23. června 2018 • 10:24

Lukakova dojemná zpověď: o chudobě, krušném dětství či slibu o smlouvě

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prožil hodně těžké dětství. Malý Romelu Lukaku obědval chleba s mlékem, nemohl se koukat na televizi nebo koupat v teplé vodě. Přesto si nikdy nestěžoval a své rodině slíbil, že v den svých šestnáctých narozenin podepíše profesionální smlouvu. Nyní belgický snajpr sází branky na MS v Rusku.



Dnes má lukrativní kontrakt v Manchesteru United, nemusí mít strach o své materiální zabezpečení až do konce života. Jak ale Lukakův životní příběh začal? „Bylo mi šest let a přišel jsem domů na oběd. Moje matka podávala pokaždé to stejné. Chleba s mlékem. Ten den to bylo ale jiné, když jsem vešel do kuchyně. Uviděl jsem svoji matku, jak mléko ředí vodou. Tak moc zle jsme na tom byli,“ začal Romelu Lukaku vyprávění svého životního příběhu pro web theplayerstribune.com.

A bylo ještě hůře. Lukakův otec byl profesionální fotbalista, jenže po konci kariéry neměl žádné peníze. „První věc, o kterou jsme přišli, byla televize. Jednou jsem přišel domů a všude byla tma. Odstřihli nám elektřinu. Chtěl jsem se vykoupat, ale netekla teplá voda,“ pokračoval belgický snajpr o svém krušném dětství. „Došlo to až tak daleko, že si matka brala chleba v pekárně na sekeru,“ dodal.

Belgický kanonýr Romelu Lukaku slaví jednu z branek do sítě Panamy
Belgický kanonýr Romelu Lukaku slaví jednu z branek do sítě Panamy

Takhle to dál nešlo, a proto si šestiletý Lukaku něco slíbil.

„Od kdy můžu hrát fotbal profesionálně?“ zeptal se svého otce.

„Od šestnácti,“ zněla odpověď.

Jediná možnost, jak se vymanit z chudoby, byla stát se fotbalistou.

„Něco vám povím. Každý zápas, do kterého jsem nastoupil, pro mě znamenal finále. Když jsem hrál v parku, bylo to finále. Když jsem hrál o přestávce ve škole, bylo to finále. To myslím smrtelně vážně. Při každém kopnutí do míče jsem se ho snažil roztrhnout. Vždy naplno,“ tak vážně bral své poslání rodák z Antverp.

Necelé dva metry. Robustní postava. Tak lze na první pohled popsat Lukaka. Do výšky narostl už v mládí, čímž logicky převyšoval své vrstevníky, a to dokonce i o dvě hlavy! „Pamatuji si, když mi bylo jedenáct. Hrával jsem za belgický klub Lierse a jeden rodič z druhého týmu se mě doslova pokusil zastavit. Kolik má roků? Kde má doklady. Odkud je?“ vyprávěl pětadvacetiletý útočník o problémech, do kterých ho dostávala na jeho věk abnormální výška.

„Odkud jsem. Cože? Narodil jsem se v Antverpách, tak jsem Belgičan,“ neskrýval své rozčarování ze zážitků, s kterými se musel potýkat v podstatě celé své mládí. Nevěřícím rodičům tak ukázal občanku. Nemohli uvěřit tomu, že Lukaku je o dvě hlavy vyšší než všichni ostatní na hřišti.

„Vždy, jak si mojí občanku předávali mezi sebou, a koukali na ni, tak mi začala proudit v žilách krev. Teď vašeho syna na hřišti zabiju. To jsem chtěl udělat i předtím, ale teď ho úplně zničím. Domů povezete svého kluka s pláčem, to byl můj cíl,“ nebál se Lukaku odhalit zášť, se kterou se musel potýkat.

I když je Lukakovi pouze pětadvacet let, už je historicky nejlepším střelcem národního týmu s 38 góly. Že má talent na střílení branek, bylo jasné už v útlém věku. Ve dvanácti letech dokázal rozvlnit síť 76krát ve 34 kláních.

Své matce slíbil, že do šestnáctých narozenin bude mít profesionální smlouvu. V Anderlechtu to nestihl o jedenáct dní.

„Jak se mi k čertu podařilo získat smlouvu, když pořád sedím na lavičce, říkal jsem si, a tak jsem šel za trenérem,“ rozpovídal se o další kapitole svého dospívání. „Slíbím vám, že do prosince dám 25 branek, jestliže mě necháte hrávat v základní sestavě,“ napochodoval si to šestnáctiletý Lukaku za trenérem Anderlechtu do 19 let.

Ten se mu vysmál. „Tak se vsaďme,“ nedal se odbýt levonohý forvard. Nakonec byla sázka uzavřena za následujících podmínek: Když Lukaku prohraje, vrátí se zase na lavičku. V opačném případě trenér vyčistí autobusy, jež vozí hráče domů a každé ráno připraví svým svěřencům palačinky.

NEJ jedenáctka 1. kola MS: Sestavě vládnou Ronaldo a Mexičané
Video se připravuje ...

Lukaku už v listopadu dosáhl na metu 25 gólů. „Byla to nejhloupější sázka, kterou kdy uzavřel,“ oglosoval zpětně útočník počínání svého trenéra.

Debut za áčko Anderlechtu stihl ještě jako šestnáctiletý. Ročník 2009/2010 byl v belgické lize natolik vyrovnaný, že si to Anderlecht se Standardem Lutych museli rozdat v mistrovském play off.

První zápas skončil remízou 1:1. A právě v odvetném utkání přišla Lukakova chvíle, když se v 69. minutě dostal na hřiště. „V ten den jsme prohráli, ale já byl jako v nebi. Dodržel jsem slib, který jsem dal matce. V ten moment jsem věděl, že naše rodina už bude v pořádku,“ vzpomíná na svoji premiéru v seniorském dresu.

Největším Lukakovým fanouškem byl odmala jeho dědeček. „Pamatuji si, že mi jednou zavolal, když jsem byl ještě malý. Požádal mě, abych se postaral o matku a já mu to slíbil," popsal. Význam slov svého dědy pochopil o pár dní pozdějí, kdy umřel...

Svému slibu dostál. „Stále si přeji, aby děda byl ještě naživu a mohl mě vidět. Byl by na mě pyšný. Nemyslím to, že hraju za Manchester United, ale to, abych s ním mohl ještě jednou mluvit a říct mu, že jsem se postaral o jeho dceru," uzavřel dojemnou zpověď Lukaku.

FAKTA MS: Nigérijský rychlík Musa a brazilský happy end
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud