Radek Špryňar
21. listopadu 2022 • 05:00

Největší vychytávky v Kataru: pomoc slepým, unikátní stadion i „lepší" VAR

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Světový šampionát v Kataru, který v neděli začal zápasem pořadatelského týmu s Ekvádorem, získal už v předstihu několik prvenství. Je prvním fotbalovým mistrovstvím na Středním východě, turnaj pořádá rozlohou nejmenší země v historii, poprvé se hraje v zimním období. Ale také to bude šampionát úzce spjatý s inovativními technologiemi. Web iSport.cz přibližuje pět největších vychytávek turnaje.

  • Seznamte se s ROBO-REF

    Robotická technologie se stala součástí životů obyčejných smrtelníků. V Kataru do hry vstupuje poloautomatický ofsajdový systém (SAOT), jakási upgrade verze současného VAR. Míč s názvem Al Rihla je jedním z klíčových prostředků, aby vše fungovalo na jedničku. Výrobek firmy Adidas má ve svém jádru integrovaný pohybový senzor, který 500krát za vteřinu dokonale určí polohu hracího předmětu. Na každém stadionu je umístěno dvanáct speciálních kamer pro sledování polohy míče, dalších deset bude monitorovat devětadvacet bodů na tělech hráčů. Umělá inteligence (AI) zpracuje data v reálném čase. Pokud tzv. „RoboRefové“ vyhodnotí, že došlo k porušení pravidla o ofsajdu, varují rozhodčí v centrále VAR. Pak už následuje stejná procedura, jako jsme zvyklí z českých trávníků. Jestliže na hřišti dojde ke špatnému posouzení situace, „vylepšený VAR“ zjedná nápravu.

    Technologie se přímo v Dauhá zkoušela během Arabského poháru a mistrovství světa klubů v roce 2021. Potvrdilo se, že novinka pomáhá k vyšší přesnosti určení ofsajdového postavení, urychluje i konečný verdikt. Data generovaná kamerami a míčem budou využita k vytvoření automatizovaných animací, které lze přehrávat na obrazovkách stadionu a v televizních přenosech.

    Proti zavedení „Robo-Referee“ se vyslovil Pierluigi Collina, na MS se ale technologie předvedla hned po pár minutách prvních zápasu. 

    Katar - Ekvádor: Gól Valencii zrušil kontroverzní ofsajd
    Video se připravuje ...

  • Míč Al Rihla

    Na každém mistrovství poutá pozornost hráčů i fanoušků oficiální míč. Na prvním turnaji v Uruguayi v roce 1930 se hrálo se dvěma míči (T-Model a Tiento), k současné dokonalosti měly na míle daleko. Na světovém šampionátu v Kataru se bude hrát s balonem s názvem Al Rihla, v překladu z arabské literatury znamenající „cestu“. Kromě integrovaného senzoru pohybu je vychytaný také technologií pro „lepší výkon“. Speciální konstrukce jádra má zlepšit přesnost, míči má pomoct k delšímu letu a vyšší rotaci. Navíc vnější vrstva obsahuje speciální polyuretanový povrch navržený pro zvýšení stability letu.

    S tímhle míčem se bude hrát na MS v KataruFoto Adidas.com

  • Klimatizace na stadionech

    Dnes je v Dauhá ke třiceti stupňům, v příštích dnech tomu nebude jinak. Vzhledem k vysilujícím parnům panující na Středním východě se v Kataru snažili vymyslet způsob, jak na stadionech vytvořit komfortní prostředí, čili stabilně snížit teplotu. Jako nejúčinnější se ukázal důmyslný systém chlazení súdánského rodáka Dr. Saúda pomocí kombinace izolace a tzv. „cíleného chlazení“.

    Ochlazený vzduch přichází přes mřížky na tribunách a velké trysky na hřišti. Pomocí této techniky cirkulace vzduchu je pak teplý vzduch nasáván zpět, znovu ochlazen, filtrován a vytlačován ven. Na stadionech tak bude zhruba o deset stupňů méně než ve venkovních prostorech.

    Vzhledem k tomu, že sedm katarských stadionů bylo postaveno od nuly, byl úkolem Saúda poskytnout řešení na míru. Pomocí 3D modelů, které zohledňovaly velikost, tvar a design místa konání, se každý stadion testoval, jak reaguje na vítr při různých rychlostech, kudy vstupuje a vystupuje vzduch. Největší výzvou bylo otevření střech stadionu, jelikož v tu chvíli dovnitř přichází vnější horký vzduch.

  • Rozložitelný Stadium 974

    Ano, stadion Lusail, kde se uskuteční osmnáctého prosince finále, je šperkem mezi arénami v Kataru. Nejinovativnější je však rozhodně o polovinu menší (40 tisíc diváků) Stadium 974.

    Pestře zbarvená aréna v Ras Abu Aboud, průmyslové čtvrti Dauhá, je sestavená modulárně. To znamená, že je prvním plně demontovatelným stadionem v historii mistrovství světa. Objekt je inspirován sadou LEGO a postavený pomocí přepravních kontejnerů technologicky upravených, aby se po posledním zápase turnaje mohl během několika desítek hodin rozebrat a zmizet ze světa. Na Stadium 974 se odehraje sedm zápasů šampionátu. A proč číslice „974“? Přesně tolik kontejnerů bylo použito na sestavení stadionu. Shodou okolností je číslo 974 také mezinárodní předvolbou Kataru.

  • Turnaj i pro zrakově postižené

    Katarské fotbalové hody si budou moci více užít i nevidomí. V mnohém revoluční produkt „Bonocle“ digitální obsah z mistrovství světa dovede převést do Braillova písma a umožní zrakově postiženým fanouškům jiný prožitek ze šampionátu. Revoluční technologická novinka byla speciálně vysoutěžena v rámci programu Challenge 22. „Bonocle umožní nevidomé komunitě na celém světě zažít mistrovství světa v roce 2022 novými způsoby, které nikdy předtím nebyly k dispozici. Zlepší to jejich schopnost pohybovat se po Dauhá s menšími omezeními a větší svobodou navigace a interakce,“ uvedli zakladatelé.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud