20. listopadu 2022 • 18:55

SESTŘIH: Katar - Ekvádor 0:2. Domácím vstup nevyšel, zářil Valencia

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
14
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalové mistrovství světa začalo a domácí odstartovali šampionát porážkou. Katar v úvodním utkání podlehl Ekvádoru 0:2. Obě branky dal hned v prvním poločase útočník Enner Valencia a to mu ještě branku ze třetí minuty odvolal VAR po těsném ofsajdu.



Třiatřicetiletý útočník se poprvé prosadil v 16. minutě z penalty a za dalších 15 minut stanovil hlavou konečný výsledek. Kataru premiéra na světovém šampionátu nevyšla. Tým pořadatelské země v 11. duelu poprvé prohrál zahajovací zápas.

Jihoamerická země, která startuje na turnaji počtvrté, se ve druhém duelu skupiny A utká v pátek s Nizozemskem. Katar narazí na Senegal.

„Mockrát jsem snil o výhře v zahajovacím duelu. Je to sen, že jsem skóroval a pomohl svému týmu ke třem bodům,“ citovala Valenciu agentura Reuters.

Na úvodní duel 22. mistrovství světa, které se premiérově hraje na Arabském poloostrově a nezvykle v podzimním termínu, přišlo 67.372 diváků. Ekvádor hostitelskou zemi od úvodního hvizdu přehrával. Už ve třetí minutě po špatném vyběhnutí gólmana Šíba skóroval hlavou Valencia. Do hry ale vstoupil poloautomatický ofsajdový systém a gól odvolal.

Hráč istanbulského Fenerbahce si spravil náladu v 16. minutě, když ho ve vápně nedovoleně zastavil domácí brankář a Valencia nařízenou penaltu bezpečně proměnil. Poprvé v historii padla úvodní trefa světového šampionátu z pokutového kopu.

Ekvádor byl nadále aktivnější a v 31. minutě Valencia udeřil podruhé. V šestnáctce si naskočil na centr Ángela Preciada a hlavou k tyči nedal Šíbovi příležitost.

Valencia zaznamenal posledních pět branek Ekvádoru na mistrovství světa, třikrát se trefil na turnaji v roce 2014 v Brazílii. Jeden gól ho dělí od rekordu. Dát šest branek své země na světovém šampionátu za sebou se povedlo Portugalci Eusébiovi (1966), Italovi Paolu Rossimu (1982) a Rusovi Olegu Salenkovi (1994).

„Podařilo se nám dát dva rychlé góly, které nám pomohly kontrolovat zápas a získat tři body. Věříme, že se můžeme dostat daleko a že budeme předvádět dobré výkony,“ prohlásil Valencia.

Katar zahrozil až v nastavení první půle, ale Alí centrovaný míč v pokutovém území pouze lízl. Po změně stran se utkání jen dohrávalo. Jediná výraznější šance se zrodila v 86. minutě, střídající domácí útočník Muntarí však vystřelil nad branku. Už v té době ze stadionu zmizela značná část domácích příznivců.

„Tohle jsme si samozřejmě nepřáli. Nemůžeme se vymlouvat, gratuluju Ekvádoru. Máme co zlepšovat. Nehráli jsme nejlíp. Možná nás svazovala zodpovědnost a nervozita. Musíme na to zapomenout a hrát lépe. Dokážeme to,“ řekl trenér Kataru Félix Sánchez.

Góly

Domácí:

Hosté: 16. E. Valencia, 31. E. Valencia

Sestavy

Domácí: aš-Šíb – Ró-Ró, ar-Ráwí, Chúchí, A. Hasan, Ahmad – al-Hajdús (C) (72. Waad), Búdijáf, Hátem – Alí (72. Muntari), Afíf.

Hosté: Galíndez – An. Preciado, Fé. Torres, Hincapié, Estupiñán – Plata, J. Méndez, M. Caicedo (90. Franco), Ibarra (68. Sarmiento) – E. Valencia (C) (77. Cifuentes), Estrada (90. Kev. Rodríguez).

Náhradníci

Domácí: Muntari, Hasan, Waad, al-Hadžrí, Muhammad, Baršam, Madibo, al-Hadramí, Asadalla, Salmán, Cheder, Aláildín, Munír, Táriq, Džábir

Hosté: Preciado, Porozo, Reasco, Arboleda, Pacho, Cifuentes, Arreaga, Ramírez, Palacios, Mena, Franco, Gruezo, Domínguez, Rodríguez, Sarmiento

Karty

Domácí: aš-Šíb, Alí, Búdijáf, Afíf

Hosté: M. Caicedo, J. Méndez

Rozhodčí

Orsato (ITA) – Carbone (ITA), Giallatini (ITA)

Stadion

Al Bayt Stadium, Al Khor

Návštěva

67 372 diváků

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Nizozemsko 3 2 1 0 5:1 7
2. Senegal 3 2 0 1 5:4 6
3. Ekvádor 3 1 1 1 4:3 4
4. Katar 3 0 0 3 1:7 0

Vstoupit do diskuse
14

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud