Martin Mls
27. března 2021 • 12:51

Úkol pro Lvíčata: porazit Slovince! Nalomení nebudou, je si jistý Bucha

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko: dva zápasy, čtyři body. Takhle by měl v ideálním případě vypadat pohled na tabulku po dnešní bitvě české jednadvacítky se Slovinskem na EURO. Cokoliv jiného než vítězství nad domácím týmem by mohlo mít pro partu trenéra Karla Krejčího fatální následky, postup do letního čtvrtfinále mistrovství Evropy by se vzdálil. Pod ještě větším tlakem jsou Slovinci, kteří na rozdíl od českých mladíků v prologu EURO prohráli.



Na šampionátu sedmnáctek skončili ve skupině a v devatenáctkách dokráčeli do semifinále. Jak dopadne nadějná generace kolem energického záložníka Michala Sadílka či spolehlivého brankáře Martina Jedličky na EURO jednadvacítek?

Dnešek napoví.

„Potřebujeme vyhrát,“ věděl záložník Pavel Bucha. Sám během nedávných dvou týdnů úmorné karantény doma dělal kde co, jen aby byl připravený na skupinovou fázi mistrovství Evropy. Dnes večer to může s kumpány v prázdné aréně Z'dežele na sever od centra Celje znovu zužitkovat.

„Připravoval jsem kluky na to, že nás čeká zápas o všechno,“ pravil trenér Karel Krejčí.

Jeho chlapci ve středu urvali cennou remízu 1:1 s Itálií, a pokud dnes porazí Slovince, výrazně zvýší svoje šance na vstupenku do play off. Pro další počty bude důležitá i partie Italů se Španěly, výsledek se český tým dozví u pozdní večeře na hotelu v Lašku.

„Bod z prvního zápasu je pro nás dobrý základ a teď chceme přidat další tři,“ plánoval Bucha. Tři body a pro jistotu i co nejvíc gólů: to pro případ, že by v úterý po posledních zápasech rozhodovalo skóre. Tohle může být pro Čechy zajímavý protiúkol, protože v kvalifikaci dokázali vyhrát vyšším rozdílem jen nad slabým San Marinem. V ostatních osmi duelech se trefili dohromady osmkrát a ke středeční plichtě s Italy jim pomohl vlastní gól soupeře.

„Potřebujeme se víc tlačit do ofenzivních akcí, kterých proti Itálii nebylo tolik, kolik bychom si představovali. Chtělo by to častěji dostat soupeře pod tlak čili víc sypat míče do vápna a víc se tlačit do střeleckých možností. Tohle by mohla být cesta,“ naznačil Bucha.

A ještě jedna předpokládaná překážka pro Čechy: dobývání sveřepé obrany, kterou jsou Slovinci vyhlášení. „V kvalifikaci ve Skotsku jsme to nezvládli a prohráli jsme. Poučili jsme se – a v Litvě a Řecku jsme zvítězili. Právě tyhle dva zápasy nás můžou inspirovat,“ doufal kapitán Matěj Chaluš.

Otázkou je, zda kouč Krejčí zůstane u rozestavení s třemi stopery, které pomohlo k úspěchu v závěru kvalifikace i proti Itálii, nebo se vzadu vrátí ke čtyřce. „O sestavě bych se bavit nechtěl, rozhodneme se po posledním tréninku,“ říkal Krejčí v pátek odpoledne. V té době ještě nevěděl ani to, jestli bude moct počítat s krajním obráncem Liborem Holíkem, jenž musel proti Itálii předčasně vystřídat kvůli pochroumanému kotníku.

Pozor, i Slovinci jsou pořád ve hře o postup. Ovšem po porážce 0:3 se Španělskem jsou v horší pozici než Češi a naposledy vyhráli předloni. „Myslím, že nalomení nebudou. Hrají doma a i přesto, že na tribuny nemůžou fanoušci, určitě nebudou chtít skupinu dohrát bez gólu a bez bodu,“ mínil Bucha. „Proti nám můžou cítit větší šanci než proti Itálii a Španělsku a budou se chtít vytáhnout. První porážka je může ještě víc motivovat.“

I tohle je důvod, proč byste dnešní žhavý večer neměli propást.

Góly

Domácí: 32. Matko

Hosté: 86. Prelec (vl.)

Sestavy

Domácí: Vekič – Žinič, Brekalo, Karić, Kolmanič – Matko (79. Rogelj), Zaletel, Gnezda Čerin, Prelec (90+2. Ogrinec) – Elšnik (C) (70. Petrovič), Medved (79. Kolobarić).

Hosté: Jedlička – Libor Holík (46. Fukala), Chaluš (C), Ladislav Krejčí ml., Granečný (46. P. Šulc) – Janošek, M. Sadílek – Kohút (46. Ostrák), O. Šašinka (68. Karabec), Bucha – Lingr (80. Drchal).

Náhradníci

Domácí: Türk, Leban, Rogelj, Stojinović, Gorenc, Horvat, Petrovič, Celar, Svetlin, Ogrinec, Kolobarić, Ploj

Hosté: Trmal, Vitík, Plechatý, Havelka, Žitný, Fukala, Ostrák, Karabec, Drchal, Šulc, Vaníček

Karty

Domácí: Medved, Kolmanič, Kolobarić

Hosté: Granečný, Chaluš

Rozhodčí

Glenn Nyberg – Mahbod Beigi, Andreas Söderqvist (všichni Švédsko)

Stadion

Stadion Celje, Slovinsko

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 3 2 1 0 5:0 7
2. Itálie 3 1 2 0 5:1 5
3. Česko 3 0 2 1 2:4 2
4. Slovinsko 3 0 1 2 1:8 1

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud