11. listopadu 2015 • 11:42

Muž v pozadí stojí za zpackanými přestupy Chelsea. Chtějí ho vyhodit!

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Chelsea má významné postavení, rozhoduje o klíčových věcech. Ale protože na veřejnosti prakticky vůbec nevystupuje, zůstává mužem v pozadí. Michael Emenalo, technický ředitel klubu, teď čelí vyhazovu. Podle informací britského listu The Sun byl označen za jednoho z viníků hororového startu „blues“ do letošní sezony.



Kdo je Michael Emenalo?

Jako hráč se moc neproslavil. V nigerijské reprezentaci si připsal čtrnáct startů, zahrál si také na mistrovství světa 1994. Na klubové scéně oblékl dresy třeba Notts County či San Jose Clash. Klíčové však bylo z dnešního pohledu angažmá v Maccabi Tel Aviv, kde ho trénoval Avram Grant. A právě bývalý kouč Chelsea ho před osmi lety přivedl na Stamford Bridge.

Emenalo začal původně pracovat v oddělení skautingu, kterému i šéfoval. V roce 2010 působil u prvního týmu jako jeden z asistentů Carla Ancelottiho. O rok později byl povýšen na pozici technického ředitele, který zaštiťuje úsek skautingu i mládežnické akademie. Také se dokázal vypracovat mezi nejbližší spolupracovníky majitele Romana Abramoviče, takže má velký vliv i na první tým. Nyní je z Emenala člověk, který stojí za všemi přestupy Chelsea. I za těmi zpackanými, proto je pod tlakem.

Michael Emenalo, technický ředitel Chelsea, a majitel klubu Roman Abramovič.Foto profimedia.cz/BPI Rex

Anglickým šampionům se v létě nepodařilo podepsat hned několik vytipovaných posil. Přestupním cílem číslo jedna byl stoper Evertonu John Stones. Od trenéra Josého Mourinha měl jasný úkol: získat ho za každou cenu. Jednání byla náročná, Emenalo nakonec selhal. Do liverpoolského klubu přitom poslal čtyři neustále navyšující se nabídky.

Místo Stonese dokázal technický ředitel Chelsea vyjednat pouze příchod Papyho Djilobodjiho z francouzského Nantes. Stál dva miliony liber, nestál o něj Mourinho… Zpochybňovaný je také drahý nákup Pedra z Barcelony za 21 milionů liber, který se zatím (i vinou zranění) výrazněji neprosadil. Dokonce už prý myslí na návrat do Španělska.

Michael Emenalo, technický ředitel Chelsea.
Michael Emenalo, technický ředitel Chelsea.

Emenalovi jsou vyčítány i další transfery z minulých let. Například trojice Mohamed Salah, Juan Cuadrado, Filipe Luís se v Chelsea dlouho neohřála a velkou rychlostí putovala zase jinam.

Tohle všechno jsou důvody, proč Emenalo momentálně bojuje o svou pozici stejně jako Mourinho. Ale zatímco budoucnost portugalského taktika je ohrožena „pouze“ z dlouhodobého hlediska, nového technického ředitele by mohla Chelsea začít hledat hned.

Abramovič totiž údajně slíbil Mourinhovi, že dostane důvěru i v jarní části sezony. S tím souvisí uvolnění významného finančního obnosu pro zimní nákupy. Jestli je ovšem bude vyjednávat stále Emenalo, to je ve hvězdách.

2481976:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud