Jonáš Bartoš
22. listopadu 2022 • 14:27

Potupená Argentina: proti zdi. Tvrdý hit i bláznivá oslava, Messi mimo

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal přináší výjimečné příběhy, proto přitahuje miliony lidí po celém světě. Úžasnou kapitolu v historii země napsali hráči Saúdské Arábie. Na úvod skupiny C světového šampionátu v Kataru šokovali favorizovanou Argentinu a zvítězili 2:1. Zápas nabídl strhující momenty - v závěru gólman Mohammed Al Owais trefil nebezpečně do hlavy spoluhárče Yassera Al Shahraniho, hvězdný Lionel Messi kromě proměněné penalty nedostal prostor a na úvod svého posledního velkého reprezentačního turnaje kouše těžkou porážku.



Argentina přiletěla do Kataru jako jeden z favoritů, pod vedením trenéra Lionela Scaloniho neprohrála 36 zápasů. Jenže vstup do turnaje znamená absolutní šok.

Přitom úvod běžel z pohledu jasného favorita dle ideálního plánu. Lionel Messi šel po zásahu VAR na penaltu a v desáté minutě bez problémů otevřel skóre. Argentinci se dostávali do dalších zajímavých situací, ale tvrdě bojujícím Saúdům vycházela pevná obrana a fungovala ofsajdová past.

Druhý poločas znamenal asi nejlepší momenty dosavadní historie arabského fotbalu. Saleh Al Shehri první střelou na branku srovnal, o pět minut pokusem číslo dva krásně udeřil kapitán Salem Al Dawsari. Gól do sítě zkoprnělé Argentiny slavil efektním saltem vzad, půjde o jednu z nejhezčích branek celého šampiomnátu.

Argentina - Saúdská Arábie: Neuvěřitelný obrat! Dvě slepené trefy jako šok pro favorita
Video se připravuje ...

Argentinci prostřídali a spustili mohutnou ofenzivu, jenže naráželi na odhodlanou a pevnou hráz saúdské obrany. Stačilo odskákat vysoké míče, dát pozor na centry ze stran a zahustit střed pole, kde neměl žádný prostor Lionel Messi.

Saúdská Arábie udržela senzační vedení až do samotného konce, byť slovinský sudí Slavko Vinčič nastavil téměř čtrnáct minut. (O trendu dlouhých nastavení na MS čtěte ZDE>>>) Zaplněný stadion hnal outsidera k senzační výhře. Všem zatrnulo v hektickém závěru. Gólman Mohammed Al Owais likvidoval vysoký centr, ale při zákroku trefil kolenem nebezpečně do hlavy nic netušícího obránce Yassera Al Shahraniho.

Messi následně kličkoval s balonem tak dlouho, až zajímavou situaci prováhal. Hra ale měla být vzhledem k úderu do hlavy přerušena mnohem dřív. Arabský celek krizový moment ustál, Argentina už se nezmohla ani na vyrovnání. Zrodila se první velká senzace mistrovství a úžasný příběh bojovného týmu, který přemohl fotbalového giganta.

Messi odcházel z trávníku zahleděný do země a s velkým šrámem na duši. Penaltu proměnil suverénně, ale v dalších fázích hry příliš vidět nebyl. Mohla za to i pozorná defenzivna soupeře.

„Snažil se vytvořit pozice pro spoluhráče, kteří mu ale také moc nepomohli. Argentina měla málo hráčů ve vápně. Není to jen o Messim, ale o celé ofenzivě Argentiny,“ poznamenal ve studiu České televize fotbalový expert Miroslav Jirkal.

Statistiky zápasu hovoří jasně pro favorita - Argentina vyhrála 69:31 % držení míče, 9:2 na rohy, 10:1 na ofsajdy, 6:2 v počtu střel na bránu. Ve zbývajících zápasech skupiny proti Mexiku a Polsku ale bude hrát o přežití na turnaji, který je posledním pro kapitána s číslem deset a jednoho z nehlepších fotbalistů historie.

„Bylo to jako proti zdi. Jeden z těch zápasů, které v týmu i fanoušcích zanechají stopu na dlouhou dobu. Protože výsledek je ve skutečnosti téměř to nejmenší. Nedostatek reakce, absence souvislé kombinace, nedostatek tlaku...,“ kritizoval výkon hráčů své země argentinský deník Ole.

Góly

Domácí: 10. Messi

Hosté: 48. aš-Šahrí, 53. al-Dawsarí

Sestavy

Domácí: Em. Martínez – Molina, C. Romero (59. Li. Martínez), Otamendi, Tagliafico (71. Acuňa) – de Paul, Paredes (59. Fernández) – Di María, Messi (C), A. Gómez (59. J. Álvarez) – La. Martínez.

Hosté: al-Uwajs – Abdulhamíd, Tambaktí, al-Bulajhí, aš-Šahrání (90+9. al-Brajk) – al-Burajkán (89. Asírí), Kanú, al-Málkí, al-Farádž (C) (45+4. al-Ábid, 88. al-Amrí), al-Dawsarí – aš-Šahrí (78. al-Ghanám).

Náhradníci

Domácí: Rulli, Armani, Martínez, Foyth, Montiel, Pezzella, Acuňa, Mac Allister, Palacios, Fernández, Rodríguez, Almada, Correa, Dybala, Álvarez

Hosté: ar-Rubají, al-Aqídí, al-Amrí, al-Ghanám, ad-Dawsarí, Mádú, al-Brajk, an-Nadžií, Báhibrí, al-Abúd, Utajf, al-Ábid, al-Hassan, Asírí

Karty

Hosté: al-Málkí, al-Bulajhí, al-Dawsarí, Abdulhamíd, al-Ábid, al-Uwajs

Rozhodčí

Vinčić – Klančnik, Kovačič – Ndiaye.

Stadion

Lusail Iconic Stadium, Lusail.

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Argentina 3 2 0 1 5:2 6
2. Polsko 3 1 1 1 2:2 4
3. Mexiko 3 1 1 1 2:3 4
4. Saúdská Arábie 3 1 0 2 3:5 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud