Jakub Dvořák
4. července 2018 • 10:40

Malý, chytá divně, slabina Anglie, řekli Wenger a spol. Teď je brankář hrdina

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nechytal pouze proti nažhaveným Kolumbijcům (1:1, 4:3 na penalty). 24letá jednička Anglie Jordan Pickford jako kdyby v osmifinále MS v Rusku měl proti sobě i své kritiky. A že jich nebylo málo. Gary Neville, Arsene Wenger a další v průběhu šampionátu zpochybňovali jeho výšku, zkušenosti či styl chytání. Odpověď? Po vychytaném penaltovém rozstřelu brankář Evertonu vyslal domů na Ostrovy jasný vzkaz. „Je mi jedno, že nejsem největší z gólmanů. Jsem mrštný, hbitý a jsem v tom docela dobrý.“



Je prvním brankářem, který protáhl Albion do čtvrtfinále MS poprvé od roku 2006. V roce 2010 se to nepovedlo Davidu Jamesovi. O čtyři roky později neobstál ani Joe Hart. Už ale jeho samotná nominace a udělení pozice jedničky vzbudilo v Anglii pozdvižení. Joe Hart, který odjel kvalifikaci, nejede do Ruska? Chytat bude Pick... Kdože?

Tak nějak to na Ostrovech vypadalo. Říct, že by se mladý brankář, který vyrůstal v Sunderlandu a před rokem přestoupil do Evertonu, mohl opřít doma o podporu veřejnosti, by bylo velmi troufalé.

Už jen třeba vyjádření Garyho Nevilla během turnaje mluví za vše. „Brankář je trochu slabina anglického týmu. Jen se podívejte na jeho zákroky. Když skáče do vzduchu proti střele, tak jeho nohy a ruka, která jde napřed, vypadají dost divně. Mám z toho docela strach,“ prohlásil bývalý hráč Manchesteru United.

Arséne Wenger zašel ještě dál. „Nepamatuji si zemi, která by na MS uspěla s malým brankářem. Pokud chcete šampionát vyhrát, musíte mít pořádného gólmana. Pickford nemá mezinárodní zkušenosti. Vzpomeňte na Bartheze, Casillase či Neuera. To byli brankářští velikáni a také se stali šampiony. Třeba jednou jako oni bude, ale zatím není a Anglie na to může doplatit,“ řekl bývalý kouč Arsenalu před duelem s Belgií v základní skupině.

Anglická postupová radost byla obrovská, Albion poprvé v historii zvládl na MS penalty
Anglická postupová radost byla obrovská, Albion poprvé v historii zvládl na MS penalty

Kritika jako kdyby Pickforda nakopla a svým výkonem pomohl Anglii k postupu. „Nezajímá mě, že nejsem největší mezi gólmany. Jsem dostatečně hbitý a plný energie, že se vymrštím přes celou branku. A myslím si, že jsem v tom docela dobrý,“ reagoval po utkání s Kolumbií na ostrá slova Wengera a Nevilla.

Během základní hrací doby si připsal jeden skvělý zákrok, když vytěsnil Uribeho dalekonosnou střelu mimo dosah branky. Z následného rohového kopu sice Kolumbijci vyrovnali, ale na sociálních sítích se mluvilo o tom, že to byl jeden z nejlepších zákroků celého mistrovství.

Chvíle rodáka z Washingtonu poblíž Sunderlandu však přišla v penaltovém rozstřelu, když vychytal Carlose Baccu a posléze Eric Dier poslal Anglii dál.

„S trenérem brankářů jsme si procházeli, kdo a jak kope z Kolumbijců penalty. A měl jsem docela dobré tušení. Jediný Falcao mě překvapil, který volil netradiční zakončení, než má obvykle,“ řekl po utkání mladý brankář.

Po zápase už si na jeho nezvyklý styl chytání, výšku a nedostatek mezinárodních zkušeností nikdo nevzpomněl. Pouze redaktoři, kteří chtěli od Pickforda slyšet, co na to říká.

„Všechno je to o tom, jaké máte postavení. Při Baccově penaltě jsem byl už hodně roztočený, ale levou rukou jsem dokázal míč vyrazit. Byl jsem kritizován za to, že chodím proti střelám špatnou rukou, ale nakonec jde stejně o to, jestli míč chytím, nebo ne. Jen to se počítá. A možná jsem i docela mladý, jak si někdo může myslet, ale rozhodně jsem silný mentálně a snažím se toho využít,“ dodal 24letý brankář.

Kdy Anglie neuspěla v rozstřelech?

MS 1990 – semifinále
Německo 1:1, pen. 3:4

EURO 1996 – semifinále
Německo 1:1, pen. 5:6

MS 1998 – osmifinále
Argentina 2:2, pen. 3:4

EURO 2004 – čtvrtfinále
Portugalsko 2:2, pen. 5:6

MS 2006 – čtvrtfinále
Portugalsko 0:0, pen. 1:3

EURO 2012 – čtvrtfinále
Itálie 0:0, pen. 2:4

Góly

Domácí: 90+3. Y. Mina

Hosté: 57. Kane

Sestavy

Domácí: Ospina – Arias (116. C. Zapata), D. Sánchez, Y. Mina, Mojica – Barrios, Ca. Sánchez (79. Uribe), Lerma (61. Bacca) – J. Cuadrado, Quintero (88. Muriel) – Falcao (C).

Hosté: Pickford – Walker (113. Rashford), Stones, Maguire – Trippier, Alli (81. Dier), Henderson, Lingard, Young (102. Rose) – Kane (C), Sterling (88. Vardy).

Náhradníci

Domácí: Vargas, Cuadrado, Zapata, Murillo, Bacca, Aguilar, Muriel, Uribe, Díaz, Izquierdo

Hosté: Butland, Pope, Rose, Dier, Vardy, Welbeck, Cahill, Jones, Rashford, Loftus-Cheek, Alexander-Arnold

Karty

Domácí: Barrios, Arias, Ca. Sánchez, Falcao, Bacca, J. Cuadrado

Hosté: Henderson, Lingard

Rozhodčí

Mark Geiger – Joe Fletcher, Frank Anderson

Stadion

Otkrytie Arena (Moskva)

Návštěva

44 190 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud