Jonáš Bartoš
5. března 2014 • 04:04

Není Norsko jako Norsko. V Oslu schytali Češi debakl, co se změnilo?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKO – NORSKO 18.30 ONLINE | 10. srpna 2011, 5. března 2014. Co spojuje dvě zmíněná data? Přeci fotbalové souboje Česka s Norskem! Zatímco před dvěma a půl lety v Oslu skončil přátelský zápas českou ostudou a drtivou prohrou 0:3, Vrbův soubor dnes večer doufá v mnohem lepší výsledek. V Edenu se sice utkají reprezentace stejných zemí, ale dva hodně odlišné týmy. V čem se změnila situace obou celků od posledního vzájemného souboje?



Jiné sestavy i trenéři

V předpokládané sestavě Norska figurují čtyři pamětníci z Osla, na české straně jde o stejný počet jmen. Oba celky tak nastoupí ve víc jak z poloviny změněných jedenáctkách. Souvisí to s tím, že reprezentace budují nové týmy pod vedením jiných trenérů.

Norský výběr převzal od Egila Olsena na konci září po zpackané kvalifikaci Per-Mathias Högmo, u českého celku si odbude premiéru Pavel Vrba, který nahradil Josefa Pešiceho. Ten dojížděl kvalifikaci o Brazílii po nepopulárním Michalu Bílkovi.

Pravděpodobná sestava Česka na Norsko: Čech - Rajtoral, Suchý, Mazuch (Kadlec), Limberský - Darida, Hübschman - Dočkal, Rosický, Hloušek - Vydra.

Nová česká filozofie

Pavel Vrba hodlá sázet na osvědčený systém 4-2-3-1 s jasným krédem – útočit! Michal Bílek často využíval spíš rozestavení 4-4-2 s tím, že uprostřed nastupovali vesměs střední záložníci (Rosický, Hübschman, Jiráček, Plašil). Tým vycházel z pevné obrany a zahuštěného středu hřiště. Nový kouč chce reprezentaci vštípit to, s čím slavil úspěch v Plzni. Tedy důraz na ostré, rychlé kraje v obraně i záloze (pravděpodobně Rajtoral a Dočkal zprava, na druhé straně Limberský s Hlouškem).

Dirigentskou taktovku s ofenzivními úkoly dostane kapitán Rosický. „Určitě budu chtít, aby využil svých schopností v ofenzivě. Podle mě je škoda, když se pohybuje při rozehrávce někde v prostoru mezi stopery. Chceme, aby využíval to, v čem je silnější, tak jako v Arsenalu,“ prohlásil kouč Vrba. Z Rosického přihrávek by měl na hrotu těžit Matěj Vydra, případně David Lafata. Cíl je jasný – vyprodaný Eden potěšit výhrou i herním projevem, který by fanoušky naladil na další reprezentační boje.    

Postavení týmů

V červenci 2011 patřila v žebříčku národů FIFA obávanému Norsku 12. pozice, Česko se krčilo na 42. příčce. V nejnovějším pořadí (únor 2014) Česko bere 31. místo, Norsko je až 60. Severský soupeř totiž vůbec nezvládl kvalifikaci o světový šampionát. Norsko ve skupině skončilo až na čtvrtém místě za Švýcarskem, Islandem a Slovinskem, což rozhodně není důvod k radostným oslavám.

Česko sice též postup do Brazílie nevybojovalo, ve skupině ale uhrálo o tři body víc a skončilo třetí. Z čísel vyplývá, že Rosický a spol. jsou favorité a pokud tým předvede své maximum, měl by před domácím publikem uspět.

Klima okolo reprezentace

Po debaklu v Norsku chybělo málo k tomu, aby už tehdy došlo k odvolání trenéra Bílka. Okolo týmu vládla „blbá nálada“, kritizoval se chabý herní styl i nasazení, které v Oslu ze strany českých reprezentantů nebylo ideální. Kouč se ocitl pod ostrou palbou, psalo se o nejhorším vystoupení nároďáku pod jeho vedením.

Bílek se i přes velký tlak rozhodl pokračovat, dokud žila naděje na postup na EURO 2012 (což se mu nakonec povedlo), podržel ho i svazový šéf Miroslav Pelta.

Když se přesuneme do března 2014, situace vypadá úplně jinak. Reprezentaci čeká první zápas pod Pavlem Vrbou, symbolem fotbalové pohádky v Plzni. Fanoušci jsou plní naděje a věří, že úspěšný a uznávaný kouč reprezentaci pozvedne a dovede na mistrovství Evropy do Francie.

Brücknerovy poznámky potřebuju, prozradil Vrba před Norskem
Video se připravuje ...

Reprezentační jednička Petr Čech se připravuje na Nory
Reprezentační jednička Petr Čech se připravuje na Nory

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud