Karel Häring
15. dubna 2012 • 20:55

VIDEO: Čech je ve finále FA Cupu, Chelsea pomohl kontroverzní gól

Autor: Karel Häring, spo
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Nejstarší pohárová soutěž na světě, anglický FA Cup už zná finalisty. O magickou trofej se utkají Liverpool a Chelsea. Ta ve včerejším semifinále rozstřílela Tottenham 5:1.



Petr Čech se může těšit na své čtvrté finále FA Cupu ve Wembley poté, co jeho Chelsea v derby porazila Tottenham. Slavná anglická soutěž je pro něj zaslíbená. Ještě v ní neprohrál zápas (v normální době či po prodloužení) a všechna tři předchozí finále vyhrál.

Modrá část hlediště ve Wembley zpívá, slaví a posměšně gestikuluje směrem ke zmlklé polovině fanoušků „spurs“. Před pár minutami zvyšoval Lampard (v 81.) na 4:1 a v ten moment bylo jasné, že si „blues“ zahrají už čtvrté finále od roku 2007, kdy bylo otevřeno nové Wembley. Nic sladšího než výhra nad velkým rivalem ani nemohli zažít.

Tottenham ale cítil křivdu. Byť nakonec prohrál vyšším rozdílem, gól na 2:0 pro Chelsea podle názoru "spurs" neměl platit. S rozhodčím se hádali, že střela Maty po rohovém kopu neprošla přes hrozen ležících hráčů za brankovou čáru. Debaty o videu či gólových technologiích tak znovu ožijí...

Byl to gól? Podle Chelsea ano, hráči Tottenhamu se ale hádali.Foto spo

Pro „spurs“ to bylo kruté. Chelsea sice začala zápas o něco aktivněji a v úvodu si vytvořila dvě menší šance, jenže postupem času hrozilo stále větší nebezpečí ze strany Tottenhamu, který zlobil rivala svými typickými brejky. Dvě velké šance „spurs“ ale přišly z jiných situací.

V 36. minutě hlavičkoval Lennon a „blues“ zachránil na brankové čáře Terry. O čtyři minuty později děkoval Čech své pravé tyči, která odrazila Van der Vaartův polocentr-polostřelu.

Hra Chelsea v tu chvíli působila chaoticky, jenže do kabin šla radostnější. Stačil k tomu obyčejný dlouhý odkop, na nějž si naběhl Drogba, obtočil se kolem Gallase a úžasnou střelou propálil Cudiciniho.

Čtyři minuty po změně stran uznal sudí zmíněnou Matovu střelu za gólovou, ale dvoubrankový náskok vydržel borcům ze západní části Londýna jen sedm minut. Adebayor šel na Čecha, ten ho fauloval, ovšem dobíhající Bale uklidnil balon do branky.

Tottenham se ale vyrovnání nepřiblížil. V 77. minutě si naběhl za obranu Ramires a mazácky zakončil lobem, o čtyři minuty později Lampard z přímého kopu spustil rezervační systém prodeje vstupenek pro fanoušky Chelsea. Zkázu pak dokonal Malouda v nastaveném čase.

Ve finále narazí na Liverpool, který si o den dřív v městském derby poradil s Evertonem. Pro příznivce „reds“ to byl velmi emotivní víkend, tisíce z nich včera na Anfield Road uctily památku 96 fanoušků, kteří před 23 lety zahynuli při tragédii na stadionu Hillsborough.

Fotbalisté Tottenhamu se snaží přesvědčit sudího Atkinsona, že to opravdu nebyl gól...
Fotbalisté Tottenhamu se snaží přesvědčit sudího Atkinsona, že to opravdu nebyl gól...

A protože od té doby 15. dubna slavný klub nehraje žádné zápasy, nastoupili ke svému semifinále už v sobotu, třebaže se tento termín hodil spíš Chelsea, kterou čeká ve středu první semifinále Ligy mistrů s Barcelonou. Liverpool v prvním poločase prohrával 0:1, ale po změně stran skóre otočil, rozhodující gól dal před koncem Andy Caroll.

Liverpool už v únoru vyhrál Carling Cup a může se tak stát prvním anglickým klubem, jenž dvakrát v historii dokázal vyhrát v jednom ročníku obě pohárové soutěže.

Rozhodne se 5. května ve Wembley.

Tottenham - Chelsea 1:5 (0:1)
Branky: 56. Bale - 43. Drogba, 50. Mata, 77. Ramires, 81. Lampard, 90.+3 Malouda.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud