Radek Špryňar
5. října 2017 • 04:55

Ázerbájdžánci jsou hladoví! Když porazí Čechy, dostane každý 750 tisíc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BAKU | Češi se musí dnes v Baku připravit na tuhý odpor nadržené armády Roberta Prosinečkiho. Pište si, že tady nejde jen o vítězství. V banku je mnohem víc. Minimálně pro ázerbájdžánský fotbal. Pokud domácí vyhrají, zajistí si třetí místo v kvalifikační skupině C, což by na reprezentační úrovni byl unikátní počin. Ba přímo historický. A další motivace? Peníze! Pokud domácí získají tři body, každému hráči nabobtná účet v přepočtu o tři čtvrtě milionu českých korun. No, nesnažte se pak… 



Ázerbájdžán, to je země plná paradoxů. Platí to pro život i pro fotbal. Když procházíte zákoutí hlavního města Baku, v postranní uličce se krčí starší žena prosící o pár manatů. O deset metrů dál stojí zaparkované luxusní bentley a na dalším zapomenutém rohu nabízí vyžilá důchodkyně ryby s pochybným datem expirace. Kontrasty mezi bídou a naleštěným bohatstvím natrefíte každou chvíli.

Stejné je to s ázerbájdžánským fotbalem. Aby byla v hledišti odpovídající atmosféra, nejlevnější vstupenky na zápas s Českou republikou stojí jeden manat, což je v přepočtu třináct (!) korun. Z druhé strany mají hráči za vítězství slíbené obrovské prémie. Jakmile Jarolímův tým povalí, každý z nich dostane 750 tisíc korun! Vedení místního svazu totiž cítí historickou šanci.

Ázerbájdžánci mohou poprvé skončit ve skupině o postup na šampionát na třetím místě. A to by se považovalo za velkou pecku. Úspěch je tady otázkou národní cti a skončit před Čechy by bylo důvodem k oslavám. Mimochodem, prémie se vyplácely už v září. Tehdy měli hráči slíbeno za vítězství nad slaboučkým San Marinem půl milionu na osobu…

„Češi jsou ale dost silným týmem. Budeme se proti nim snažit hrát co nejlépe a ukázat se v nejlepším světle. Soupeř sice naposledy dvakrát prohrál a dlouho nezvítězil, ale to neznamená, že můžeme být v klidu. Právě naopak. Abychom náš úkol zvládli, musíme předvést svůj nejlepší výkon,“ burcuje své svěřence trenér Robert Prosinečki, legenda chorvatského fotbalu. „Češi si nezaslouží umístění, které v naší skupině momentálně mají. Přijde mi, že hlavně nemají štěstí. Jako posledně v Severním Irsku,“ zdvořile dodal.

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím po prohře v Severním Irsku
Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím po prohře v Severním Irsku

Buď jak buď, Prosinečkiho dnes čeká speciální pocta. Na „reprezentační věčnost“ bude vyprovázet místní modlu Rašada Sadygova. Pětatřicetiletý hráč se právě v utkání proti Čechům loučí s kariérou v národním mužstvu. Na závěrečné utkání ve skupině, které Ázerbájdžán odehraje na půdě Německa, už neodcestuje. Dosud za vlast odehrál 110 zápasů. „Pro mě je to pořád důležitý hráč mužstva. Pokud by se ale kopala penalta, asi bych ho na ni neposlal. Co kdyby ji nedal? Pak bych mu pokazil rozlučku,“ pobavil přítomné novináře v tiskovém sále Olympijského stadionu.

Chcete perličku dokazující, co pro místní národ znamená značka Rašad Sadygov? Když se blížil začátek tiskové konference, na které měl být loučící se hráč přítomen, obcházeli ázerbájdžánští novináři všechny zúčastněné, aby si na úvod nasadili masku s podobiznou Sadygova… Čeští kolegové svorně odmítli. K bizarní scéně nakonec stejně nedošlo. Svazoví funkcionáři ji zakázali. Prý všeho s mírou.

Dnes večer by mělo do supermoderního stánku s kapacitou 68 700 míst přijít osmnáct až dvacet tisíc příznivců. Domácí fanoušky však v současnosti mnohem víc bere klubový fotbal. Na utkání druhého kola Ligy mistrů mezi Karabachem a AS Řím přišlo minulý týden do ochozů Olympijského stadionu 67 200 diváků.

Musíme napravit svou reputaci, říkají Češi před cestou do Baku
Video se připravuje ...

Jarolím: Dám šanci i hráčům, kteří tolik nehráli. Chválí Kadlece
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud