2. prosince 2022 • 11:46

Lineker změnil svůj slavný výrok o Němcích: Fotbal je hra pro 22 hráčů a...

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud hledáte jeden z nejslavnějších výroků o fotbale, tento mezi ně patří. „Fotbal je jednoduchá hra. 22 hráčů se honí za míčem 90 minut a nakonec vyhrají Němci.“ Bývalý anglický reprezentant a dnes vyhlášený moderátor a glosátor Gary Lineker přispěchal po čerstvém vyřazení Německa na MS v Kataru s aktualizací své 32 let staré slavné hlášky.



Verze 1990

Připomeňme si kontext, v jakém Lineker svůj výrok pronesl poprvé. Mistrovství světa 1990, porážka Anglie s Německem v semifinále 1:2 po penaltách. Tehdy opravdu německý fotbal působil jako mašina, kterou prakticky nejde zastavit. Nakonec tehdy Němci přidali třetí ze svých čtyř titulů. Navíc Anglie nemá s Němci historicky příznivou bilanci… Proto Linekerův výrok vznikl.

Podívejte se na gól, který poslal Německo domů: Vítězná japonská trefa padla po diskutované situaci
Video se připravuje ...

Verze 2018

Jenže čas běžel dál a už na minulém šampionátu Němci nepůsobili jako stroj na vítězství. V Rusku vypadli jako obhájci titulu ve skupině, když získali ještě o bod méně než později a potupu završili prohrou 0:2 s Koreou. Lineker tehdy přišel se svojí upravenou myšlenkou:  „Fotbal je jednoduchá hra. 22 hráčů se honí za míčem 90 minut a Němci nakonec někdy i prohrají.“

Verze 2022

Po čtyřech letech potkal Německo na mistrovství světa podobný osud. Opět vyřazení ve skupině, v níž byli společně se Španělskem jasným favoritem. Lineker rychle publikoval na Twitteru další upravenou verzi svého výroku. „Fotbal je jednoduchá hra. 22 hráčů se honí za míčem 90 minut a nakonec vyhrají Němci. Ale pouze pokud postoupí ze skupiny.“ U Linekera je znát, jak si užívá, že se fotbalové pořádky v poslední době mění.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud