26. listopadu 2022 • 12:30

Dlouhá nastavení? Levý: Jen první krok. Ale zdržování a simulování mizí

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brazílie se Srbskem si první poločas na mistrovství světa v Kataru protáhly jen o jednu minutu. Víc rozhodčí nenařídil. Zvláštní? Na letošním šampionátu zcela určitě. Sudí totiž důsledně dodržují pokyn, že co se prostojí, se musí taky nastavit. A někdy se zápas protáhne až o 28 minut. „Ale beru to pozitivně, výsledek se už dostavuje. Simulování a úmyslné zdržování ve hře tolik nevidíme," poznamenává Stanislav Levý, trenér a expert webu iSport.cz.



Dlouhá nastavování však nejsou žádnou novinkou. Jen se ji FIFA rozhodla po rozhodčích v Kataru přísně vyžadovat. „Špičkový nápad," zdůraznil redaktor Sportu Jan Podroužek. „Má to smysl, aby se zamezilo zbytečnému zdržování a hra byla plynulá," přidává Levý.

V některých případech se poločas prodlouží i o víc než deset minut. „Ale musí k tomý být důvod," zdůrazňuje Levý.

Kdy dorazí extra nastavený čas z MS v Kataru do české ligy? Možná už na jaře
Video se připravuje ...

„Souhlasím s tím, že zbytečné povalování na trávníku nebo zdlouhavé střídání má být potrestané. Mužstva, která mají převahu a chtějí hrát fotbal, by totiž neměla být znevýhodněna, protože jim soupeř sebere čas úmyslným zdržováním," říká.

Kvůli plynulosti hry se pořádají i početné semináře FIFA. „Tohle je první krok k odstranění zbytečného zdržování, které vidíme snad v každém zápase. Pokud hráč leží na zemi a nic mu není, zdržuje se při střídání, při házení autu nebo kopání rohu, tak rozhodčí musí okamžitě všechno nastavit," zdůrazňuje Levý.

A jak se trend na šampionátu projevuje? „Postupem zápasů simulování a úmyslné zdržování vymizelo. Už to tam tolik nevidíme," má jasno Levý.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud