22. listopadu 2022 • 04:50

Rozjetá Argentina: Lionel pozvedl Messiho. Sbohem ikony i skvělá série

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Často trýznivá reprezentační cesta výjimečného hráče míří do finiše. Lionel Messi (35) v úterý proti Saúdské Arábii startuje v Kataru svůj pátý, zároveň poslední světový šampionát. K toužebnému zlatu povede mimořádně vyladěnou Argentinu. Mužstvo pod vedením podceňovaného kouče Lionela Scaloniho (44) neprohrálo už 36 zápasů. V čem tkví kouzlo posledního vítěze Copy Amériky, kontinentálního mistrovství?



Před čtyřmi lety vypadla Argentina na šampionátu v Rusku jako rozklížený tým. Osmifinálovou prohrou 3:4 proti Francii vyústilo divné reprezentační období. Trenér Jorge Sampaoli během zpackaného turnaje ztratil veškerý respekt a po vyřazení skončil. Naštvaný kapitán Messi s radou starších řídil tým víc než šéf na lavičce. A to vždy dopadá špatně…

Argentinská modla prožila další bolestné zklamání, od reprezentace si dala devět měsíců pauzu. Chuť mu vrátil až jiný Lionel. Scaloni přišel na lavičku Argentiny jako záskok, než asociace angažuje slavnější jméno. Nakonec všechny překvapil. Včetně toho, že přemluvil k návratu svého slavného jmenovce.

„Dočasný“ kouč vydupal z mraků pochybností silný a hladový tým. Vrcholem byl loňský triumf na Copa América, kde Messi v závěrečné fázi kariéry konečně vyhrál pro svou zem velkou trofej. „Nemohl jsem v reprezentaci skončit, dokud jsem tohle nedokázal,“ přiznal se slzami v očích. Zlomil osobní prokletí, ve velkých finále do té doby končil čtyřikrát poražený (2007, 2015, 2016 stříbro na Copa Ámerika, 2014 stříbro na MS).

Současná Argentina pod Scalonim šlape. Naposledy prohrála před třemi lety proti Brazílii, drží mimořádnou sérii 36 utkání bez porážky. Podceňovaný kouč hvězdné borce zaujal.

Libuje si v detailech

„Scaloni nás všechny přesvědčil. Libuje si v detailech, jak se připravuje na zápasy a piluje taktiku. Pokud nám v deset ráno řekne dobrou noc, pro nás to znamená, že je noc,“ usmíval se záložník Atlétika Madrid Rodrigo de Paul, jeden z klíčových hráčů týmu.

Scaloni správně nabudil i Messiho. Výsledek reprezentační proměny? V sedmi zápasech na vítězné Copa América zapsal čtyři góly a pět asistencí, v kvalifikaci o šampionát v Kataru přispěl k jasnému postupu sedmi góly. Za sedmnáct let v národním týmu odehrál 165 zápasů a nastřílel 91 gólů, Diego Maradona zvládl za 91 startů 34 zásahů.

„Šampionát v Kataru je pro mě výjimečný, protože je můj poslední. Pokusím se splnit si svůj velký sen,“ zdůraznil Messi na tiskové konferenci, kde promluvil den před vstupem do turnaje proti Saúdské Arábii.

Do prosluněného Kataru přiletěl ve skvělé náladě i formě. Druhá sezona v Paříži běží podle ideálního plánu, ve 13 zápasech zvládl sedm gólů a deset asistencí. „Dorazil jsem ve skvělou chvíli jak z osobního, tak i fyzického hlediska. Nic mě netrápí,“ pochvaloval si.

Kam dojde na své poslední reprezentační akci?

Tři hvězdy Argentiny

Lionel Messi

PSG, útočník, 35 let

Lionel Messi je kapitánem argentinské reprezentaceFoto Reuters

Jede už na svůj pátý světový šampionát, ten první v roce 2006 ale jako devatenáctiletý spíš proseděl, Argentina v něm vypadla ve čtvrtfinále. Za svého úřadování byl nejblíže vrcholu v roce 2014, kdy prohrál až v prodloužení finále s Německem. Tohle je nejspíš jeho poslední šance na zlato. Má ho generace kolem Maria Kempese, Diega Maradony, nemá ho ta Messiho.

Lautaro Martínez

Inter Milán, útočník, 24 let

Lautaro Martínez patří mezi největší hvězdy týmuFoto Reuters

Nastupující eso, které má už ve 24 letech v nabitém kádru Argentiny nashromážděných 21 gólů. Před půl rokem ho lákal Mikel Arteta do ambiciózního kádru Arsenalu, Martínez ale zůstává dál věrný Interu, v němž působí od svých dvaceti. S reprezentací už vyhrál Copa América, teď má být klíčem i ke světovému úspěchu.

Rodrigo De Paul

Altético Madrid, záložník, 28 let

Rodrigo De Paul v dresu ArgentinyFoto Reuters

Ještě ve 27 letech se – s prominutím – plácal v dresu Udine, bez evropských pohárů, a to za něj vždycky chtělo pořádné odstupné. Nakonec se přemohlo Atlético, které loni v létě vysolilo 35 milionů eur. Reprezentuje od října 2018, za tu dobu stihl 43 zápasů a zařadil se docela rychle mezi opory mužstva. Záložník s citem pro kreativitu.

Proč Argentina uspěje

Ofenzivní čtyřka

Nejlepší reprezentace světa mají úchvatné ofenzivní hráče a Argentina na tom není o nic hůř. Až půjde do tuhého, mohou se na hřišti vedle Lionela Messiho potkat Ángel Di Maria, Paulo Dybala a Lautaro Martínez. A braňte to! Letka, která v modrobílém nasázela dohromady 141 branek, to má váhu.

Tým, který neprohrává

Zkuste si tipnout, kdy Argentina naposledy prohrála. Nevíte, že jo? Taky je to strašně dávno, skoro tři a půl roku, tenkrát v červenci 2019 ji povalila v semifinále Copa América Brazílie. Od té doby mužstvo Lionela Scaloniho nenarazilo na přemožitele dlouhých 36 utkání. Tohle může být povzbudivý element.

Messiho motivace

Být skvělým argentinským fotbalistou, vlastně jedním z nejlepších v celé fotbalové historii, a nemít zlato ze světového šampionátu, je těžký úděl. Pořád vám předhazují „tatíčka“ Diega Maradonu… Messi už jeden problém odhrnul, před rokem konečně vyhrál Copa América, možná je to předzvěst, že i světové mistrovství pro něj nemusí být nedostižné.

Proč propadne

Letitý strašák

Už jsme zmínili motivaci Lionela Messiho, tak teď zase z druhého úhlu pohledu, patří to sem. Kromě stříbrného mistrovství v roce 2014 totiž zažívala modrobílá reprezentace jen hořká zklamání, vyřazení ve čtvrtfinále nebo už v osmifinále jako posledně v Rusku. A vždycky se to svezlo po hlavě nevýrazného, možná přemotivovaného Messiho.

Náraz už v osmifinále?

Není vůbec vyloučeno, že už po postupu ze skupiny, pokud to Argentina zvládne, narazí v nejlepší šestnáctce třeba na Francii. Na soupeře, který ji vystřelil ze stejné fáze turnaje před čtyřmi lety po výsledku 3:4. Anebo lehčí soupeř? Dánsko. Evropský výběr s rostoucí výkonností došel na posledním EURO do semifinále, kde málem povalil i Anglii.

Obrana s Otamendim

Tohle bude spíš argentinská výhoda, kouč Lionel Scaloni výrazně zlepšil týmovou organizaci hry a tím pádem i zpevnil obranu. To platilo, i když se její složení často měnilo a dlouho v něm chyběl zkušený, ale už chybující Nicolás Otamendi, který se vracel až v přípravě proti soupeřům třetí až čtvrté výkonnostní kategorie. Co až ho podrobí zkoušce světová špička?

Argentina Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud