Jakub Dvořák
6. října 2017 • 05:00

Pavlenkův vzestup: Podržel Česko, září v Brémách a tlačí se na Vaclíka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

V létě opustil Slavii a vydal se na zkušenou do Brém. Před začátkem sezony panovaly v Německu kolem brankáře Jiřího Pavlenky otazníky. Ustojí pozici jedničky? 25letý gólman však brzy ukázal, že pochyby nejsou na místě. V bundeslize má už dvě čistá konta a zazářil i ve čtvrtečním kvalifikačním utkání v Ázerbajdžánu (2:1), kde mu dal trenér Karel Jarolím šanci. Roste národního týmu nová jednička? „Kluci jsou parťáci a ví, že nastoupit může vždy jenom jeden. Nejradši bych je stavěl všechny tři, když se jim tak daří, ale bohužel to nejde,“ reagoval po utkání Jarolím.



Poté, co nevyšel zápas v Severním Irsku jedničce Tomáši Vaclíkovi , prohlásil Karel Jarolím , že uvažuje o změně i na pozici brankáře. A jak naznačil, tak i provedl. Na výběr se mu nabízeli hned dva zajímaví kandidáti. Jiří Pavlenka chytá bundesligu za Werder Brémy, Tomáš Koubek opanoval branku francouzského Rennes. V Baku dostal příležitost bývalý brankář Slavie a Jarolím mohl být s jeho výkonem spokojený.

Během zápasu působil Pavlenka jistým dojmem. Občas musel řešit maléry, které mu tropili obránci. Jako třeba když špičkou kopačky zabránil pohromě při nepřesné malé domů od kapitána  Suchého . Na pokutový kop Izmailova sice nedosáhl, ale směr jeho střely vystihl. „Chyběl kousek, čekal jsem moc dlouho,“ uvedl po zápase.

Poté se vyznamenal, když za stavu 2:1 pro Čechy vychytal jasnou šanci domácích a sklapl závoru před Amirgulijevem. „Bylo štěstí, že to nekopl daleko ode mě,“ skromně ohodnotil skvělý zákrok rodák z Hlučína.

Ázerbájdžánci sice nehrozili tak často, jako čeští fotbalisté, ale o to víc musel být Pavlenka ve střehu, když se přeci jenom přiblížili na dostřel. „Na to jsem byl zvyklý ze Slavie, kde toho na mě moc dlouho nešlo a pak z ničeho nic bum,“ pokračoval Pavlenka. „Bohužel, mi v 15. minutě vypadl hlas a musel jsem dirigovat obranu s menším hendikepem,“ dodal.

NEJ zákroky bundesligy: nejvíc zaujal Pavlenka, skvělý reflex ukázal brankář Dortmundu
Video se připravuje ...

Svým výkonem musel jednoznačně zamotat hlavu reprezentačním trenérům, kteří momentálně vybírají ze tří kvalitních brankářů. Může jeho stoupající výkonnost ohrozit i jedničku Tomáše Vaclíka? „Tomáš odchytal skvěle celou kvalifikaci, to že mu nevyšel jeden zápas, neznamená, že přišel o pozici jedničky,“ zvolil kolegiální odpověď Pavlenka.

Bývalý ligový fotbalista a nyní mládežnický trenér Erich Brabec však ve studiu České televize 25letého brankáře nešetřil chválou. „Bylo vidět, že hodně zapracoval na hře nohou, což je dnes u brankářů nezbytnost. A nesmíme zapomenout, že chytil gólovou šanci,“ vyjmenovával Pavlenkovy povedené kousky proti Ázerbajdžánu.

„Jsem zvědavý, kdo začne další kvalifikační cyklus jako jednička, jelikož tu máme tři vyrovnané brankáře. Jeden chytá bundesligu, druhý francouzskou ligu, třetí švýcarskou a je i v Lize mistrů,“dodal Brabec.

NEJ tým kola bundesligy: Pavlenka v brance, Japonci v poli
Video se připravuje ...

Trenér národního týmu mluvil v podobném duchu. „Kluci jsou parťáci a ví, že nastoupit může vždy jenom jeden. Nejradši bych je stavěl všechny tři, když se jim tak daří, ale bohužel to nejde.“

Pavlenka se po letním přestupu ze Slavie ideálně aklimatizoval v Brémách a už má na kontě dvě vychytané nuly. Jindy kritická tamní média ho chválí za skvělé výkony a dostal se i do sestavy kola.

„Konečně mají zeleno-bílí pořádnou brankářskou jedničku," napsal server bundesliga.com. „Chytal poprvé severní derby a měl velkou zásluhu na tom, že si Brémy dokázaly odvézt z Hamburku bod a přestát ostrou palbu na horké půdě Volksparkstadionu. Pavlenka chytil, co měl, a to v klidu a s přehledem, jak se sluší na správnou jedničku," velebil oficiální server německé ligy Pavlenkovo poslední ligové vystoupení.

NEJ zákroky bundesligy: Pavlenka krásně vyškrábl míč v letu pod břevnem
Video se připravuje ...

Český brankář Jiří Pavlenka v bundeslize válí, už má dvě čistá konta
Český brankář Jiří Pavlenka v bundeslize válí, už má dvě čistá konta

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud