoušci při utkání ME do 21 let proti Dánsku
Čeští fanoušci při utkání ME do 21 let proti Dánsku

V druhém zápase moravské skupiny B v Uherském Hradišti mezi Anglií a Portugalskem naopak UEFA uvolnila i některé vstupenky s horší viditelností a tak dorazilo přes 7100 fanoušků, což je více než původní čistá kapacita.

Organizátoři před šampionátem plánovali útok na historický rekord v návštěvnosti na šampionátu do 21 let, který drží se 176 tisíci diváků Izrael z předloňského roku. Úvodní čtyři zápasy turnaje v Česku navštívilo přes 35 tisíc lidí. "Nechci teď mluvit o rekordu, ty diskuze nám možná trochu ublížily. My děláme maximum pro to, aby byly zbylé zápasy co nejvíc navštíveny," řekl Fousek.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud