Radek Špryňar
13. listopadu 2021 • 17:20

Nový motor Barák: vylepšená verze Daridy. Brzy bude klíčový, věří expert

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po pěti letech od premiéry má nejsilnější postavení v národním týmu. Zcela přirozeně převzal herní úkoly po Vladimíru Daridovi. Vtip je v tom, že Antonín Barák je produktivnější a kreativnější verzí bývalého kapitána. Česku může borec z italské Verony pomoct prošlápnout cestu na vysněný světový šampionát. „Vyrostl v osobnost,“ souhlasí Julius Bielik, čtvrtfinalista mundialu z roku 1990. Ve čtvrtek vstřelil odchovanec příbramského fotbalu slabým Kuvajťanům osmou branku v reprezentaci, čímž tak trochu symbolicky dorovnal Daridův kariérní počin. V zamčené části článku najdete i poznámku redaktora deníku Sport Jana Podroužka.



V listopadu 2016 si národní tým poprvé plácl s Antonínem Barákem. Bylo to za éry Karla Jarolíma. Zpočátku to vypadalo na pevný svazek, vždyť tehdy jednadvacetiletý kluk ze Slavie okamžitě skóroval v přípravném utkání s Dánskem. Jenže po roce a půl se pouto přerušilo. Složité zdravotní problémy se zády a Achillovou patou ohrozily slibně se rozvíjející kariéru technicky nadaného středního záložníka. Dva roky v reprezentaci nebyl.

Čas ale vše spravil. Dal do rovnováhy. Nyní patří Barák mezi klíčové postavy národního mužstva. V týmu má suverénně nejsilnější postavení, které kdy měl.

„Je vidět, že nabral sebevědomí a dostal se do skvělé formy. Je důležitou osobností pro reprezentaci a totéž platí na klubové úrovni. Tondu jsem viděl v posledních dvou zápasech Verony. Proti Juventusu a Neapoli. S potěšením musím konstatovat, že v Itálii má podstatnou roli. V klubu jde veškerá rozehrávka přes něj. Vybavuji si moment proti Neapoli, kdy krásně udělal hráče a připravil gólovou šanci,“ hlásí Julius Bielik, účastník z československého pohledu úspěšného mistrovství světa v Itálii v roce 1990.

Antonín Barák roste v reprezentační oporu
Antonín Barák roste v reprezentační oporu

Je fakt, že bez Baráka si ve Veroně neumí představit základní sestavu. Nastupuje v ní pravidelně, výjimky neexistují. Stejně tak v reprezentaci.

Zlom nastal na letošním mistrovství Evropy.

V základní skupině si neškrtl. Odehrál jen tři minuty proti Chorvatsku. Byl mrzutý. Cítil se na větší porci času. Před osmifinále se však lehce zranil

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud