30. května 2014 • 12:07

Ferguson vzpomíná: Čecha jsem měl koupit, Poborský nebyl přínosem

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen si představte, na Old Trafford nastupuje Manchester United a v jeho brance stojí Petr Čech! Že je to bláznivé? V roce 2003 stačilo trenéra Sira Alexe Fergusona jen trochu popostrčit a českého gólmana by koupil. „Jenže jsem si myslel, že je pro náš klub příliš mladý,“ lituje legendární kouč. Za chybu považuje také koupi Karla Poborského v roce 1996 jen na základě vydařených výkonů na mistrovství Evropy.



Česká reprezentační jednička Petr ČechFoto Jaroslav Legner (Sport)
Sir Alex Ferguson otevřeně přiznal svůj zájem o Petra Čecha ve své autobiografii. Transfer reprezentačního brankáře zvažoval ještě v době, kdy působil ve francouzském klubu Stade Rennes, tedy v letech 2002-2004.

„Osobně jsem ho sledoval,“ píše Ferguson ve své knize. „Bylo mu osmnáct nebo devatenáct let. Ale říkal jsem si, že je pro Manchester United ještě moc mladý.“

Že udělal obrovskou chybu, si uvědomil za pár let. To když se Čech prosadil v brance Chelsea a dodnes do ní (vyjma zranění) nikoho nepustil. Stal se oporou a ikonou londýnského klubu. „Měl jsem ho přivést na přestup, když se mi naskytla příležitost. Místo mě ho tedy v létě za 8 milionů liber koupila Chelsea,“ lituje Ferguson.

Naopak sebekriticky uvedl, že se mu nepovedla sázka na Karla Poborského, kterého přivedl z pražské Slavie po evropském šampionátu v roce 1996. Přitom se měl vždycky na pozoru před tím, aby nekupoval hráče na základě vydařených turnajových výkonů.

Karel Poborský a Tommasi. 2002: ČR - Itálie 1:0Foto Archív deníku Sport

„Jenže po EURO 1996 mě přimělo realizovat přestupy Jordiho Cruyffa a Karla Poborského. Oba na tom turnaji zazářili, nakonec však pro mě nebyli takovým přínosem jako tehdy pro své reprezentace. Nebyly to špatné nákupy, ovšem někdy se hráči namotivují a nachystají na světové a evropské šampionáty, pak ale může křivka výkonnosti klesnout na obvyklé hodnoty,“ uvedl Ferguson.

Při zmínce o Liverpoolu, dlouholetém rivalovi, naopak chválil transfery Milana Baroše, Vladimíra Šmicra a jiných směrem na Anfield.

„Tehdejší trenér Gérard Houllier přivedl širokou paletu hráčů. Baroš, Šmicer, Luis García nebo Hamann, ti mu odvedli dobré služby. Vytvořili silnou platformu, na níž mohl Houllier stavět. V Gérardových posilách jsem začal spatřovat jakýsi systém. Za Beníteze jsem žádnou takovou strategii nepozoroval. Hráči přicházeli a odcházeli,“ podotkl Ferguson. Šmicer i Baroš vydrželi v Benítezově týmu pouhý rok, avšak vyhráli s ním Ligu mistrů.

Ve Fergusonově knize padlo i jméno Tomáše Rosického, když se snažil porozumět některým nákupům trenéra Arsenalu Arséneho Wengera.

„Jestliže čekáte, že se hráč za celou sezonu neprohřeší proti pravidlům hry, pak je to spíš jen zbožné přání. Měkčí charakter Wengerova týmu v pozdějších letech odrážel náturu hráčů, které si do klubu přiváděl. K mání je Samir Nasri, tak ho Arséne koupí. K mání je Rosický, tak ho koupí, protože je to jeho typ fotbalisty. Když shromáždíte mnoho takových hráčů, jsou téměř jako klony,“ dodal Ferguson.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud