3. února 2022 • 15:36

Drsný duel o MS. V Americe mrzlo, až šlo o zdraví. Nemělo se hrát, běsnil kouč

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco evropské hvězdy měly volno, a reprezentační přestávku využili k načerpání sil před důležitými jarními boji, v Americe se tvrdě bojovalo o mistrovství světa. Nejdrsnějším duelem byl rozhodně souboj USA s Hondurasem (3:0), který se odehrál v -17°C! „V takových podmínkách se fotbal hrát nemá!“ zlobil se kouč hostů, Hernán Gómez, jenž musel dva své hráče vystřídat kvůli zdravotním potížím, jež jim mráz způsobil.



Už samotná volba stadionu Allianz Field, jenž se nachází v notoricky chladné Minnesotě, vzbudila pozdvižení. Vždyť v samotném městě Saint Paul, kde stánek Minnesota United stojí, je průměrná únorová teplota šest stupňů pod nulou.

„První dva zápasy kvalifikačního bloku jsme hráli v chladných podmínkách, a proto jsme v nich chtěli zůstat i pro třetí utkání a moc necestovat,“ vysvětloval trenér Spojených států Gregg Berhalter proč po výhře nad Salvadorem (1:0) v Columbusu a prohře (0:2) v kanadském Hamiltonu nezamířil výběr USA například do slunného Miami.

Jenže samotné utkání s Hondurasem se hrálo až od půl sedmé večer a v jeho průběhu přicházely nárazy větru, díky nimž se už tak drastických -17°C pocitově zdálo jako -30°C!

„Soupeři i rozhodčím jsme poskytli vyhřívané kukly a další oblečení. Samotná lavička náhradníků byla vyhřívaná, přičemž hráče ohřívalo i topení z vrchu a u nohou. Soupeři jsme se pokusili maximálně pomoci při vyrovnání se s chladnými podmínkami,“ má svědomí čisté Berhalter.

V kvalifikačním zápase mezi USA a Hondurasem panovala ukrutná zimaFoto ČTK / AP / Andy Clayton-King

Jeho svěřenci na dobře připraveném přírodním trávníku vedli už v poločase 2:0 zásluhou Westona McKennieho z Juventusu a Walkera Zimmermana z Nashvillu. Spíš než ztráta dvou branek, trápil Honduras krutý mráz. Některým jeho hráčům šlo bez nadsázky o zdraví.

Brankář Buba López musel o přestávce střídat, protože byl značně podchlazen. Doktoři mu proto museli nitrožilně poskytnout výživu a vitamíny. Kvůli hypotermii, stavu, při němž tělesná teplota klesne pod 35°C a člověk nedokáže normálně fungovat, musel střídat i útočník Romell Quioto, jehož stav nebyl tak vážný.

„V takovém počasí by mělo být zakázáno hrát fotbal,“ lamentoval kouč Hondurasu, Hernán Gómez.

O to větší uznání si zaslouží fanoušci. Na vyprodaném dvacetitisícovém stadionu je průběžně kontrolovali přítomní zdravotníci. Příznivci při vstupu na stadion navíc nafasovali hřejivé polštářky a horké nápoje se prodávaly za symbolickou cenu.

„Dnešní počasí bylo extrémní. Na druhou stranu, když my přijedeme do Hondurasu, tak je 35°C ve stínu, příšerné vlhko a hráči trpí na přehřátí organismu, dehydrataci a křeče,“ uzavřel trenér výběru Spojených států celou debatu o náročných povětrnostních podmínkách.

USA–Honduras 3:0
Branky: 8. McKennie, 37. Zimmerman, 67. Pulišič. Diváci: 20 000, Allianz Field (Saint Paul, Minnesota).
USA: Turner – Cannon, Zimmerman, M. Robinson, A. Robinson – McKennie (84. Roldan), Acosta, De la Torre – Weah (76. Aaronson), Pepi (76. Ferreira), Morris (65. Pulišič). Trenér: Gregg Berhalter.
HONDURAS: B. López (46. Menjívar) – Quaye, Maldonado, Figueroa, Elvir – K. Lopez (61. Garcia), Mejía, Delgado, Rodríguez (46. Róchez) – Elis, Quioto (46. Lozano). Trenér: Hernán Gómez.

3. fáze kvalifikace Mistrovství světa v Severní a Střední Americe

Pozice Tým Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Kanada 11 7 4 0 19:5 25
2. USA 11 6 3 2 16:7 21
3. Mexiko 11 6 3 2 14:8 21
4. Panama 11 5 2 4 14:13 17
5. Kostarika 11 4 4 3 8:7 16
6. Salvador 11 2 3 6 6:13 9
7. Jamajka 11 1 4 6 9:16 7
8. Honduras 11 0 3 8 5:22 3

První tři postupují přímo na mistrovství světa, čtvrtý tým jde do baráže.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud