Michal Kvasnica
22. listopadu 2022 • 16:12

Messiho království: Argentině fandili i Arabové, ale euforii vystřídaly slzy

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z DAUHÁ | Život v parku Al Bidda se zastavil. Na malebném místě, kde Katařané pořádají rodinné grilovačky, využívají venkovní posilovny, cyklostezky a hřiště, hodují v luxusních restauracích, hladí velbloudy a dosyta si užívají život, bylo prázdno. Hlas z obrovských reproduktorů ze sousední fanzóny byl proto o to pronikavější: Argentina prohrává se Saúdskou Arábií! Tisíce milovníků Lionela Messiho ztichlo, těm nejmladším dokonce tátové utírali slzy z očí. Fotbalový svět hlásí první překvapení.



Člověk to tak nějak tuší, myslí si, že ho popularita Lionela Messiho nemůže překvapit. A pak stejně nestačí zírat, jak ho fanoušci z celého světa milují. I ti, jejichž týmy hrají na šampionátu, v úterním katarském poledni převlékli barvy na modrou a bílou. A navlékli dres s číslem 10.

Spočítat je ve FIFA Fan Festivalu? Neřešitelný úkol. Úsměvné bylo, jak i místní šejkové v bílých oděvech byli na vážkách. Rozum jim velel fandit nedaleké Saúdské Arábii. Hlas srdce však odhalili hned ve druhé minutě duelu, když Messi zazdil tutovku. O chvíli později už bylo definitivně o jejich náklonnosti jasno. Hvězda PSG proměnila penaltu a fanzóna vybuchla.

Argentina - Saúdská Arábie: Přísný VAR a penalta, kterou Messi proměnil! 1:0
Video se připravuje ...

Messi se stal po Pelém, Uwe Seelerovi, Miroslavu Klosem a Cristianu Ronaldovi pátým fotbalistou historie, jenž skóroval na čtyřech mundialech.

Velká euforie, ale...

Druhá Messiho branka neplatila pro ofsajd a úplně stejně dopadl i kolega Lautaro Martínez. Gólovou oslavu útočníka Interu Milán uťal zdvižený praporek dokonce dvakrát.

Skupinka čtyř argentinských dam původem z města Lanús, ale v současnosti žijících v Abú Dhabí, kroutila hlavou. Dobrá nálada je však (stále ještě) neopouštěla, i proto si jejich tanečky fotili ostatní návštěvníci. Ti, kteří měli smůlu a na stadion Lusail se nedostali. Nával byl obrovský, což platilo i pro novináře. Naše redakce měla poprvé na šampionátu smůlu.

Stejně nakonec dopadl trenér Lionel Scaloni nadupaného výběru, jenž až do úterý držel sérii 36 utkání bez prohry. Jediný zápas chyběl k vyrovnání italského rekordu v neporazitelnosti z let 2018 až 2021.

Marná věc, efektivní Saúdové po změně stran dvěma slepenými trefami zaskočili favorita a s vypětím všech sil a brankáře Al-Owaise už vedení udržel.

Argentina - Saúdská Arábie: Podívejte se na dvě slepené trefy jako šok pro favorita
Video se připravuje ...

Festival ztichl stejně jako vedlejší park Al Bidda. Dobře slyšet tak bylo partičku chorvatských fanoušků, kteří se Jihoameričanům s půllitrem piva (v přepočtu za 340 korun) v ruce vysmívali. „Hasta la vista, Leo!“

Messi, vedle kterého vítězové líbali trávník, naštvaně napnul dres, pak schoval tvář v dlaních, pokleknul a sklopil hlavu tak, aby kamery ani foťáky nezabíraly slzy smutku. Okamžitě věděl, že tohle je průšvih. Pro něj osobně jde o poslední takový turnaj, o to víc mu na týmovém úspěchu záleží.

A pak samozřejmě neustálé srovnávání s Diegem Marodonou, které v následujících dnech opět zesílí...

„Žádné výmluvy, tohle je těžká rána, kterou jsme nečekali,“ postavil se kapitán k porážce jako chlap. „Dlouho jsme takovou situaci nezažili, ale o to víc nás to stmelí. Tohle mužstvo je silné, už to několikrát prokázalo. Je třeba myslet dál,“ dodal Messi.

Dál na Mexiko a pak na Polsko s Robertem Lewandowskim. Nic není pro LM10 a spol. ztraceno, nicméně o komplikace hned na úvod je to obrovská. V univerzitním kampusu, kde Argentinci rozbalili tábor, budou nyní studovat vlastní chyby a slabé stránky soupeřů. Další kolaps už si nemohou dovolit.

Góly

Domácí: 10. Messi

Hosté: 48. aš-Šahrí, 53. al-Dawsarí

Sestavy

Domácí: Em. Martínez – Molina, C. Romero (59. Li. Martínez), Otamendi, Tagliafico (71. Acuňa) – de Paul, Paredes (59. Fernández) – Di María, Messi (C), A. Gómez (59. J. Álvarez) – La. Martínez.

Hosté: al-Uwajs – Abdulhamíd, Tambaktí, al-Bulajhí, aš-Šahrání (90+9. al-Brajk) – al-Burajkán (89. Asírí), Kanú, al-Málkí, al-Farádž (C) (45+4. al-Ábid, 88. al-Amrí), al-Dawsarí – aš-Šahrí (78. al-Ghanám).

Náhradníci

Domácí: Rulli, Armani, Martínez, Foyth, Montiel, Pezzella, Acuňa, Mac Allister, Palacios, Fernández, Rodríguez, Almada, Correa, Dybala, Álvarez

Hosté: ar-Rubají, al-Aqídí, al-Amrí, al-Ghanám, ad-Dawsarí, Mádú, al-Brajk, an-Nadžií, Báhibrí, al-Abúd, Utajf, al-Ábid, al-Hassan, Asírí

Karty

Hosté: al-Málkí, al-Bulajhí, al-Dawsarí, Abdulhamíd, al-Ábid, al-Uwajs

Rozhodčí

Vinčić – Klančnik, Kovačič – Ndiaye.

Stadion

Lusail Iconic Stadium, Lusail.

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Argentina 3 2 0 1 5:2 6
2. Polsko 3 1 1 1 2:2 4
3. Mexiko 3 1 1 1 2:3 4
4. Saúdská Arábie 3 1 0 2 3:5 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud