19. března 2012 • 12:34

Muambu zachránili i díky Čechovi. Jeho hrůza měnila pravidla

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalista Boltonu Fabrice Muamba leží po sobotním kolapsu přímo na hřišti v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče. Velkou naději, že svůj boj o život nakonec vyhraje, má i díky českému brankáři Chelsea Petru Čechovi. Poté, co mu protihráč před necelými šesti lety rozrazil lebku a on čekal více než půl hodiny na sanitku, se v Anglii výrazně proměnilo zajištění zdravotní péče přímo na stadionu. I díky tomu má Muamba šanci žít...



"Co se stalo, je strašné. Nezbývá než doufat, že všechno dopadne dobře," komentuje Čech na svých stránkách hrůzné chvíle ze čtvrtfinále FA Cupu. Třiadvacetiletý záložník v duelu s Tottenhamem zkolaboval a jeho srdce přestalo bít.

Díky vybavení na stadionu, zásahu lékařů obou týmů a také přítomného kardiologa z řad fanoušků se ale podařilo mladíka udržet naživu – po dlouhé resuscitaci se jeho srdce v nemocnici opět rozběhlo.

"Je dobře, že se v Anglii změnila pravidla a doktoři mohli Muambovi okamžitě pomoci. Ty změny jsou od doby, když jsem v utkání s Readingem v roce 2006 utrpěl zranění hlavy a pak se zranil i Cudicini, který mě střídal," popisuje Petr Čech na svém webu.

Osudný moment v kariéře Petra Čecha. Po srážce s Huntem začal nosit helmu.Foto Reuters

"Nebyla tam sanitka, všechno trvalo dlouho a Chelsea tehdy podala stížnost. Kluby si změny okamžitě odsouhlasily a teď musí být sanitka s kompletní posádkou přímo u hřiště. Proto mohli Muambu okamžitě defibrilovat. Snad mu ten včasný zásah lékařů pomůže," doufá česká reprezentační jednička, kterou Muambovo srdeční selhání hodně zasáhlo.

"Vím, co musí cítit jeho rodina. Něco podobného prožívali moji blízcí, když jsem utrpěl to těžké zranění hlavy," připomněl na stránkách petr-cech.cz svoji hrůzostrašnou epizodu Čech.

Tehdy ho v zápase s Readingem vší silou kolenem napálil do hlavy Stephen Hunt a prorazil gólmanovi Chelsea lebku. Od svého návratu na hřiště pak chytá Petr Čech v ochranné helmě.

Zápas byl po kolapsu Muamby ukončen
Zápas byl po kolapsu Muamby ukončen

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud