27. března 2021 • 22:35

Česko - Belgie 1:1. Statečný výkon s favoritem, krásně pálil Provod

Autor: iSport.cz, jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
33
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté v druhém utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa překvapivě remizovali doma s lídrem žebříčku reprezentací FIFA Belgií 1:1. V 50. minutě otevřel skóre Lukáš Provod, ale za 10 minut vyrovnal Romelu Lukaku. Domácí dvakrát trefili brankovou konstrukci.



Český celek má po dvou zápasech skupiny E na kontě čtyři body, ve středu v úvodním duelu kvalifikace zvítězil na neutrální půdě nad Estonskem 6:2. Belgie je o skóre druhá. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého zakončí úvodní březnový blok úterním utkáním ve Walesu.

Na šampionát do Kataru v příštím roce postoupí přímo pouze vítěz skupiny, týmy z druhých míst čeká play off. V něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi si dosud na světovém šampionátu zahráli v samostatné historii jen v roce 2006.

Národní tým dokázal v Edenu překvapit dalšího favorita, předloni v evropské kvalifikaci tamtéž porazil Anglii 2:1. Belgičané, třetí tým z minulého MS, ztratili ve světové kvalifikaci body teprve počtvrté z posledních 22 utkání.

Trenér Šilhavý nemohl nasadit kvarteto z bundesligy brankáře Pavlenku, Kadeřábka, Daridu a Schicka, kteří utkání vynechali kvůli cestovním koronavirovým omezením. Německo sice v pátek zmírnilo opatření a po návratu z Čech už nebude nutná povinná karanténa, změna však vstoupí v platnost až v neděli. V základní sestavě proti duelu s Estonskem nově nastoupili gólman Vaclík, Coufal, Krmenčík a překvapivě Holeš.

Český celek se favorita nezalekl a celé úvodní dějství držel krok. V deváté minutě musel jako první zasahovat Vaclík, který vyrazil skákavou střelu Mertense. Na opačné straně protáhl gólmana Realu Courtoise Jankto a v 16. minutě měli domácí k otevření skóre ještě blíž. Krmenčík se po Coufalově pasu zbavil Denayera a pohotovou střelou trefil bližší tyč.

Těsně za polovinou první půle podržel české mužstvo Vaclík, který výborně vyrazil Dendonckerovu střelu. Po půlhodině se dostal k hlavičce záložník Manchesteru City De Bruyne, ale mířil jen do středu branku. V závěru poločasu pak pálil mimo Holeš.

Šilhavého svěřenci svůj povedený výkon korunovali vedoucím gólem v 50. minutě. Provod napřáhl zpoza vápna a ostrou přízemní střelou k tyči na mokrém terénu překonal Courtoise. Záložník Slavie se na domovském stadionu vršovického klubu v Edenu dočkal premiérové branky v reprezentačním „áčku“.

Domácím vydrželo vedení jen 10 minut. Po De Bruyneho kolmici se Lukaku obtočil kolem Čelůstky a překonal Vaclíka. Kanonýr Interu Milán dal coby nejlepší střelec belgické reprezentační historie 59. gól za národní tým.

V 70. minutě protáhl Courtoise střídající Masopust, z protiútoku se protlačil do zakončení De Bruyne a Vaclíkovi pomohla tyč. V 84. minutě zachránila branková konstrukce i Courtoise po Bořilově rána do břevna. Blíže k vítězství měli překvapivě Češi. Střídající Masopust však mířil jen do Courtoise a hlavičku Součka, který dal v Estonsku hattrick, v nastavení odvrátil obránce.

Góly

Domácí: 49. Provod

Hosté: 60. R. Lukaku

Sestavy

Domácí: Vaclík – Coufal, O. Čelůstka, Kúdela, Bořil – Holeš – Provod (90+4. Pekhart), Souček, Barák (78. Pavelka), Jankto (61. Masopust) – Krmenčík (78. Vydra).

Hosté: Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Castagne, De Bruyne, Dendoncker, Tielemans – D. Mertens (56. Trossard), R. Lukaku, Chadli (56. Foket).

Náhradníci

Domácí: Mandous, Malínský, Masopust, Matějů, Pavelka, Pekhart, Pešek, Vydra, Zima, Nguyen, Stronati

Hosté: Kaminski, Mignolet, Batshuayi, Benteke, Doku, Foket, Januzaj, Mechele, Praet, Saelemaekers, Trossard, Vanaken

Karty

Domácí: Souček

Hosté: Castagne, Vertonghen

Rozhodčí

Collum – Connor, McGeachie (vš. SCO)

Stadion

Návštěva

bez diváků diváků

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Belgie 8 6 2 0 25:6 20
2. Wales 8 4 3 1 14:9 15
3. Česko 8 4 2 2 14:9 14
4. Estonsko 8 1 1 6 9:21 4
5. Bělorusko 8 1 0 7 7:24 3

Vstoupit do diskuse
33

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud