Jonáš Bartoš
22. března 2017 • 04:57

Reprezentace sází poprvé na Ústí. Dřív hrála i na vesnici a v lázních

Vstoupit do diskuse
0
  • Přípravné utkání s Litvou odehrají čeští fotbaloví reprezentanti poprvé na stadionu v Ústí nad Labem. Na jakých zajímavých místech hráli na české půdě v minulosti?Přípravné utkání s Litvou odehrají čeští fotbaloví reprezentanti poprvé na stadionu v Ústí nad Labem. Na jakých zajímavých místech hráli na české půdě v minulosti?FOTO: Koláž iSport.cz

    V Ústí nad Labem se těší na fotbalový svátek. V severočeském městě se dnes poprvé představí česká reprezentace, která zde odehraje přípravný duel s Litvou (18:00 ONLINE). Na menším stadionu národní tým utkání před domácím publikem ještě nehrál. V éře samostatné reprezentace (od roku 1994) už elitní výběr hostila zajímavá místa - například Poděbrady nebo Drnovice.

  • ÚSTÍ NAD LABEM

    Česko – Litva (22. 3. 2017, příprava, Městský stadion v Ústí nad Labem, 4 000 diváků)

    Fiasko z Boleslavi nehrozí. V Ústí je vyprodáno, hráči se těší
    Video se připravuje ...

    Stadion prošel v letech 2013 a 2014 rozsáhlou rekonstrukcí, aktuálně splňuje podmínky pro nejvyšší českou fotbalovou soutěž. S kapacitou 4000 diváků je nejmenším, kde se reprezentační fotbal dosud na české půdě hrál. V Ústí jsou však na fotbal natěšení a především to rozhodlo, že se národní tým rozhodl odehrát utkání s Litvou na severu Čech.

    „Velmi rádi se našim fanouškům ukážeme na úplně novém místě. Vstupenky se rychle vyprodaly, což je určitě známkou toho, že reprezentační utkání bude zajímavou událostí pro celý ústecký region,“ těší se na utkání gólman Tomáš Vaclík.

  • MLADÁ BOLESLAV

    Česko – Arménie 3:0 (31. 8. 2016, příprava, Městský stadion – Adidas Aréna, 4351 diváků)
    Česko – Dánsko 1:1, (15. 11. 2016, příprava, 1763 diváků)

    Hlavičkový souboj českého kapitána Marka Suchého s Mikem Jensenem z Dánska před prázdnými tribunami v Mladé BoleslaviFoto Michal Beránek (Sport)

    Mladá Boleslav se reprezentačního duelu dočkala dvakrát na podzim. Trenér Jarolím, který v klubu působil před odchodem k reprezentaci, si zde odbyl svou reprezentační premiéru. Příprava na konci loňského srpna s Arménií se vydařila, Česko zvítězilo 3:0 a předvedlo velmi dobrý výkon.

    Horší už byl podzimní duel s Dánskem. Pouhých 1763 diváků vytvořilo národnímu týmu smutnou kulisu, remíza 1:1 s Dánskem a mizerné počasí obrazu přípravného zápasu určitě nepřidalo. Boleslav si tím zřejmě na delší dobu zavřela dveře k pořádání dalších mezistátních duelů prvního týmu.

  • JABLONEC

    Česko – Malta 1:0 (5. 6. 2009, příprava, Stadion Střelnice, 6920 diváků)
    Česko - Kostarika 1:0 (30. 5. 2006, příprava, 6244 diváků)
    Česko - Island 2:1 (4. 9. 1996, příprava, 4528 diváků)

    Česká fotbalová reprezentace v přípravném utkání s Kostarikou v roce 2006 na stadionu v JalbonciFoto Archiv Sportu

    Ve městě předsedy FAČR Miroslava Pelty se dosud hrála tři reprezentační utkání. Svůj výběr na sever Čech přivezl Karel Brückner v roce 2006. Na zápas s Kostarikou, který sloužil jako příprava na světový šampionát v Německu, přišel vyprodaný dům, celkem 6 244 diváků.

    Nově otevřený stadion sice byl plný, nicméně v chladném počasí se místnímu publiku příliš fandit nechtělo. Duel rozhodl těsně před koncem útočník Vratislav Lokvenc.

    Před více jak dvaceti lety se reprezentace v Jablonci představila vůbec poprvé, kdy zde nastoupili čerství vicemistři Evropy z Anglie. Dvěma brankami Pavla Kuky domácí fotbalisté rozhodli o těsné výhře 2:1. Naposledy zde národní tým odehrál přípravu v roce 2009 s Maltou, jedinou brankou utkání rozhodl Tomáš Necid.

  • DRNOVICE

    Česko - Korea 5:0 (15. 8. 2001, příprava, Sportovní areál Drnovice, 6596 diváků)
    Česko - Švýcarsko 3:0 (18. 8. 1999, příprava, 7825 diváků)

    Fotbalový stadion v Drnovicích chátrá, mění se v ruinuFoto Pavel Mazáč Sport

    V době nejslavnější éry se v Drnovicích, malé vesničce čítající 2 500 obyvatel, hrála první liga a bojovalo o evropské poháry. Vyrostl zde moderní stánek, který dvakrát hostil i českou reprezentaci. Na přípravy se Švýcarskem a Koreou na přelomu tisíciletí přišla vyprodaná kapacita, pro celou vesnici šlo o obrovské pozdvižení.

    Nedvěd, Poborský, Koller, Rosický a další hvězdy zde dvakrát vysoko zvítězili a užili si skvělou atmosféru. Současný stav areálu o to víc bolí – od krachu klubu v roce 2006 stadion chátrá, místní tým zde hraje jen okresní přebor a obec marně přemýšlí, jak svou dominantu získat do vlastnictví a případně zrekonstruovat.

  • PODĚBRADY

    Česko - Bělorusko 4:1 (26. 2. 1997, příprava, 7500 diváků)

    Pavel Nedvěd v přátelském utkání české reprezentace v roce 1997 na stadionu v PoděbradechFoto Archiv Sportu

    Asi nejkurióznější místo, kde národní tým odehrál své utkání. Poděbrady jsou všechno, jen ne fotbalové město, každý si spíš vybaví lázeňskou pohodu na kolonádě.

    Na konci února 1997 ale na přípravu s Běloruskem dorazil narvaný stadion, který viděl vysokou výhru 4:1. Dvě branky vstřelil obránce Karel Rada, mezi střelce se zapsal i Patrik Berger. V sestavě nechyběl ani pozdější držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud