Ondřej Škvor
1. prosince 2022 • 09:42

První ženská sudí na MS: za muži pokulhává, ale jinak boří hranice

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Kdo neměl veliký sen, ten tohle nikdy nepochopí, říká Krejčí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednou, možná, přijde všem úplně normální, že mužský fotbal na nejvyšší úrovni pískají ženy. Až se bude vzpomínat, jak se jmenovala pionýrka tohoto snažení, o jménu nebude pochyb. Stéphanie Frappartová. Po mnoha prvenstvích si francouzská sudí dnes připíše to nejzajímavější: Odpíská, navíc v čistě ženské trojici, utkání mistrovství světa. Poslouchat ji budou Německo a Kostarika.



Rozhodcovství je skoro celý její život. Přesněji řečeno dvě třetiny. Stéphanie Frappartová, 38 roků, píská od svých třinácti…Je nezpochybnitelnou jedničkou mezi ženskými rozhodčími. Přesto její nasazení na mužský světový šampionát přináší rozpaky.

Proč? V branži rozhodčích se za klíčový faktor považuje zkušenost. Neznamená všechno, ale hodně. Zásadní je především počet odpískaných zápasů na nejvyšší ligové úrovni a v evropských pohárech.

Z tohoto pohledu Frappartová za mužskými kolegy nominovanými za Evropu dost pokulhává. Na nejméně prověřeného Daniela Siberta z Německa ztrácí v součtu domácí ligy, Ligy mistrů a Evropské ligy 120 utkání. To je několik roků praxe.

I tak dostává přednost před dalšími zkušenějšími kolegy z kontinentu. Důvod je zřejmý. Silný tlak FIFA i UEFA na začleňování žen do fotbalu. V duchu doby, která volá po genderové vyváženosti. Platí to na všech možných úrovních a mezi rozhodčími letí tento trend podtrženě.

Podtrženě a také všude. Nedávná pravidelná kontrola UEFA na české fotbalové asociaci vyvinula zřetelný tlak na vyšší – co do osob i zápasů – zapojení žen do řízení utkání. Nejenom v rámci nejvyšší soutěže, ale i ve druhé lize či ČFL.

Sprostě nadávat ženě, která řídí zápas? To nejde, říká Folprecht. Zápas to ale může ovlivnit
Video se připravuje ...

Česká realita se UEFA – hlavně mezi hlavními – úplně nelíbí. Jana Adámková píská druhou ligu, protože se pere s fyzickými testy, to samé platí pro její kolegyni z ČFL. Ta zatím také kvůli fyzičce nepíská. Lépe si vedou asistentky.

Ale zpátky k Frappartové. UEFA si ji hýčká, v roce 2019 s pouhými dvěma zápasy ve francouzské lize dostala nominaci k srpnovému mužskému Superpoháru UEFA Liverpool–Chelsea. Šéf evropských sudích Roberto Rosetti na ni drží, na právě probíhajícím vídeňském semináři národních komisí rozhodčích její čerstvou nominaci k zápasu MS silně vyzdvihl.

Frappartová je dítětem píšťalky. „V sobotu jsem hrála, v neděli pískala,“ říká. Proč ne, jenže to jí bylo třináct roků! Po nástupu na univerzitu jí fotbal bral příliš času, a tak se musela rozhodnout. Sekla s hraním.

A pak se rozjela pozoruhodná kariéra. Posuďte sami, navíc se vždy jedná o prvenství z pohledu ženy:

V osmnácti řídila mezinárodní utkání U19 a začala pískat třetí francouzskou ligu mužů.

Ve třiceti poprvé vedla duel Ligue 2.

V pětatřiceti, v dubnu 2019, už pískala nejvyšší Ligue 1 a od doby tak činí zcela pravidelně.

O rok později si zkusila Ligu mistrů, a sice Juventus–Dynamo Kyjev.

V březnu 2021 pískala kvalifikaci MS v utkání Nizozemsko–Lotyšsko.

Pochopitelně má za sebou zásadní zápasy ženského fotbalu včetně finále mistrovství světa 2019, kde tzv. observera jejího výkonu dělala Dagmar Damková.

Ve čtvrtek učiní dosud nejsilnější stopu. Na listině hlavních pro šampionát se nacházejí tři ženy, ale není pochyb, že přelomový počin musel spadnout na ni. Nejlepší ženská sudí z posledních tří roků jako první povede utkání mužského mistrovství světa Kostarika– Německo (20.00), jako asistentky jí budou k ruce Neuza Ines Backová z Brazílie a Karen Díazová Medinaová z Mexika.

„Byla jsem první ve Francii, první v Evropě, všude první. Vím, jak si s tím poradit,“ řekla před turnajem o své možné delegaci k zápasu.

Nejde o tuctový mač. Vždyť Němci po něm mohou opustit turnaj.

A ještě: Je paradoxem, že ženský průlom přichází právě v Kataru.

Nominovaní sudí z Evropy na MS

(řazeno podle zápasů v lize)

Sudí

Liga

LM

EL

Szymon Marciniak (Polsko)

339

51

21

Michael Oliver (Anglie)

333

33

30

Anthony Taylor (Anglie)

326

37

22

István Kovács (Rumunsko)

320

17

32

Danny Makkelie (Nizozemsko)

282

53

25

Antonio Mateu (Španělsko)

271

52

31

Daniele Orsato (Itálie)

263

54

22

Clement Turpin (Francie)

256

47

32

Daniel Siebert (Německo)

145

16

20

Stéphanie Frappartová

52

2

7

Pohled Ondřeje Škvora: Na sílu. Jako vždy

Je tu rozhodčí Stephan Frappart. Francouz, ligu píská tři roky, zatím zvládl 52 utkání. Slušný nástup, i když mezi nimi ještě nebylo žádné, v němž hrál Paris Saint-Germain. V evropských pohárech už také začíná pískat, má za sebou dva duely Ligy mistrů, stejný počet kvalifikací o mistrovství světa a čtyři duely Ligy národů. Jednou by to mohl dotáhnout až světový šampionát mezi skutečnou elitu, kam se z Evropy dostane deset nejlepších. Aha, ona je to Stéphanie Frappartová a už na tom mistrovství je. Zase tu tlačíme na sílu něco, co k tomu ještě není. Jako se to děje u spousty věcí dnešního světa. Jenom proto, že jsou „progresivní.“ To není ta cesta.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud